Πρώτη φορά στην Ελλάδα η παράσταση "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα"

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανεβαίνει στο θέατρο Καρέζη το θεατρικό έργο "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα", το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Γιάννη Νιάρρο που απογειώνει την παράσταση.

Ο Κρίστοφερ Μπουν, ο ήρωας του

έργου, είναι ένας νέος µε σύνδροµο Άσπεργκερ γι’ αυτό και το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πεί ψέμματα. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα.
Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα, που οδηγούν σε ανείπωτα ψέματα για τη χαμένη από καιρό μητέρα του.

Καλείται τώρα να ξεδιαλύνει άλλα μυστήρια, αυτά του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα, σε έναν ήδη περίπλοκο γι' αυτόν κόσμο, όπου αντιµετωπίζει τις δυσκολίες του σε απλά πράγµατα της καθημερινότητάς του και στη συναναστροφή του µε όσους τον περιβάλλουν. Όμως ο Κρίστοφερ θα επιδείξει τελικά θαυμαστή γενναιότητα, υπευθυνότητα, ωριμότητα, λογική και ανοιχτό μυαλό, όπως και ενσυναίσθηση, σε αντίθεση με το φόβο, τη δειλία, την ανωριμότητα, τη βία, την ανευθυνότητα, τα στείρα στερεότυπα και τον παραλογισμό των ενήλικων.

Μια ιστορία πλήρης από συναισθήματα, ανατροπές, χιούμορ, αλλά και βιωματικό προβληματισμό όχι μόνο για τον αυτισμό, την οικογένεια, τους γονείς, την εφηβεία, τη διαφορετικότητα, την αλήθεια και το ψέμα, αλλά και για το ρατσισμό, την άγνοια, την κοινωνία, και κυρίως τον τρόπο που κατανοούμε, αντιλαμβανόμαστε -και σεβόμαστε- τα όρια του Άλλου, ώστε να συνυπάρχουμε. Μια παράσταση που εκτός του ότι δίνει μια εύγλωττη εμπειρία γι’ αυτόν καθ’ αυτόν τον αυτισμό, μας θυμίζει ότι η Τέχνη μπορεί -αν θέλει- να προχωράει μπροστά τον πολιτισμό, τον τρόπο που ζούμε, που σχετιζόμαστε, που κατανοούμε, που υπάρχουμε.

Δεν είναι τυχαίο, που πάνω από δύο εκατοµµύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει την παράσταση «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα µεσάνυχτα» τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο.

Όσο για τον ίδιο τον συγγραφέα, Μαρκ Χάντον, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νορθάμπτον, σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και στη συνέχεια εργάστηκε για 6 χρόνια με ανθρώπους με ειδικές και σωματικές και πνευματικές ανάγκες. Δίδαξε δημιουργική γραφή και έγραψε αρκετά εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά. Το όνειρό του, όμως, ήταν να γράψει ένα μυθιστόρημα για ενήλικες, αλλά κατάφερε πολύ περισσότερα: έγραψε το "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα", ένα μυθιστόρημα για όλες τις ηλικίες, το οποίο έχει διαβαστεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον από ένα εκατομμύριο αναγνώστες ενώ έχει σαρώσει κυριολεκτικά τα βραβεία. Απέσπασε δύο βραβεία Whitbread -για το καλύτερο παιδικό μυθιστόρημα του 2003 και για το καλύτερο βιβλίο του 2003 σε όλες τις κατηγορίες - καθώς επίσης και τα: Booktrust Teenage Prize, Guardian Children's Fiction Prize, W H Smith Children's Book of the Year, The Waterstone's Literary Fiction Award και Commonwealth Writers Prize Best First Book, ενώ ήταν υποψήφιο για το Booker 2003. Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν πουληθεί σε 32 χώρες και η Warner Bros έχει αναλάβει την κινηματογραφική διασκευή του. Σήμερα ο Μαρκ Χάντον ζει στην Οξφόρδη με τη γυναίκα του, το γιο τους και τη γάτα τους.

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Μετάφραση Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνικά Μαγδαληνή Αυγερινού. Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ. Μουσική Σταύρος Γασπαράτος. Επιμέλεια κίνησης Σοφία Μαυραγάνη. Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη Κατερίνα Γεωργουδάκη.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί
Γιάννης Νιάρρος Κρίστοφερ
Μαρία Καλλιμάνη Τζούντι, η μητέρα του Κρίστοφερ
Αλεξάνδρα Αϊδίνη Σιβόν
Θέμης Πάνου Εντ, ο πατέρας του Κρίστοφερ
Μαρία Κατσανδρή Κα. Αλεξάντερ / Κομψή κυρία
Θύμιος Κούκιος Ρότζερ / Αξιωματικός Υπηρεσίας / Νούμερο 37 / Υπάλληλος εκδοτηρίων / Πληροφορίες / Μεθυσμένος 1
Γιώργος Γιαννακάκος Αιδεσιμότατος Πήτερς / Θείος Τέρρυ / Κος Γουάιζ / Αστυνομικός του σταθμού / Σεκιουριτάς
Βάσια Χρήστου Κα Σίαρς / Κα Γκασκόιν / Κυρία στο δρόμο / Γυναίκα στο τρένο / Καταστηματάρχισσα / Πανκ κορίτσι
Σπύρος Κυριαζόπουλος Αστυνομικός 1 / Κος Τόμπσον / Μεθυσμένος 2 / Άντρας με τις κάλτσες / Αστυνομικός 3

Info
Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3 Αθήνα. Από Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 και κάθε Τετάρτη 21:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:30* & 21:00, Κυριακή 19:00 * από 24 Νοεμβρίου
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο απόγευμα Κανονικό: 18€, Φοιτητικό, άνω των 65 ετών, πολυτέκνων, παιδιά έως 18 ετών: 15€, Ανέργων, ΑΜΕΑ: 12€, Σάββατο βράδυ -Κυριακή Κανονικό: 20€, Μειωμένο/ Ανέργων: 17€. Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά με διάλειμμα. Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα