Πρόταση από την Ινδία για την εξάλειψη των ψεύτικων κριτικών και αξιολογήσεων στο διαδίκτυο

Η Ινδία ξεκίνησε καταστολή κατά των ψεύτικων κριτικών καταναλωτών καθώς και των μη επαληθευμένων αξιολογήσεων, σε μια προσπάθεια να κάνει τον διαδικτυακό κόσμο και το ηλεκτρονικό εμπόριο πιο αξιόπιστα και λιγότερο παραπλανητικά για τους χρήστες.

Είναι γεγονός πως ο κόσμος του διαδικτύου σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει ανοίξει διάπλατα νέους κόσμους, γεμάτους ευκαιρίες, τόσο για τα brands όσο και τους καταναλωτές. Οι κόσμοι αυτοί, όμως, ενέχουν και κινδύνους. Από τη δημιουργία και δημοσίευση παραπλανητικού και εξαιρετικά αληθοφανούς περιεχομένου

με τη μορφή deepfakes, έως τον επηρεασμό της κοινής γνώμης μέσω ψευδών αξιολογήσεων, οι προκλήσεις που εμφανίζονται καθημερινά ολοένα και αυξάνουν.

Πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν επικριθεί, τόσο από καταναλωτές όσο και ειδικούς του κλάδου, καθώς διαγράφουν τις αρνητικές κριτικές ή αποδέχονται ψεύτικες αξιολογήσεις, καθιστώντας τη διαδικασία έρευνας και αξιολόγησης για τους καταναλωτές, δύσκολη.

Η ινδική κυβέρνηση έχει συντάξει κατευθυντήριες γραμμές για εταιρείες από το Google, το Facebook, το Instagram και το Amazon, έως ταξιδιωτικούς ιστοτόπους και εφαρμογές παράδοσης φαγητού, που εξαρτώνται από κριτικές για την επικύρωση των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Οι θετικές κριτικές συμβάλλουν στη δημιουργία πωλήσεων και ενδιαφέροντος από πιθανούς αγοραστές.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο δημιουργήθηκε μια επιτροπή για την ανάπτυξη ενός πλαισίου που θα ελέγχει τις ψεύτικες και παραπλανητικές κριτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δήλωσε το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων, Τροφίμων και Δημόσιας Διανομής.

«Οι νέες οδηγίες για τις διαδικτυακές κριτικές έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τη διαφάνεια τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τα διάφορα brands, προωθώντας την ακρίβεια των πληροφοριών», δήλωσε ο Sachin Taparia, ιδρυτής του LocalCircles, ενός community platform και μέλος της επιτροπής που συντάσσει τις κατευθυντήριες γραμμές.

«Σε ό,τι αφορά πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook, οι νέοι κανόνες θα απαιτήσουν να επικυρώσουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από κάθε αξιολόγηση μέσω καθορισμένων μηχανισμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί που δημιουργήθηκαν μόνο για τη σύνταξη κάποιας κριτικής θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου ή δεν είναι σε θέση να κάνουν κάποια αξιολόγηση», πρόσθεσε ο Taparia.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί.

«Δεν θέλουμε να το κάνουμε εξαναγκαστικά. Θα δούμε πρώτα την εθελοντική συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες. Και αν δούμε ότι η απειλή συνεχίζει να αυξάνεται, μπορεί να τις καταστήσουμε υποχρεωτικές”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Rohit Kumar Singh, γραμματέας του Υπουργείου Καταναλωτή.

Πηγή: www.reuters.com

Keywords
Τυχαία Θέματα