Πώς ο τόπος που μεγαλώνουμε επηρεάζει τον χαρακτήρα μας;

Ήδη από τον πέμπτο αιώνα, ο Έλληνας ιστορικός Θουκυδίδης εντοπίζει και να αναλύει τις διαφορές των Σπαρτιατών που είναι πιο πειθαρχημένοι κι έχουν αυτοέλεγχο, σε σχέση με τους πιο ελεύθερους και επιεικείς Αθηναίους. Σήμερα, κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά μοιάζουν να είναι βαθιά ριζωμένα σε ορισμένους πολιτισμούς. Οι Ιταλοί για παράδειγμα κουνούν τα χέρια τους όταν μιλάνε, τα παιδιά των Ολλανδών είναι ευτυχισμένα και σχετικά ήρεμα και οι Ρώσοι δεν χαμογελούν συχνά. Στο νέο τους βιβλίο

«Παιδιά, γονείς και πολιτισμός», οι ψυχολόγοι Samuel Putnam και Masha Gartstein διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι αξίες μιας κοινωνίας επηρεάζουν τις επιλογές των γονιών και πώς αυτές επηρεάζουν με τη σειρά τους τον χαρακτήρα των παιδιών τους.

Η διαρκής επιρροή των πολιτιστικών αξιών

Παρόλο που η γενετική παίζει σίγουρα το ρόλο της , ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε διαμορφώνεται ανάλογα με το περιβάλλον μας και τα ερεθίσματα μας. Το 2005, ο ψυχολόγος Robert McCrae και οι συνεργάτες του κατάφεραν να τεκμηριώσουν τις έντονες διαφορές στις προσωπικότητες ανθρώπων που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πολιτισμούς τείνουν να είναι πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες σε σχέση με όσους προέρχονται από ασιατικούς πολιτισμούς. Παράλληλα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Βόρειοευρωπαίοι ήταν πιο προσεκτικοί κι επιμελείς σε σχέση με όσους ζουν στον νότο, σύμφωνα με το Conversation.

Πρόσφατα, οι ψυχολόγοι κατάφεραν να εντοπίσουν μερικές από αυτές τις διαφορές στην πρώιμη παιδική ηλικία. Και η ανατροφή των παιδιών φυσικά και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για να διεξάγουν την μελέτη, ο Samuel Putnam και η Masha Gartstein συνεργαστήκαν με συναδέλφους από 14 διαφορετικές χώρες. Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ευρείες κοινωνικές αξίες επηρέασαν την ανατροφή των παιδιών. Στη συνέχεια μελετήσαν πώς αυτές οι διαφορετικές μορφές ανατροφής διαμόρφωσαν την συμπεριφορά και την προσωπικότητα των παιδιών.

Αυτό έγινε με την χρήση πολλών ερωτηματολόγιων που συμπλήρωσαν γονείς από όλο τον κόσμο. Εκεί ζήτησαν από τις μητέρες και τους πατεράδες να περιγράψουν τις καθημερινές τους συνήθειες, τις ελπίδες για τα παιδιά τους και τους τρόπους πειθαρχίας. Στη συνέχεια τους ζητήσαν να αναλύσουν λεπτομερώς τις συμπεριφορές των παιδιών τους. Επίσης, βασίστηκαν και στο έργο του ολλανδού κοινωνικού ψυχολόγου Geert Hofstede, ο οποίος, στη δεκαετία του '70, ζήτησε από τους υπαλλήλους της IBM σε όλο τον κόσμο πληροφορίες για όσα τους ικανοποιούσαν στην εργασία τους. Όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα, συνειδητοποίησαν ότι είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Οι πολιτισμικές αξίες που αποκαλύφθηκαν μέσω των προτιμήσεων στην εργασία στη δεκαετία του '70 μπορούσαν να παρατηρηθούν στις πρακτικές των γονέων και στην ιδιοσυγκρασία των παιδιών 40 χρόνια αργότερα. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς δείχνει ότι οι πολιτιστικές αξίες είναι σχετικά ανθεκτικές και φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα