Πίσω από τη βαθμολογία της Ευρωλίγκα

Με την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου να έχει πλέον ολοκληρωθεί είναι ευκαιρία να ρίξουμε μια πιο ενδοσκοπική ματιά στη βαθμολογία της Ευρωλίγκα και να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Με δεδομένο ότι την ίδια ακριβώς ανάλυση και με το ίδιο σκεπτικό εφαρμόζουμε εδώ και μια διετία με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας είναι χρήσιμο να αναφέρουμε τη φόρμουλα που βασίζεται για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Σε ομίλους (ανεξάρτητα αριθμού ομάδων) που ισχύει το round robin σύστημα –όλοι εναντίον όλων σε αγώνες εντός και εκτός- ισχύει ο μαθηματικός κανόνας
ν+1 για την πρόκριση. Όπου ν στην εξίσωση ο μέγιστος αριθμός των εντός έδρας νικών (15 στην προκειμένη περίπτωση) και το +1 μια επιπλέον εκτός έδρας νίκη. Πολύ απλά: Στην περίπτωση της Ευρωλίγκα οι 16 νίκες δίνουν πρόκριση πλην της πιθανότητας διπλών ή πολλαπλών ισοβαθμιών που θεωρητικά και λόγω μεγάλου αριθμού ομάδων είναι πιο πιθανή από ότι σε ένα όμιλο τεσσάρων ή έξι ομάδων. Στατιστικά, δηλαδή όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ομάδων τόσο πιθανότερο είναι ο κανόνας να μην επιβεβαιωθεί λόγω ισοβαθμιών. Επίσης, με βάση την ίδια λογική και επειδή στην Ευρωλίγκα υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο….πρόκρισης (το πλεονέκτημα έδρας για τους 4 πρώτους της τελικής κατάταξης) ο δείκτης καθορίζεται στο ν+3 για την 4η θέση. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο κανόνας επιβεβαιώθηκε σε ποσοστό περίπου 90%. Την πρώτη σεζόν του νέου συστήματος είχαμε ισοβαθμία στην 8η θέση με 16 νίκες θύμα της οποίας ήταν ο Ερυθρός Αστέρας και κερδισμένη η Νταρουσάφακα που πήγε στα πλέι οφ ενώ πέρσι οι 16 νίκες έφτασαν για απευθείας πρόκριση. Και τις δύο σεζόν οι 19 νίκες έφτασαν για να δώσουν το πλεονέκτημα έδρας, κάτι που κατάφεραν και στις δύο περιπτώσεις οι δύο ελληνικές ομάδες που τερμάτισαν με το ίδιο ρεκόρ (19-11).

Η φόρμουλα δεν εξετάζει τη σημασία της σειράς των αγώνων αφού βασίζεται στη λογική ότι ‘’όλοι παίζουν με όλους από δύο φορές’’ και ερμηνεύει την τάση των ομάδων σε κάθε στιγμή της διοργάνωσης. Θεωρητικά, η σημασία του προγράμματος διαφοροποιείται μόνο τις 4-5 τελευταίες αγωνιστικές και ποτέ νωρίτερα αφού τότε ενδεχόμενα να μετρήσουν μη μαθηματικά δεδομένα όπως το κίνητρο, η βαθμολογική σημασία του αγώνα και οι εναπομείναντες εντός-εκτός έδρας αγώνες.

Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα ας πάμε και σε μια γενικότερη ανάλυση πριν φτάσουμε στα ειδικά. Τις δύο προηγούμενες χρονιές η αντιστοιχία εντός-εκτός έδρας νικών κυμάνθηκε σε ένα σταθερό δείκτη 2:1. Στους 240 αγώνες κανονικής περιόδου τη σεζόν 2016-17 σημειώθηκαν συνολικά 87 νίκες και την περσινή σεζόν 89. Φέτος, η τάση δείχνει ότι θα ξεπεραστούν οι 90 νίκες παρόλα αυτά υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση. Επειδή η πλειοψηφία των εκτός έδρας νικών για την ώρα πηγαίνει σε 2-3 ομάδες αρχίζει να σταθεροποιείται μια τάση να κατέβουν τα όρια πρόκρισης αλλά και πλεονεκτήματος έδρας κατά μια νίκη. Να είναι αρκετές οι 15 νίκες για πρόκριση και οι 18 για πλεονέκτημα έδρας αλλά μόνο μέσα από πολλαπλές ισοβαθμίες. Μπορεί δηλαδή να γίνουμε μάρτυρες στο τέλος της κανονικής περιόδου τριπλών ή τετραπλών ισοβαθμιών τόσο στην 4η όσο και στην 8η θέση! Και στην ουσία οι περισσότερες εκτός έδρας νίκες να μπερδέψουν περισσότερο την βαθμολογία. Θεωρητικά, πάντως και λόγω αυξημένου κινήτρου δεν αποκλείεται τα όρια να επιστρέψουν στη λογική των 16-19 νικών ανά περίπτωση αλλά αυτό θα σημάνει ότι κάποιες εκ των Εφές, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακού (που κυνηγάνε την τετράδα) και Αρμάνι Μιλάνου (που κρατάει εδώ και αρκετές αγωνιστικές την 8η θέση) θα ανεβάσουν τον ρυθμό τους και θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο εκτός έδρας νικών. Πάντως, η λογική των πραγμάτων λέει ότι ναι μεν θα σημειωθούν φέτος περισσότερες νίκες από ότι σε κάθε μια από τις δύο προηγούμενες σεζόν αλλά ο ρυθμός θα μειωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος σε σχέση με τις πρώτες 16 αγωνιστικές.

Ας πάμε και στην επί μέρους ανάλυση…

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Αποτελούν ένα γκρουπ που τρέχει….μόνο του! Δεν έχουν ηττηθεί εντός έδρας και έχουν 7 και 6 εκτός έδρας νίκες αντίστοιχα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι σε σταθερό ρυθμό για 22 και 21 νίκες αντίστοιχα. Έχοντας πετύχει 13 από τις 51 συνολικά εκτός έδρας νίκες της σεζόν θα τρέξουν μέχρι το τέλος διεκδικώντας το 1-2. Η Φενέρ έχει κερδίσει τον μεταξύ τους αγώνα στον πρώτο γύρο με +4.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Δείχνει να είναι το ισχυρό φαβορί για την Τρίτη θέση χωρίς άμεσο αντίπαλο για την ώρα. Έχει ηττηθεί εντός έδρας μόνο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και με 5 εκτός έδρας νίκες δύσκολα μπορεί να πάει πιο πάνω από το 3 αλλά και δύσκολα θα απειληθεί από τις ομάδες που ακολουθούν.

ΕΦΕΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Εχουν ακριβώς τον ίδιο δείκτη μετά από 16 αγωνιστικές. Έχουν χάσει από 2 φορές στο γήπεδο τους και έχουν κερδίσει 4 παιχνίδια εκτός. Βρίσκονται σε σταθερό ρυθμό 17 νικών αλλά λογικά αυτός ο δείκτης θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της σεζόν. Για την περίπτωση τελικής ισοβαθμίας (διπλής ή τριπλής): Ο Ολυμπιακός έχει σημαντικό πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή απέναντι στη Μπαρτσελόνα την οποία έχει κερδίσει εκτός έδρας ενώ οι Καταλανοί έχουν κερδίσει την Εφές. Οι Τούρκοι έχουν και Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακό εντός έδρας στον δεύτερο γύρο αλλά έχουν ηττηθεί με -15 στην Βαρκελώνη και με -7 στον Πειραιά. Ειδικότερα, ο Ολυμπιακός εφόσον προστατεύσει την έδρα του μέχρι το τέλος ακόμη και αν δεν κάνει άλλη εκτός έδρας νίκη θα τερματίσει στις 17 νίκες!

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ-ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ: Συνθέτουν ένα άλλο μικρό γκρουπ. Και οι δύο δείχνουν ευάλωτοι εντός έδρας αλλά ικανοί να κερδίσουν οπουδήποτε εκτός! Έχουν ήδη από 4 εκτός έδρας νίκες. Η Μπασκόνια έχει ένα μικρό πλεονέκτημα αφού έχει ηττηθεί μια λιγότερη φορά στο σπίτι της και είναι σε ρυθμό 16 νικών. Αποτελούν τα μεγάλα ερωτηματικά για το αν θα διατηρήσουν την ίδια λογική στον δεύτερο γύρο ή θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σταθερότητα. Η Αρμάνι κρατάει εδώ και αρκετές αγωνιστικές την 8η θέση με ρυθμό 15 νικών.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ-ΜΑΚΑΜΠΙ-ΜΠΑΓΕΡΝ-ΧΙΜΚΙ: Το πιο μπερδεμένο γκρουπ αφού βράζουν ακριβώς στο ίδιο καζάνι με δείκτη -2 που όμως προκύπτει για την κάθε ομάδα με διαφορά δεδομένα και όλες είναι σε τάση για 13 νίκες. Οι Λιθουανοί έχουν μαζί με τη Νταρουσάφακα τις περισσότερες εντός έδρας ήττες μέχρι τώρα (6) αλλά είναι μετά την πρώτη τριάδα ομάδων στη βαθμολογία έχουν πετύχει τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες με όλους τους υπόλοιπους (4). Ο Παναθηναϊκός παρά τις ήδη εντός έδρας ήττες του δείχνει και πάλι την ίδια σταθερότητα και εικόνα των προηγούμενων χρόνων: Δεν χάνει εύκολα στο ΟΑΚΑ και κερδίζει πολύ δύσκολα μακριά απ΄ αυτό αφού έχει φέρει μόνο ένα διπλό (Μπουντούτσνοστ). ‘’Πληρώνει’’ ουσιαστικά τις εντός έδρας ήττες από τη Ζάλγκιρις και την Αρμάνι. Εάν τις είχε αποφύγει αυτή τη στιγμή η Ζάλγκιρις θα ήταν με το ένα πόδι εκτός πλέι οφ και θα είχε τις ίδιες πιθανότητες πρόκρισης με την Αρμάνι . Οι άλλες τρεις ομάδες του γκρουπ έχουν ακριβώς τα ίδια πεπραγμένα (4 εντός έδρας ήττες και 2 εκτός έδρας νίκες). Απομένει να μάθουμε ποιος θα δείξει τη μεγαλύτερη αντοχή εκτός έδρας και θα προστατεύσει καλύτερα την έδρα του τις υπόλοιπες 14 αγωνιστικές. Όποιος το καταφέρει θα είναι αυτός που θα κυνηγήσει κυρίως τους Ιταλούς και την 8η θέση. Ειδικότερα για τον Παναθηναϊκό εφόσον καταφέρει να μείνει αήττητος από εδώ και πέρα στο ΟΑΚΑ μπορεί να αρκούν δύο (αλλά συγκεκριμένες) εκτός έδρας νίκες για να προκριθεί. Ο πρώτος τελικός για τους πράσινους μακριά από την έδρα τους θα παιχτεί σε δύο εβδομάδες στο Κάουνας και ο επόμενος που δεν αποκλείεται να καταλήξει σε παιχνίδι ‘’χάνεις-βγαίνεις’’ στο Μιλάνο στις 22 Μαρτίου και τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου. Ενδέχεται για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός να χάσει αυτά τα δύο ματς, να κάνει κάπου αλλού δύο εκτός έδρες νίκες αλλά να την πάθει στις ισοβαθμίες.

ΚΑΝΑΡΙΑ-ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ-ΝΤΑΟΡΥΣΑΦΑΚΑ: Οι Ισπανοί της Κανάρια έδειχναν για αρκετές αγωνιστικές να ανήκουν στο προηγούμενο γκρουπ αλλά η χθεσινή εντός έδρας ήττα από τη Χίμκι είναι μάλλον καταδικαστική. Έχασαν για 5η φορά στο γήπεδο τους και μάλλον θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στη συνέχεια. Παρά το γεγονός ότι πέτυχε μερικές εντυπωσιακές εντός έδρας νίκες η Μπουντούτσνοστ έχει βγει από νωρίς νοκ άουτ λόγω της; Αδυναμίας της να κερδίσει μακριά από την Ποντγκόριτσα. Οριακά και με όλες τις συγκυρίες υπέρ της μπορεί να πλησιάσει τον διψήφιο αριθμό νικών κάτι που σημαίνει ότι θα παίξει καθαρά ρυθμιστικό ρόλο. Η Νταρουσάφακα μάλλον θα καταρρίψει το ρεκόρ των μόλις 7 νικών που πέτυχε πέρσι η ουραγός της Ευρωλίγκα Εφές. Εάν καταφέρει να φτάσει αυτό το νούμερο νικών (7) θα αποτελέσει μεγάλο ρυθμιστικό παράγοντα.
Keywords
Τυχαία Θέματα