Πήραν χρόνο και τρίποντο

Οι «ρεζέρβες» του Ολυμπιακού επικράτησαν του Λεβαδειακού με 1-0 στο Καραϊσκάκη, για την 1η αγωνιστική του 5ου ομίλου του κυπέλλου Ελλάδας. Ο Μαρτίνς έδωσε τη δυνατότητα στον Τουρέ να παίξει για περίπου μία ώρα, σε μία πεντάδα παικτών να κάνει του ντεμπούτο της με την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά και σε πολλούς ακόμη παίκτες με λίγο ή καθόλου χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα ή την Ευρώπη να παίξουν από την αρχή. Ο Λεβαδειακός προσπάθησε με μαζική
άμυνα να κρατήσει κλειστούς τους διαδρόμους προς την εστία του.

Τα πλάνα του Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε τον Γιάγια Τουρέ στο αρχικό σχήμα, ο οποίος φόρεσε και το περιβραχιόνιο. Τερματοφύλακας ήταν ο Σα, ακραίοι αμυντικοί οι Μασούρας, Κούτρης, στόπερ οι Μιράντα, Σισέ, αμυντικοί μέσοι οι Γκιγιέρμε, Ανδρούτσος, εξτρέμ οι Βρουσάι, Ναουέλ, επιτελικός μέσος ο Τουρέ και επιθετικός ο Μάνος. Να σημειωθεί πως οι Σα, Γκιγιέρμε, Ναουέλ, Μάνος και Μασούρας, έπαιξαν για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα των «ερυθρόλευκων». Στον πάγκο ήταν οι Χουτεσιώτης, Νάτχο, Χασάν, Ξενιτίδης, Φέκκας, Νικολάου και Πάρντο.

Η ποιότητα του Τουρέ

Με τη σέντρα όλα τα βλέμματα έπεσαν πάνω στον Γιάγια Τουρέ, ο οποίος είχε διάθεση να βοηθήσει την ομάδα του, τόσο στον τομέα της κυκλοφορίας της μπάλας, όσο στην ολοκλήρωση των φάσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως από τα δικά του πόδια ο Ολυμπιακός είχε την πρώτη τελική στο 21’. Ωστόσο, το σουτ του έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Λεβαδειακού.

Την ίδια ώρα ήταν σαφές πως οι ένδεκα που είχε επιλέξει ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελαν χρόνο να βγάλουν συνεργασίες και φάσεις, αφού για πρώτη φορά έπαιζαν μαζί σε επίσημο αγώνα. Από την άλλη πλευρά, ο Λεβαδειακός περίμενε τους «ερυθρόλευκους» κάτω από τη σέντρα και με διπλή ζώνη άμυνας προσπαθούσε να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Μπάγιτς.

Καθώς κυλούσαν τα λεπτά, φαινόταν ξεκάθαρα η ταχύτητα του Ναουέλ αλλά και του Βρουσάι –των δύο εξτρέμ δηλαδή- η άνεση του Γκιγιέρμε να παίζει ως «εξάρι» μπροστά από τα στόπερ έχοντας μάλιστα εξαιρετική συνεργασία με τον ορεξάτο Ανδρούτσο. Μεγάλη διάθεση έδειχναν και οι δύο ακραίοι αμυντικοί, ο Γιάννης Μασούρας και ο Λεονάρντο Κούτρης. Στην κορυφή της επίθεσης, ο κινητικός μακριά από τη μπάλα, Δημήτρης Μάνος περίμενε την ευκαιρία του για να απειλήσει την εστία της ομάδας της Βοιωτίας.

Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα την έχασε ο Λεβαδειακός στο 32’, όταν ο Μανγκά σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή του Σα και έχοντας πρόσωπο με την εστία των «Πειραιωτών». Το επικίνδυνο σουτ του, ωστόσο, πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Στο 38’ ο Μασούρας έβγαλε εξαιρετική σέντρα από τα δεξιά, με τον Μάνο να πιάνει προβολή στο πρώτο δοκάρι και τον γκολκίπερ του Λεβαδειακού να πραγματοποιεί άκρως αποτελεσματική επέμβαση, σε μία σημαντική φάση για τον Ολυμπιακό που ξεκίνησε από τα πόδια του Τουρέ.
Δύο λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Ζοσέ Σα χρειάστηκε να πραγματοποιήσει δύο σπουδαίες επεμβάσεις για να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. αρχικώς σε δύσκολο σουτ του Ιωαννίδη έξω από τη μεγάλη περιοχή και εν συνεχεία σε σουτ του Γιακουμάκη μέσα από την περιοχή και από πλάγια θέση. Στο 45’ ήταν η σειρά του Μπάγιτς να μπλοκάρει τη μπάλα σε σουτ του Μάνου μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Ετσι, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια χωρίς να έχει ανοίξει το σκορ.

Ο δρόμος προς τα δίκτυα

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, οι παίκτες του Μαρτίνς επιχείρησαν να αυξήσουν την πίεσή τους προς την άμυνα του Λεβαδειακού, σε μία προσπάθεια να φθάσουν στο γκολ, Την πρώτη ευκαιρία την έχασαν με τον Μασούρα, το σουτ του οποίου έξω από τη μεγάλη περιοχή, μπλόκαρε ο Μπάγιτς στη δεξιά του γωνία.

Στο 58’ ο Γιάγια Τουρέ παραχώρησε τη θέση του στον Νάτχο και γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους του Ολυμπιακού. Επίσης, ο Χασάν αντικατέστησε τον Ανδρούτσο, με αποτέλεσμα το 4-2-3-1 με το οποίο ξεκίνησε στο ματς ο Μαρτίνς, να αλλάξει σε 4-4-2. Κάτι ανάλογο είχε πράξει ο Πορτογάλος τεχνικός και στη Νέα Σμύρνη. Να σημειωθεί πως ο Τουρέ έδωσε το περιβραχιόνιο στον Λεονάρντο Κούτρη.

Οι ποδοσφαιριστές των «Πειραιωτών» συνέχισαν να έχουν τον πρώτο λόγο στο ματς, αλλά η αμυντική λειτουργία του Λεβαδειακού τους «βραχυκύκλωνε», φθάνοντας έξω από τη μεγάλη των φιλοξενουμένων. Τελικώς, ο γόρδιος δεσμός λύθηκε στο 68’. Μετά από εξαιρετική σέντρα του Μασούρα, ο Δημήτρης Μάνος με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Εως το τέλος, ο Ολυμπιακός έχασε ευκαιρίες για να πετύχει και άλλα γκολ με τον Χασάν και τον Γκιγιέρμε.

Διαιτητής ήταν ο Αθηναίος Ευαγγέλου, ο οποίος έδειξε κίτρινη κάρτα στον Χατζηλάμπρο. Βοηθοί του ήταν οι Φωτόπουλος και Κολοσιώνης (Αθηνών και Αιτωλοακαρνανίας), τέταρτος ο Βρέσκας από την Πιερία και παρατηρητής διαιτησίας ο Γιανναδάκης από τον Σύνδεσμο Λασιθίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ανδρούτσος (58’ Βρουσάι), Γκιγιέρμε, Ναουέλ (83’ Πάρντο), Βρουσάι, Κούτρης, Μιράντα, Μασούρας, Μάνος, Τουρέ (58’ Νάτχο), Σισέ.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Μπάγιτς, Μανγκά (46’ Λιάγκας), Παντελιάδης, Γιακουμάκης, Καραχάλιος, Χατζηλάμπρος, Κρνέτα, Σαβαντογκό, Μητρόπουλος (68’ Νάνγκις), Μοϊσές Αντιλέχου. Ιωαννίδης (56’ Όμο).
Keywords
Τυχαία Θέματα