Παραβιάζοντας τα δικαιώματα αυτών που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί

Τον περασμένο μήνα περίπου 7.000.000 ανθρώποι από περίπου 200 χώρες του κόσμου βγήκαν στους δρόμους, σε ένα ηχηρό παγκόσμιο συλλαλητήριο, ζητώντας μέτρα και λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες με διάφορους τρόπους για το κλίμα συνεχίζονται από τότε ασταμάτητες. Με συνθήματα όπως «You ‘re burning our future» και «Try to leave earth a better place than when you arrived».

Το κίνημα έχει μπροστάρη τους μαθητές και τη

νεολαία, πράγμα που δεν προκαλεί εντύπωση, αφού οι νέοι νιώθουν ότι αυτοί θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα της εν εξελίξει κρίσης του κλίματος. Ακόμη μεγαλύτερες, όμως θα είναι οι συνέπειες για τις επόμενες γενιές. Αυτό ανοίγει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή θέτοντας ένα ηθικό ερώτημα. Παραβιάζει η κλιματική αλλαγή τα δικαιώματα εκείνων που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί;

Το ερώτημα μπορεί να ακούγεται ρητορικό αλλά έχει πάψει εδώ και κάποιο καιρό να απασχολεί τη συζήτηση μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Στις ΗΠΑ αποτελεί πια δικαστική υπόθεση. Στο Όρεγκον των ΗΠΑ, 21 ενάγοντες έχουν καταθέσει μήνυση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων όχι μόνο της γενιάς τους αλλά και των μελλοντικών.

Οι ενάγοντες είναι μεταξύ 11 και 22 ετών και κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας τους και στελέχη των μεγάλων εταιρειών πετρέλαιου ότι έχουν δημιουργήσει εν γνώσει τους ένα εθνικό ενεργειακό σύστημα που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής κι αυτό παρότι ήδη υπάρχουν δεκαετίες εμπειρίας που αποδεικνύουν σαφώς ότι οι εκπομπές άνθρακα αποσταθεροποιούν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι ενάγοντες, οι ιθύνοντες όχι απλώς απέτυχαν να επιβάλλουν ρυθμίσεις στους ρυπαίνοντες αλλά διευκόλυναν ενεργά τις ενέργειές τους, παραβιάζοντας έτσι τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, στη ζωή, την ελευθερία, την περιουσία και θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τους βασικούς δημόσιους πόρους. Στην αγωγή αυτή οι μελλοντικές γενιές κατονομάζονται ρητά ως θύματα και… εκπροσωπούνται από τον Τζέιμς Χάνσεν έναν επιστήμονα της NASA και ακτιβιστή, του οποίου η εγγονή είναι μια από τις ενάγουσες.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα