ΠΑΟΚ-Βόλος 1-0: Ο “Δικέφαλος” την ουσία, οι Βολιώτες τις εντυπώσεις (photos&videos)

Ο ΠΑΟΚ χωρίς την ενέργεια και την αποφασιστικότητα που τον χαρακτηρίζει στην πλειοψηφία των αγώνων που έχουν προηγηθεί χρονικά δυσκολεύτηκε να επιβληθεί του εξαιρετικού κι ανανεωμένου Βόλου. Το έκανε χάρη σε πέναλτι που κέρδισε ο Ντεσπόντοφ σε μαρκάρισμα του Κίτσου, το μετέτρεψε σε γκολ ο Σβαμπ ενώ ακυρώθηκαν δύο γκολ της ομάδας του Άνχελ Λόπεθ, το πρώτο ως οφ σάιντ και το δεύτερο για επιθετικό φάουλ του

Μωραϊτη στον Βιεϊρίνια.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου παρά τις απουσίες των Κοτάρσκι, Εκόνγκ, Κουλιεράκη, Μπάμπα, Φ. Σοάρες, Αν. Ζίβκοβιτς έμεινε πιστός στη «συνήθεια» των πολλών αλλαγών στο αρχικό σχήμα με επτά νέα πρόσωπα στο 4-2-3-1 σε σχέση με το πρόσφατο ματς κόντρα στη Λαμία. Πρεμιέρα για φέτος σ’ επίσημο ματς για τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς.

Αρκετές αλλαγές, όσες τουλάχιστον μπορούσε να κάνει λόγω των τραυματισμών που ταλαιπωρούν την ομάδα του Άνχελ Λόπεθ με τον Ισπανό να χαμογελάει καθώς έχει πλέον στη διάθεσή του τον αρχηγό της ομάδας, Τσοκάνη. 4-2-3-1 και για τον Βόλο με οδηγίες να παίξουν και να πιέσουν ψηλά δίχως φόβο και να μην κλειστούν.

Δύναμη, πάθος, αιφνιδιασμός…

Το νέο πρόσωπο του Βόλου κι η επιδραστικότητα του Άνχελ Λόπεθ στην ομάδα της Μαγνησίας φάνηκαν από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Οι ποδοσφαιριστές του Ισπανού τεχνικού, όχι μόνο δεν κλείστηκαν στο μισό του γηπέδου αλλά έμειναν ψηλά, πίεσαν αντίστοιχα, έκλεισαν σωστά τους χώρους πηγαίνοντας και σε δυνατά μαρκαρίσματα από τα πρώτα λεπτά στέλνοντας… μήνυμα.

Ένα… μήνυμα που θορύβησε ακόμη περισσότερο στο 7’ όταν ο Εγκίν έφυγε στην πλάτη της άμυνας του «Δικεφάλου», σκόραρε μεν αλλά έχοντας εκκινήσει από αντικανονική θέση με συνέπεια η φάση να θεωρηθεί ως μη γενόμενη.

Η εικόνα του αντιπάλου έδειξε να αιφνιδιάζει και να «βραχυκυκλώνει» τους γηπεδούχους μέχρι ενός σημείου. Η ορθολογική ανάπτυξη δεν είχε σημείο εκκίνησης τον – απόντα – Κοτάρσκι, δεν υπήρχε ο… – επίσης απών – αιεθαλής Τάισον κι όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό, το κάτι… παραπάνω για να μην αλλάξουν οι βασικοί άξονες του παιχνιδιού της ομάδας.

Με τους Βολιώτες πολύ καλά διαβασμένους ως προς το παιχνίδι του αντιπάλου τους, κατάφεραν να περιορίσουν τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη από τις πτέρυγες αναγκάζοντας τον «Δικέφαλο» να παίζει παράλληλα και με διαγώνιες μεταβιβάσεις. Απόντος του Τάισον όμως, ο Κωνσταντέλιας ανέλαβε δράση αριστερά, έβγαλε συνεργασίες με τον Βιεϊρίνια, που σήμερα ξεκίνησε αριστερά κι όταν η αντίπαλη άμυνα είχε απαντήσεις τότε το παιχνίδι μετατοπιζόταν στον άξονα.

Καλύτερες στιγμές για έναν ΠΑΟΚ που κυκλοφορούσε την μπάλα, έψαχνε και δημιουργούσε ένα σουτ του Μουργκ στον άξονα, που πέρασε μόλις άουτ από τη δεξιά δοκό της εστίας του Κόστιτς και μια κεφαλιά του Οζντόεφ που πέρασε ψηλά έξω.

Όλα αυτά μέχρι λίγο πριν φτάσουμε κοντά στην ανάπαυλα όταν ο Κωνσταντέλιας με μια υπέροχη λόμπα έβγαλε τον Ντεσπόντοφ διαγώνια εντός περιοχής, ο Κίτσος τον μάρκαρε άτσαλα κι ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Ο Σβαμπ ανέλαβε την εκτέλεση και δε λάθεψε, με τον Κόστιτς να πέφτει στην αριστερή πλευρά της εστίας του κι ο Αυστριακός να τη στέλνει στην αντίστοιχη δεξιά. Με το 1-0 πήγαν οι δύο ομάδες στ’ αποδυτήρια σε μια… λεπτή ποδοσφαιρική ισορροπία.

Αλλαγές και… αλλαγή δεδομένων

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Άνχελ Λόπεθ προχώρησε σε δύο διαφοροποιήσεις στο αρχικό του σχήμα καθώς αντικατέστησε τους Τάχατο και Ντέλετιτς με τους Ασλανίδη και Άλχο με στόχο να καταστήσει πιο ενεργή τη δεξιά του πλευρά τόσο ανασταλτικά, για να περιορίσει τις συνεργασίες των Βιεϊρίνια – Κωνσταντέλια όσο και δημιουργικά βάζοντας τον Άλχο απέναντι στον αρχηγό του «Δικεφάλου».

Η ομάδα της Μαγνησίας έδωσε νοερή συνέχεια σε όσα έγιναν στο τέλος του πρώτου μέρους και βγάζοντας άμεσα αντίδραση αναζητώντας την ισοφάριση. Και το έκανε αυτό στοχεύοντας το δεξί άκρο της άμυνας των γηπεδούχων. Με τους Κωνσταντέλια- Ντεσπόντοφ να εναλλάσσονται δεξιά κι αριστερά οι βοήθειες στον αναιμικό ανασταλτικά Σάστρε έγιναν θέμα συζήτησης δημιουργώντας πεδίον δόξης λαμπρό για τον Κίτσου που έβγαινε με άνεση πραγματοποιώντας το ένα γέμισμα πίσω από το άλλο για τον Βόλο.

Με το ίδιο ποδοσφαιρικό σενάριο να επαναλαμβάνεται η πλέον αξιόλογη στιγμή προήλθε από τον Κορνέτ στο 52’ όταν έπιασε το σουτ από πλεονεκτική θέση εντός περιοχής με τον Νάσμπεργκ να προλαβαίνει να βάζει το σώμα του, την μπάλα να κοντράρει και να απομακρύνεται, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις Κεντζιόρα και Βιεϊρίνια ήταν αυτοί που έβγαιναν κυρίαρχοι στις μονομαχίες που έδιναν.

Στο 56’ στην πρώτη επίσκεψη των γηπεδούχων στο δεύτερο μέρος ο Ντεσπόντοφ δέχθηκε μαρκάρισμα από τον Ασλανίδη εντός περιοχής με τον διαιτητή να δείχνει «παίζετε».Στο 58’ ο κ. Λόπεθ συνέχισε τις επεμβάσεις του στη ροή του αγώνα αποσύροντας τον Ελγκίν για να βάλει στο ματς τον Κόμπα.

Το παράδοξο για τον «Δικέφαλο» ήταν πως παρά τους χώρους που δημιουργήθηκαν ψηλά δεν τους εκμεταλλεύθηκε δείχνοντας έλλειψη ενέργειας, παρότι ο Βόλος ήταν – ως επί το πλείστον – πάνω από τη μεσαία γραμμή πιέζοντας. Στο 62’ ο Ισπανός τεχνικός συνέχισε την ανανέωση της μεσοεπιθετικής του γραμμής με ενέργεια φέρνοντας τον Μωραϊτη στο ματς αντί του Κορνέτ, που είχε και κίτρινη κάρτα από το 1ο μέρος ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ρίσκαρε με δυνατά μαρκαρίσματα. Και ταυτόχρονα γύρισε τον σχηματισμό από 4-2-3-1 σε 4-4-2.

Στο 67’ ήταν η σειρά του κ. Λουτσέσκου να κάνει τις κινήσεις του κι έχοντας εντοπίσει πρόβλημα στη μεσαία γραμμή καθώς ζητούσε αλλά δεν έβλεπε προώθηση του παιχνιδιού της ομάδας του από το δίδυμο των Οζντόεφ – Σβαμπ, απέσυρε τον Ρώσο για να βάλει τον Μεϊτέ, χωρίς όμως να καταφέρει να αλλάξει την εικόνα, όπως το ίδιο συνέβη και με την αντικατάσταση του Ντεσπόντοφ από τον Τάισον, με τον Βραζιλιάνο να πηγαίνει αριστερά, τον Κωνσταντέλια – αρχικά – δεξιά και μετά στον άξονα φέρνοντας τον Μουργκ δεξιά.

Παρόλα αυτά στο 69’ και πάλι ο Κίτσου ξεπέρασε ότι εμπόδιο βρήκε μπροστά του από αριστερά στο δεύτερο δοκάρι, Μωραϊτης και Βιεϊρίνια διεκδίκησαν την κεφαλιά, την πήρε ο πρώτος στέλνοντας μεν την μπάλα στα δίχτυα αλλά χρησιμοποιώντας τα χέρια του στην πλάτη του Πορτογάλου, λόγος για τον οποίο ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ δίνοντας το επιθετικό φάουλ, άποψη που επιβεβαίωσε ως ορθή κι η εξέταση της φάσης από το VAR, παρά τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων της ομάδας του Βόλου.

Οι γηπεδούχοι δεν έβρισκαν τρόπο να καλύψουν τη συγκεκριμένη αδυναμία τους και στο 72’ άλλη μία σέντρα του Κίτσου βρήκε τον Μωραϊτη στην κίνηση κι ο τελευταίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα μόλις έξω από την αριστερή δοκό της εστίας του Ζίβκοβιτς.

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις καλές στιγμές στο 79’ με μακρινό δυνατό σουτ του Κωνσταντέλια με τον Κόστιτς να πέφτει στν αριστερή του γωνία εξουδετερώνοντας τον όποιο κίνδυνο και στο 82’ με ωραία ενέργεια του Μουργκ, που ξεκινώντας από δεξιά, απέφυγε τρεις αντιπάλους, εκτέλεσε με την μπάλα να φεύγει – λίγο – έξω. Στις τελευταίες τους κινήσεις ο κ. Λόπεθ έριξε στο ματς τον Μπερτόγλιο αντί του Γκαρσία κι ο κ. Λουτσέσκου τον Τόμας αντί του Σαμάτα.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον «Δικέφαλο» με ισχνό προβάδισμα εν όψει του δεύτερου ματς που θα διεξαχθεί στον Βόλο το νέο έτος.

Διαιτητής

Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)

VAR: Κωνσταντίνος Περράκης (Αθηνών)

AVAR: Ραφαήλ Τριανταφύλλου (Αργολίδας)

Βοηθοί

Πολυχρόνης Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας)

Ανδρέας Μεϊντάνας (Αχαΐας)

Τέταρτος

Κωνσταντίνος Πουλικίδης (Δράμας)

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Ζ. Ζίβκοβιτς, Σάστρε, Κεντζιόρα, Νάσμπεργκ, Βιεϊρίνια, Σβαμπ, Οζντόεφ (67’ Μεϊτέ), Ντεσπόντοφ (67’ Τάισον). Μουργκ, Κωνσταντέλιας, Σαμάτα (75’ Τόμας).

ΝΠΣ Bόλος (Αν. Λόπεθ) (4-2-3-1): Κόστιτς, Τάχατος (46’ Άλχο), Καλογερόπουλος, Σιέλης, Κίτσος, Τσοκάνης, Γκλάβτσιτς, Κορνέ (62’ Μωραϊτης), Ενγκίν (58’ Κόμπα), Ντέλετιτς (46’ Ασλανίδης), Γκαρσία (85’ Μπερτόγλιο).

Keywords
Τυχαία Θέματα