ΠΑΟΚ: Πλήρωσε τα λάθη του συνολικά

ΠΑΟΚ: Πλήρωσε τα λάθη του συνολικάkmpotsΠαρ, 12/04/2020 - 14:17 Το βράδυ της Πέμπτης στη Λευκωσία, ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτισε τις όποιες ελπίδες είχε για πρόκριση στους «32» του Europa League. Η ήττα από την Ομόνοια με 2-1 ήταν καταδικαστική καθώς η Αϊντχόφεν πέρασε νικηφόρα από τη Γρανάδα και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις εντός συνόρων διοργανώσεις. 

Στον

πλέον κρίσιμο αγώνα ο «Δικέφαλος» εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων, παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα και δηλωθέντα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, φάνηκε επηρεασμένος από τις ... αποπροσανατολιστικές δηλώσεις των ανθρώπων της κυπριακής ομάδας, μπήκε στο ματς πιο νωχελικός από ποτέ από τη μέρα που την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Πάμπλο Γκαρσία και το «πλήρωσε».

Απέναντι σε μια ομάδα που έχει δομηθεί πάνω σε αμυντικό δόγμα και άρα είναι λογικό να γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς να το κάνει υπερασπιζόμενη το σκορ, βρέθηκε αίφνης να κυνηγάει στο σκορ, να πιέζει αρχικά για την ισοφάριση και στη συνέχεια για το γκολ της ολικής ανατροπής. Αντ’ αυτού ένα – από τα πολλά χτες – λάθος στην άμυνα έδωσε την ευκαιρία στην Ομόνοια να σκοράρει με πέναλτι στο 84’ και να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση αφήνοντας τον αντίπαλό της να βυθιστεί στην πικρία και τη σφοδρή απογοήτευση. 

Αιτία κι αποτέλεσμα 

Ειδικά χτες ο ΠΑΟΚ «πλήρωσε» όλα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Την απότομη μετάβαση από αυτό που ήταν σ’ αυτό που θέλησε αναγκαστικά να γίνει, μέσα από τις επιταγές του οικονομικού εξορθολογισμού, τις διαφοροποιήσεις στο έμψυχο δυναμικό του, τη μετέπειτα αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και την υποχρέωση της νέας να δουλέψει με ότι έχει στα χέρια της αυτήν τη στιγμή. 

Είναι γεγονός πως η ομάδα παρουσίασε κάποιες μεμονωμένες εξαιρετικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις, όπως αυτήν στη Γρανάδα, την αντίστοιχη στο δεύτερο ημίχρονο με την Αϊντχόφεν στην Τούμπα, αλλά και νωρίτερα σε ματς όπως αυτά με την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα, αν θέλουμε να πάμε λίγο πιο πίσω στο χρόνο. Όπως φάνηκε όμως αυτά δεν ήταν ο κανόνας, τουλάχιστον όχι ακόμη. 

Η εξήγηση των εξαιρέσεων

Για να προκύψουν αυτές προϋπέθεταν συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σενάριο, την καλύτερη δυνατή απόδοση κομβικών ποδοσφαιριστών της ομάδας και την αντίστοιχη αποτελεσματικότητα στον επιθετικό τομέα. Όταν αυτά δε συνυπάρχουν τότε προκύπτει πρόβλημα. Είναι θέμα η έλλειψη αμυντικής σταθερότητας, η έλλειψη αυτοματισμών στην επίθεση, η μη αξιοποίηση των στημένων φάσεων επιθετικά κι η ανυπαρξία ισοδύναμων εναλλακτικών σε καίριες θέσεις όπως τέτοιες είναι τα άκρα της άμυνας, η θέση του αμυντικού χαφ κι αυτή του «καθαρόαιμου» επιθετικού. 

Όχι πως δεν έγιναν προσπάθειες για να καλυφθούν. Στην πρώτη περίπτωση, Ουαγγέ και Νέλσον-Περέιρα αποκτήθηκαν γι’ αυτόν το λόγο και καθυστερημένα προστέθηκε κι ο Βιεϊρίνια. Στον άξονα δόθηκε μια ευκαιρία στον Εσίτι αλλά τα χαρακτηριστικά του αποδεικνύονται δυσλειτουργικά για το ρόλο που απαιτεί η ομάδα απ’ αυτόν μ’ αυτό το αγωνιστικό προφίλ. Ακόμη και σήμερα ο Μουργκ δεν έχει βρει σταθερό ρόλο στην ομάδα. Επενδύθηκε σημαντικό ποσό για την απόκτηση του Τσόλακ αλλά η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει αποδώσει ακόμη. 

Η επόμενη μέρα

Καλώς ή κακώς όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που απαιτούν χρόνο είτε για να λυθούν οριστικά ως ζητήματα είτε για να επιστρατευτούν άλλες λύσεις προκειμένου να πάψουν να υφίστανται ως πρόβλημα. Τί είναι το μοναδικό που μπορεί να γίνει προς το παρόν; Δουλειά, δουλειά, δουλειά .... όπως επανέλαβε κι ο Ουρουγουανός τεχνικός χτες μετά το ματς. 

Είναι καλό, λογικό κι ίσως αυτονόητο να υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις, θα πρέπει όμως πάντα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ρεαλισμό. Πραγματοποιήθηκε μια φιλότιμη προσπάθεια διαχείρισης του έμψυχου δυναμικού, ώστε να μοιραστεί ο χρόνος και να μπορεί να παρουσιάζονται όσο πιο «φρέσκοι» γίνεται οι ποδοσφαιριστές Κυριακή και Πέμπτη αλλά, όπως οι ίδιοι απέδειξαν, τόσο μπορούν τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Απομένει μια αγωνιστική υποχρέωση στη διοργάνωση την προσεχή Πέμπτη με το ματς κόντρα στη Γρανάδα στην Τούμπα και μετά άπαντες θα έχουν πολύ περισσότερο χρόνο προκειμένου να δουλέψουν πιο εντατικά και πιο συγκεντρωμένα πάνω σ’ αυτό που θέλουν να δημιουργήσουν και σίγουρα δεν έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος της σεζόν. Για όποιον δυσκολεύεται να κατανοήσει το μέγεθος της .... αλλαγής ας ρίξει μια ματιά στο πόσοι και ποιοί ποδοσφαιριστές αποχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι και μάλλον θα καταλάβει πως αυτήν η μετάβαση δεν είναι κάτι απλό ή εύκολο που μπορεί να επιτευχθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Υγεία, (αυτο)σεβασμός, συνείδηση ... Καλή συνέχεια, καλή δύναμη ... 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - UEFA Europa League - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ The Experts Omonia Nicosia - Ποδόσφαιρο ΠΑΟΚ - Ποδόσφαιρο Off Off kmpots Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ #UEFA #EuropaLeague #group_stage #MD5 #OMOPAOK #paokfc Omonia Nicosia ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την ήττα-αποκλεισμό του «Δικεφάλου» από την Ομόνοια και τη λογική συνέπεια όλων όσων προηγήθηκαν
Article publish on Παρ, 12/04/2020 - 14:17 Article hide updated date Off Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα