ΠΑΟΚ: Η συμβολή των επιθετικών στην παραγωγικότητα της ομάδας

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε χθες την απόκτηση του Νέλσον Ολιβέιρα συμπληρώνοντας το επιθετικό του δίδυμο, στο οποίο ο 29χρονος Πορτογάλος πλαισίωσε τον Κάρολ Σφιντέρσκι.

Επιθετικός είναι και ο Χρήστος Τζόλης αλλά στην πρώτη ομάδα έχει καθιερωθεί ως ακραίος επιθετικός, καλύπτοντας – κατά κύριο λόγο – το αριστερό άκρο της επιθετικής γραμμής, με το άλλο ν’ «ανήκει» στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, στην περασμένη σεζόν.

Άλλη μια ιδιαίτερη σεζόν για την ομάδα από πολλές απόψεις, με κυρίαρχο στοιχείο την προσπάθεια οικονομικού

εξορθολογισμού, που αναπόφευκτα στιγμάτισε και την όλη προσπάθεια. Παρόλα αυτά, η χρονιά ολοκληρώθηκε – τηρουμένων των αναλογιών – με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ήτοι την κατάκτηση του Κυπέλλου και την κατάληψη της 2ης θέσης στο Πρωτάθλημα, ασχέτως αν πλέον δε δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Καίριο ρόλο σε όλην αυτήν την προσπάθεια διαδραμάτισε η επιθετική γραμμή σημειώνοντας 57 γκολ από τα 93 σε σύνολο 53 αγώνων που έδωσε η ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις, εντός κι εκτός συνόρων. Εννιά πρόσωπα εναλλάχθηκαν σ’ αυτήν, ένα αποχώρησε τον Δεκέμβριο, τρία προστέθηκαν τον Ιανουάριο, δύο έμειναν «άσφαιρα».

Ο MVP

Γαλανόπουλος και Τζόλης. ΠΗΓΗ: In Time Sports

Κάθε άλλο παρά τυχαία ψηφίστηκε ως ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας από τον κόσμο της για την περασμένη σεζόν. Ο Χρήστος Τζόλης, στα 19 του πραγματοποίησε ονειρεμένη χρονιά στην καθιέρωσή του στην πρώτη ομάδα. Με 16 γκολ και 10 ασίστ σε 3.098’ απόλυτα δικαιολογημένα έστρεψε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, με τη φήμη του να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, καθιστώντας εαυτόν ως ένα από το πιο «hot» prospects της nouvelle vague του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η σταθερή αξία

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς ΠΗΓΗ: In Time Sports

Κάθε άλλο παρά υπερβολικό θα ήταν για κάποιον να υποστηρίξει πως ήταν η μεταγραφική κίνηση που έκανε τη διαφορά για τον ΠΑΟΚ στην περασμένη σεζόν. Colpo grosso για τη σχέση αξίας και τιμής που κόστισε στην ομάδα η απόκτηση του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, που μετά από μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία στην Μπενφίκα βρήκε την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη και τον «Δικέφαλο». Με 14 γκολ και 8 ασίστ σε 3.607’ αλλά κυρίως την αξία και τη σημασία όσων κατάφερε που δε μετρώνται σε αριθμούς, αποτέλεσε αναντικατάσταση σταθερά για την ομάδα του.

Η ήρεμη δύναμη

Ο Κάρολ Σφιντέρσκι ΠΗΓΗ: In Time Sports

Δεν είναι από αυτούς που μπαίνουν στο … «μάτι» κάποιου από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, ο Κάρολ Σφιντέρσκι με την «αθόρυβη» δουλειά του, τη μεθοδικότητα και την επιμονή του ξέρει να πετυχαίνει το στόχο του και ν’ αποδεικνύει την αξία του που συνεπικουρούμενης και της τύχης τον έφτασε ν’ αγωνίζεται στο πλευρό του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο πρόσφατο Euro. Τα 11 γκολ και οι 6 ασίστ σε 2.480’ μιλούν από μόνα τους.

Χρονιά προσαρμογής

Ο Τόμας Μουργκ με τον Ίνγκι Ίνγκασον

Σαφώς και στο δικό του πρόσωπο οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες, πρωτίστως από τον ίδιο. Ο Τόμας Μουργκ αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ως ο επίδοξος αντικαταστάτης του Δημήτρη Πέλκα, όμως ουσιαστικά ποτέ δε βρήκε θέση βασικού. Παρόλα αυτά ολοκλήρωσε τη σεζόν με 4 γκολ και 3 ασίστ σε 1.639’ εναποθέτοντας τις ελπίδες του για μια σαφώς αποδοτικότερη σεζόν στην επικείμενη.

Η αποχώρηση κι οι ενισχύσεις

Ο Αντόνιο Τσόλακ

Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο οι περισσότερες ανακατατάξεις αφορούσαν την επιθετική γραμμή. Κι αυτό γιατί τέσσερις ποδοσφαιριστές ενεπλάκησαν στο «φύγε εσύ-έλα εσύ» σε μια προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της. Οι υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν στο πρόσωπο του Αντόνιο Τσόλακ, όταν το περασμένο καλοκαίρι γινόταν η πλέον δαπανηρή μεταγραφή της ομάδας, δεν ευοδώθηκαν στο ελάχιστο. Με 1 γκολ και καμία ασίστ σε 706’ ο Κροάτης επιθετικός δόθηκε δανεικός στη Μάλμε. Αντίθετη πορεία διέγραψαν οι Λάζαρος Λάμπρου (0 γκολ και 1 ασίστ σε 370’), Αμρ Ουάρντα (3 γκολ και 2 ασίστ σε 1.599’) κι ο Μάικλ Κρμέντσικ.

Ο τελευταίος ήρθε ως δανεικός από την Μπριζ κι είναι αλήθεια πως έδωσε σημαντικά πράγματα στην ομάδα. Αν η βελγική ομάδα δεν αξίωνε ένα τόσο υψηλό ποσό για την απόκτησή του, το πλέον πιθανό είναι πως θα παρέμενε κάτοικος Τούμπας, κάτι που επανειλημμένα είχε δηλώσει κι ο ίδιος ο διεθνής Τσέχος.

Ο Μάικλ Κρμέντσικ την ώρα που σκοράρει και δίνει το Κύπελλο στον ΠΑΟΚ ΠΗΓΗ: In Time Sports

Χρονιά μετάβασης από την Κ19 στην πρώτη ήταν για τον 17χρονο Γιώργο Κούτσια, που σε 170’ συμμετοχής δεν κατάφερε να καταγράψει κάποιο στατιστικό. Αλίμονο όμως αν αυτό συνιστούσε απογοήτευση για μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες, όχι μόνον του ΠΑΟΚ αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου με το μέλλον να του ανήκει και με το παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του ζήτησε κι ενίσχυσε την Κ19 συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του – ακόμη ενός – πρωταθλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα