ΠΑΟΚ: Επιστροφή στα βασικά

Στις 26 Μαϊου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Πάμπλο Γκαρσία για τη σπουδαία προσφορά του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, ανακοίνωσε την επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου έπειτα από διετή απουσία, σηματοδοτόντας την έναρξη μιας νέας – παλιάς – εποχής.

Ο Ρουμάνος τεχνικός υπήρξε ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας με την κατάκτηση ενός αήττητου νταμπλ κι ενός ακόμη Κυπέλλου,

χωρίς να λησμονείται η σεζόν με την απώλεια του Πρωταθλήματος στις δικαστικές αίθουσες.

Το σύνολο

Το μυστικό της επιτυχίας του ήταν η δημιουργία ενός συμπαγούς συνόλου – εντός κι εκτός αγωνιστικών γραμμών – που γνώριζε πώς να διαφυλάττει τα νώτα του καλύτερα από κάθε άλλο, είχε νοοτροπία κυριαρχική και γνώριζε άριστα πώς να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που είτε δημιοργούσε είτε του δίδονταν στην επίθεση.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν ήταν τυχαίο αλλά προϊόν σκληρής, καθημερινής  δουλειάς. Ο κ. Λουτσέσκου είχε επενδύσει σημαντικά στις διαπροσωπικές σχέσεις εντός της ομάδας, ερχόμενος κοντά με τον κάθε έναν από τους ποδοσφαιριστές του. Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι προσπάθειές του δεν ευωδόθηκαν, πρώτα εξήντλησε όλα τα περιθώρια προτού παραιτηθεί από αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ποδοσφαιριστών όπως οι Μάτος, Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς, με τους οποίους είχαν δημιουργηθεί … θέματα, άπαντες έπλεκαν το εγκώμιο του Ρουμάνου τεχνικού στη συνέχεια, έχοντας βγάλει τον καλύτερο εαυτό τους στον αγωνιστικό χώρο, όντας κομβικά κομμάτια του αγωνιστικού μωσαϊκού και κατ’ επέκταση των επιτυχιών που ακολούθησαν.

πηγή: PAOKfc.gr

Δεν είναι κάτι … προσποιητό από την πλευρά του 52χρονου τεχνικού. Αυτήν είναι η νοοτροπία του, το βασικό του «πιστεύω». Θέλει να εργάζεται σε οικογενειακό περιβάλλον κι αυτό είναι κάτι που τον ακολουθεί σε όλες τις ομάδες που εργάστηκε. Μπορεί δημόσια να έχει ένα προφίλ άκρως εκνευριστικό ως προς τις αντίπαλες ομάδες, που πηγάζει μέσα από τις τοποθετήσεις του και τους ισχυρισμούς του αλλά πίσω από αυτό βρίσκεται ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος.

Παρότι δεν είναι από αυτά που διαφημίζει και δεν του αρέσει να λέγονται και να γράφονται, στις γιορτές φροντίζει να στέλνει τα «μηνύματά» του σε ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί σε ομάδες κατά το παρελθόν. Περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είναι προβεβλημένες, που δεν τυγχάνουν παχυλών αμοιβών κι όμως διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των ομάδων τους. Κι όταν κάποιος δεν έχει το παραμικρό συμφέρον για να κάνει κάτι τέτοιο, αποδεικνύει εμπράκτως πως το κάνει επειδή το αισθάνεται, κοινώς «νιώθει», φαινόμενο σπάνιο στα χρόνια που ζούμε.

Οι σύμμαχοι

Το αμιγώς αγωνιστικό μέρος είναι κάτι το διαφορετικό. Σαφώς πλέον πολύπλοκο κι αδύνατο να το διαχειριστεί ένα και μόνον πρόσωπο. Εκεί μπαίνουν οι συνεργάτες του. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης, ο άνθρωπός του που όπως έχει ομολογήσει κι ο ίδιος ο Ρουμάνος τεχνικός, ειδικά στο διάστημα της προηγούμενης θητείας του, περισσότερες ώρες περνούσαν μαζί παρά με την οικογένειά του.

Ατελείωτες ώρες συζητήσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν την ομάδα με τον δεύτερο να έχει την ευθύνη να βρει και να δώσει λύσεις σε θέματα τα οποία ο Ρουμάνος κόουτς δεν είχε την οπτική και τις γνώσεις ενός ανθρώπου με τόσα χρόνια στην ομάδα και φυσικά – φύσει και θέσει – καλύτερο γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας.

πηγή: PAOKfc.gr

Ο Ματέο Σπαταφόρα είναι ο επικεφαλής στον τομέα της φυσικής κατάστασης, εξίσου σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της ομάδας. Και φυσικά ο Κριστιάνο Μπάτσι. Ο τίτλος του «υπευθύνου για το προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας» δε λέει τίποτα. Είναι ο άνθρωπος πίσω από τις «στημένες» φάσεις, σε άμυνα κι επίθεση. Είναι αυτός που κοιμάται και ξυπνάει μελετώντας αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Αεικίνητος σε κάθε ματς, προκειμένου να τροφοδοτεί με πληροφορίες και οδηγίες τους ποδοσφαιριστές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των φάσεων.

Από κοντά κι ο Γιώργος Τσονάκας, ως γυμναστής αποκατάστασης κι αποθεραπείας, κατ’ ανάγκη εκτελεί χρέη μεταφραστή στις δημόσιες τοποθετήσεις του κόουτς και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όλην αυτήν την προσπάθεια για τη διατήρηση του καλύτερου δυνατού κλίματος στην ομάδα.

Τα δεδομένα

Η νέα προσπάθεια βρίσκεται σ’ εξέλιξη …. Η νέα τάξη πραγμάτων αξιοποιεί το υλικό που έχει στη διάθεσή της, επαναπροσδιορίζει τις βασικές λειτουργίες της ομάδας με αρωγό πρόσωπά της που έχουν υπάρξει και στην πρώτη θητεία του Ρουμάνου τεχνικού και των συνεργατών του, όπως οι Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ. Οι βασικές λειτουργίες έχουν τεθεί σε δράση. Τα τετ α τετ του κ. Λουτσέσκου με τους ποδοσφαιριστές, το προπονητικό πρόγραμμα με κυρίαρχο στοιχείο την μπάλα ανεξαρτήτως αν πρόκειται γι’ ασκήσεις φυσικής κατάστασης ή τεχνικής.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Με την εγγύηση απουσίας προβλημάτων του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει σε άδοξο και δυσανάλογο της όλης πορείας επίλογο ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει ήδη δώσει το σύνθημα για επιστροφή στα βασικά με την προσθήκη των νέων απαραίτητων δεδομένων που θα ενισχύσουν την προσπάθεια όλων για την επιστροφή στην κορυφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα