ΠΑΟΚ: «Χ»αμένη ευκαιρία… (photo&videos)

Εξέλιξη που σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα του διημέρου διατήρησε την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου στην κορυφή της βαθμολογίας, έφερε την αντίστοιχη του Ματίας Αλμέιδα στην τρίτη θέση αναδεικνύοντας ως πλέον κερδισμένο τον Παναθηναϊκό που περνώντας νικηφόρα από τις Σέρρες αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση. Όλοι τους με έναν βαθμό διαφορά μεταξύ τους.

Για τον ΠΑΟΚ ήταν μια πρώτης τάξεως χαμένη ευκαιρία να πάρει τη νίκη, να δημιουργήσει

– μικρή – απόσταση από τον δεύτερο της βαθμολογίας και να αφήσει την «Ένωση» πέντε βαθμούς πίσω του επιβεβαιώνοντας το αγωνιστικό του φορμάρισμα που τον διακρίνει τον τελευταίο καιρό.

Κακός οιωνός…

Τα – ακόμη πιο – δύσκολα για τους γηπεδούχους φάνηκαν εξ αρχής όταν – περίπου – μία ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης κι ενώ είχαν γνωστές οι επιλογές των δύο τεχνικών για τις αρχικές 11άδες, προέκυψε η αδιαθεσία του Γιάννη Κωνσταντέλια. Ο νεαρός διεθνής μεσοεπιθετικός, τον οποίο είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ο κ. Λουτσέσκου ήταν εμπύρετος με συνέπεια ν’ αντικατασταθεί από τον Μουργκ την τελευταία στιγμή. Κι ως γνωστόν, αντικατάσταση ποδοσφαιριστή που έχει δηλωθεί στο φύλλο αγώνα ως βασικός μπορεί να γίνει μόνον για πολύ σοβαρό λόγο, κάτι που σημαίνει πως και να ήθελε ο Ρουμάνος τεχνικός να προβεί σε αναπροσαρμογή των αρχικών του σκέψεων για τη μεσοεπιθετική γραμμή έχοντας ως σημείο αναφοράς τον ποδοσφαιριστή που θα ξεκινούσε στη θέση πίσω από τον επιθετικό δεν μπορούσε να το κάνει.

Παρόλα αυτά το πρώτο ημίχρονο της εν λόγω αναμέτρησης θα μπορούσε κάλλιστα να λογιστεί ως αυτό της… αλληλοανάγνωσης των δύο ομάδων κι εν τέλει της αλληλοεξουδετέρωσης. Φουλ στην τακτική κι από τους δύο, με οδηγίες από τους πάγκους – σχεδόν – για την κάθε φάση και μία από τις σπάνιες φορές που δεν υπήρχαν γενικού περιεχομένου οδηγίες προς την ομάδα. Το πλάνο ήταν για την ομάδα του Ρουμάνου τεχνικού να μη ρισκάρει πηγαίνοντας συστηματικά στην ορθολογική ανάπτυξη με «χτίσιμο» του παιχνιδιού από τα πόδια του Κοτάρσκι αποφεύγοντας το ρίσκο στην πίεση της ΑΕΚ από πολύ ψηλά και παράλληλα να περιμένουν τον αντίπαλο στα 2/3 του γηπέδου «επιστρέφοντας» την πίεση και δυσκολεύοντας τον αντίπαλο στην ανάπτυξη, όπως κι έγινε πλην δύο ή τριών περιπτώσεων στις οποίες ο Πινέδα ή ο Γιόνσον αναγκάστηκαν να χαμηλώσουν στο ύψος της άμυνας και να βρουν τον τρόπο να περάσουν την μπάλα στο μεσοδιάστημα για να βγάλουν αντεπίθεση απέναντι σε άμυνα δίχως ισορροπία.

Τακτικής το ανάγνωσμα…

Ο ΠΑΟΚ στόχευσε στο δεξί άκρο της αντίπαλης άμυνας θέλοντας να «χτυπήσει» με τον Μπάμπα σε ρόλο δημιουργού, μέσα από συνεργασίες με Τάισον και Μεϊτέ. Αντικείμενο συζήτησης και διαμαρτυριών έγιναν μαρκαρίσματα στα οποία δεν υπήρξαν κίτρινες κάρτες, με κύριους πρωταγωνιστές τον Βίντα και τον Σαμάτα εκατέρωθεν.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν οι λίγες φάσεις, ένα μπάσιμο του Ελίασον στο 17’ που «έσβησε» η έγκαιρη επέμβαση του αμυντικού κεντρικού διδύμου, ένα άστοχο πλασέ του Γκατσίνοβιτς που πέρασε αρκετά εκτός της εστίας του Κοτάρσκι και τρεις καλές στιγμές στα τελευταία λεπτά για τους γηπεδούχους με ένα σουτ του Οζντόεφ από τις παρυφές της περιοχής με το αριστερό, σε προσπάθεια που ξεκίνησε από δεξιά αυτήν τη φορά, μια αντεπίθεση με εξαιρετικό γέμισμα από την ίδια πλευρά αλλά με τον διεθνή Σέρβο να βρίσκεται στο δεύτερο δοκάρι από την απέναντι πλευρά περιμένοντας να εκτελέσει και την τελευταία στιγμή να του παίρνει την… μπουκιά από το στόμα ο Πινέδα διώχνοντας με κεφαλιά σε κόρνερ και την εξαιρετική προσπάθεια του Μεϊτέ από δεξιά που νικήθηκε από τον Στάνκοβιτς.  

Αιφνιδιασμός…

Οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο δίχως διαφοροποιήσεις στις ενδεκάδες τους κι ενώ άπαντες περίμεναν να δουν αν και τί μπορεί ν’ αλλάξει σε σχέση με το πρώτο 45λεπτο, μια κακή συνεννόηση ανάμεσα σε Τάισον και Σαμάτα, έδωσε την ευκαιρία στην «Ένωση» να κλέψει, να βγει τάχιστα στην αντεπίθεση με τους κεντρικούς αμυντικούς να βρίσκονται λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή, τον Γκαρσία να σερβίρει από αριστερά και τον Ελίασον να σκοράρει – μόλις – στο 47’.

Εξέλιξη που είχε αντίκτυπο στη σημαντικότατη παράμετρο της ψυχολογίας για τα επόμενα λεπτά. Η εικόνα που είχε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο δεν μπορούσε να διατηρηθεί και στο δεύτερο μετά την αλλαγή δεδομένων από τόσο νωρίς. Στον πάγκο δημιουργήθηκε σκηνικό σύσκεψης ως προς το τί μπορούσε να αλλάξει χωρίς να χαθούν οι βασικές ισορροπίες της ομάδας. Η απόφαση ελήφθη και στο 59’ ο Ντεσπόντοφ πέρασε αντί του Μουργκ, στο 72’ ο Κωνσταντέλιας αντί του Ζίβκοβιτς και στο 76’ οι Όττο (σ.σ. ντεμπούτο για τον Ισπανό) αντί του Σάστρε, Σβαμπ αντί του εξαιρετικού Οζντόεφ και ο Τόμας αντί του Σαμάτα. Νωρίτερα (σ.σ. στο 55’), από στατική φάση, ο Σαμάτα σε συνθήκες αναμπουμπούλας μέσα στην αντίπαλη περιοχή από πλεονεκτικότατη θέση απώλεσε τεράστια ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσα.

Σταδιακή αλλαγή δεδομένων…

Σταδιακά η ομάδα άλλαζε εικόνα. Στο 68’ ο Ντεσπόντοφ έφυγε σε συνθήκες τετ α τετ υπό γωνία, εκτέλεσε με τον Στάνκοβιτς να απομακρύνει σε κόρνερ. Στο 80’ εξαιρετική ενέργεια του Κωνσταντέλια με εκτέλεση από πολύ καλή θέση μεν αλλά άστοχη και στο επόμενο λεπτό ιδεατή ενέργεια του Ντεσπόντοφ με το σουτ που εξαπέλυσε να σταματάει στην εσωτερική πλευρά της δεξιάς δοκού του πορτιέρε της «Ένωσης» ο οποίος πανέξυπνα απέφυγε την τελευταία στιγμή την μπάλα στην επιστροφή της καθώς είχε πορεία προς τα πάνω του.

Στο 87’ ο Τόμας έφευγε μόνος του απέναντι στον Στάνκοβιτς, ο Κάλενς τον κράτησε παρατεταμένα κι ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα προκαλώντας την έκρηξη των ανθρώπων των γηπεδούχων ζητώντας κόκκινη κι αποβολή, σε μια σειρά διαμαρτυριών που ξεκίνησε με χέρι του Βίντα στο 65’ ζητώντας δεύτερη κίτρινη, ένα γύρισμα του Τάισον από αριστερά με τον πεσμένο Γιόνσον ζητώντας πέναλτι για επαφή με το χέρι. Σε όλο αυτό το διάστημα η ΑΕΚ είχε ένα μακρινό σουτ του Γιόνσον που δεν ανησύχησε τον Κοτάρσκι στο 80’.

Και στο 89’, από εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Τάισον με γέμισμα ο Κετζιόρα – όπως και στο ματς στη Φρανκφούρτη με κεφαλιά νίκησε τον Στάνκοβιτς για να διαμορφώσει το τελικό 1-1.

Αποτέλεσμα που άφησε γλυκόπικρη γεύση στις τάξεις των «Ασπρόμαυρων». Από τη μία η χαμένη ευκαιρία για να αποκτήσει στιβαρό προβάδισμα στη μάχη της κορυφής μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου κι από την άλλη η αποφυγή μιας ήττας που θα κόστιζε τόσο σε βαθμολογικό όσο και – κυρίως – σε ψυχολογικό επίπεδο, με σημαντικότατη υποσημείωση πως έτσι διατήρησε την παρουσία του στην κορυφή χωρίς συγκάτοικο-ους.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα ξοδεύοντας σημαντικά αποθέματα ενέργειας ενώ ακολουθεί ο 1ος ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας betsson κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Τούμπα την προσεχή Τετάρτη (19:30) και το ματς με τον Ολυμπιακό στο ίδιο γήπεδο την Κυριακή (20:30). Μέχρι τότε, καλή συνέχεια και καλή δύναμη…

Keywords
Τυχαία Θέματα