ΠΑΟΚ: Απώλεσε το πλεονέκτημα που πήρε την 1η αγωνιστική (pics&vids)

Σ’ ένα ματς που εξελίχθηκε σε…. ροντέο η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι των «Δικεφάλων» καθώς επικράτησε του ΠΑΟΚ στο κατάμεστο γήπεδο της Τούμπας με 1-0, χάρη στο γκολ του Αραούχο (80’) στη 2η αγωνιστική των Play Off της Stoiximan Super League.

Βασική

διαφορά

Ο …. κακός οιωνός (προ)ϋπήρχε δύο εβδομάδες τώρα και δεν ήταν άλλος από την απουσία του Ράζβαν Λουτσέσκου από τον πάγκο της ομάδας. Σ’ αυτήν ήρθε να προστεθεί η δυσλειτουργία του διδύμου των χαφ (σ.σ. Ντόουγκλας-Σβαμπ) με άμεση συνέπεια – και – στη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας, η αφλογιστία στην επίθεση, η ατυχία κι ένας διαιτητής με σκεπτικό κι αποφάσεις πέραν πάσης λογικής.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυναμικά στο ματς αιφνιδιάζοντας τους γηπεδούχους, ασκώντας αφόρητη πίεση με σαφή στόχο να μην του επιτρέψει να κάνει το παιχνίδι του επιβάλλοντας το ρυθμό του. Και για το πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης τα κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο ΠΑΟΚ περιορίστηκε σε αμυντικό ρόλο, προσπαθώντας να σπάσει την πίεση και να βγει με αξιώσεις στην αντεπίθεση. Ακριβώς πάνω σ’ αυτήν την αγωνιστική εξίσωση εντοπίστηκε η πρώτη δυσλειτουργία.

Συγκρίνοντας τις δύο 11άδες που ξεκίνησαν τα ματς κόντρα στην «Ένωση» στις 19/02 για την 23η αγωνιστική και χθες, η μοναδική διαφοροποίηση αφορούσε την επιλογή του Στέφαν Σβαμπ αντί του Τιάγκο Ντάντας. Μια επιλογή που στη ροή του αγώνα στην 1η αγωνιστική αποδείχθηκε καθοριστική υπέρ της ομάδας αλλά χθες συνέβη το αντίθετο. Η λογική ενός δυνατού μέσου, με εμπειρία στη διαχείριση και σαφώς μεγαλύτερη ωριμότητα από τον διεθνή νεαρό Πορτογάλο, συν την κακή μέρα στην οποία έδειξε να βρίσκεται από νωρίς, εξελίχθηκαν σε τροχοπέδη για οτιδήποτε ουσιαστικό δημιουργικά.

Το καθοριστικό, αδικαιολόγητο λάθος

Στο 7’ σε μια απόπειρα της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα να φύγει από αριστερά, ο Σάστρε κάνει φάουλ πάνω στον Γκατσίνοβιτς τ’ οποίο δεν υποδεικνύουν οι διαιτητές, πλεονέκτημα δεν υπάρχει καθώς αλλάζει άμεσα η κατοχή, ο Σβαμπ γίνεται κάτοχος της μπάλας κι επιστρέφει δίχως να τσεκάρει το τί γίνεται στην πλάτη του, εκμεταλλεύεται το λάθος ο Πινέδα, ο διαιτητής σφυρίζει δίχως ποτέ να εξηγήσει το γιατί, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ συνεχίζουν τη φάση με τον Άμραμπατ να σκοράρει. Ακολουθεί ο κακός χαμός με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται εντονότατα, βγάζοντας κι ανακοίνωση σχετικά κι όλους τους υπόλοιπους να παρακολουθούν αμήχανα προσπαθώντας να καταλάβουν τί έχει συμβεί, καθώς ο διαιτητής καταλήγει και δίνει συνέχεια στο ματς με φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ!

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Μια φάση που έμελλε να σημαδέψει όλα όσα ακολούθησαν καθώς δημιούργησε την αίσθηση του αδικημένου και του ευνοημένου επηρεάζοντας ότι ακολούθησε κι ειδικά στο δεύτερο μέρος χάνοντας πλήρως τον πειθαρχικό έλεγχο της αναμέτρησης. Χαρακτηριστική ήταν κι η τοποθέτηση του Ράζβαν Λουτσέσκου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το τέλος του ματς.

Η είσοδος του Ντάντας κι η επίδρασή του στην εικόνα του αγώνα

Πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο 45λεπτο, ο Ντάντας – μαζί με τον Βιεϊρίνια καθώς ο Σάστρε είχε φορτωθεί από πολύ νωρίς με κίτρινη κάρτα – πήρε τη θέση του Σβαμπ προσδίδοντας ταχύτητα, ευελιξία και σαφώς καλύτερα δυνατότητα αντιμετώπισης της πίεσης που ασκούσε ο αντίπαλος από την πρώτη πάσα. Την ίδια ώρα όμως η τοποθέτηση του Γιόνσον ως… «σκιά» του Κωνσταντέλια εξ αρχής του ματς συνέχισε να κάνει τη δουλειά της αφού ο 20χρονος διεθνής μέσος, μετά από καιρό δεν έπιασε τα συνήθη υψηλά στάνταρντ επίπεδα απόδοσης που τον χαρακτηρίζουν στο απόλυτα επιδραστικό για την ομάδα του παιχνίδι.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Η εικόνα των γηπεδούχων βελτιώθηκε μεν όμως και πάλι σε καμία περίπτωση δε θύμισε ανάλογες του πρόσφατου παρελθόντος. Στο 61’ ο Τάισον πήρε τη θέση του Νάρεϊ, με τον Ζίβκοβιτς να μεταφέρεται δεξιά και τον Βραζιλιάνο να παίρνει τη θέση του δεξιά. Στο 66’ ο Ολιβέιρα απειλεί από αριστερά, ο Αθανασιάδης αποκρούει ενστικτωδώς με το χέρι στέλνοντάς την μπάλα προς το εσωτερικό της εστίας του κι η μπάλα σταματάει στη δεξιά δοκό της εστίας του. Στο 72’ Ελ Καντουρί και Τόμας αντικατέστησαν τους Κωνσταντέλια κι Ολιβέιρα αντίστοιχα.

Στο 77’ από εκτέλεση φάουλ ο Τζαβέλλας σκοράρει με κεφαλιά αλλά το γκολ ακυρώνεται ως οφ σάιντ από τον 1ο βοηθό, απόφαση που επιβεβαιώνει και το VAR. Και στην αμέσως επόμενη φάση ο Ντόουγκλας κάνει διαγώνια κίνηση προς την περιοχή του Αθανασιάδη αναζητώντας προοπτική εκτέλεσης ή κάθετης, δέχεται μαρκάρισμα- σπρώξιμο από πίσω στην πλάτη από τον Γκατσίνοβιτς, ο διαιτητής δεν αντιλαμβάνεται κάτι μεμπτό και στην επίθεση που ακολουθεί, ο Κοτάρσκι αντί να μπλοκάρει την μπάλα τη διώχνει άτσαλα, ο Αραούχο κάνει το 1-2 με τον Μάνταλο (σ.σ. στο 71 είχε περάσει αντί του Σιμάνσκι) εκθέτει τέσσερις αντιπάλους κι εκτελεί με βολ-πλανέ τον Πολωνό πορτιέρε για το 0-1 στο 80’. Μια φάση για την οποία – μεταξύ άλλων – μίλησε και ο Ίνγκι Ίνγκασον μετά το τέλος της αναμέτρησης αποκλειστικά στα κανάλια NOVA SPORTS. Από κοντά και ο Νέλσον Ολιβέιρα, με τον Πορτογάλο επιθετικό να δίνει τη δική του εξήγηση.

Η καθυστερημένη αφύπνιση

Όντας πλέον με την πλάτη στον τοίχο – καθώς αμφότερες οι ομάδες γνώριζαν την ισοπαλία του Παναθηναϊκού με τον Βόλο καθώς το εν λόγω ματς είχε προηγηθεί χρονικά – ο ΠΑΟΚ «ξύπνησε» και μέσα σε – περίπου – 15’ έκανε όλα όσα δεν είχε κάνει σε ολόκληρο το ματς. Σαφώς πιο εύκολη αντιμετώπιση των προσπαθειών της «Ένωσης» γι’ ανάπτυξη, αντίστοιχη προσέγγιση της αντίπαλης περιοχής αλλά κάκιστα τελειώματα σε ευκαιρίες με Τόμας (84’), Ελ Καντουρί (87’, 89’) και Τάισον (91’).

Σ’ ένα ματς γιορτή, με τους οργανωμένους οπαδούς να τιμούν τη μνήμη του Θωμά Μαυρομιχάλη, που έφυγε πριν από δύο εβδομάδες από τη ζωή, παρούσα την Κυπελλούχο ομάδα βόλεϊ των ανδρών, που γνώρισε την αποθέωση στην ανάπαυλα από τον κόσμο, ο «Δικέφαλος» εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων χάνοντας μοναδική ευκαιρία να βρεθεί σε απόσταση τριών βαθμών από την κορυφή, αξιοποιώντας τα «στραβοπατήματα» του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Αντ’ αυτού ήταν ο μόνος ηττημένος της αγωνιστικής χάνοντας υπερπολύτιμο έδαφος στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την πρώτη θέση φορτώνοντας – ακόμη περισσότερο – άγχος τους αντιπάλους του.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ίσως το πλέον ευχάριστο της χθεσινής βραδιάς η αναγνώριση της προσπάθειας της ομάδας από τον κόσμο με το αλληλοχειροκρότημα ανάμεσα στους δύο μετά το τέλος του αγώνα. Την αποτίμηση της εμφάνισης αυτήν τη φορά έκανε ο συνεργάτης του τιμωρημένου κ. Λουτσέσκου, Παντελής Κωνσταντινίδης μιλώντας αποκλειστικά στα κανάλια NOVA SPORTS.

Η διαδικασία των Play Off είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε κανέναν να μείνει για πολύ σε κάποιον αγώνα καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά με την επόμενη αγωνιστική υποχρέωση να ακολουθεί σε τρεις ημέρες. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του οφείλουν ν’ ανασυνταχθούν, να βγάλουν αντίδραση και να διεκδικήσουν ότι καλύτερο μπορούν στην – εκτός έδρας – αναμέτρηση της προσεχούς Τετάρτης με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μέχρι τότε, καλή συνέχεια και καλή δύναμη….  

Keywords
Τυχαία Θέματα