Παντελίδης: «Το θέαμα στο Μουντιάλ δικαιώνει τους ανθρώπους που πήραν αυτή την πρωτοβουλία»

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το πρώτο που διεξήχθη χειμώνα, ο κόσμος απόλαυσε σπουδαία πραγματικά παιχνίδια.

Οι ποδοσφαιριστές είχαν ενέργεια, διάθεση και καθαρό μυαλό, κάτι που τους βοήθησε να αποδώσουν καλύτερα εν συγκρίσει με άλλα Μουντιάλ, που διεξάγονται το καλοκαίρι.

Ο Σάκης Παντελίδης, προπονητής φυσικής κατάστασης με μεγάλη εμπειρία στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, έχοντας

βρεθεί μεταξύ άλλων σε Άρη, Ατρόμητο, Παναιτωλικό, Λαμία, Πανθρακικό, μας εξηγεί γιατί οι ποδοσφαιριστές αποδίδουν καλύτερα στο Μουντιάλ στο Κατάρ, σε σχέση με το προηγούμενο.

Γιατί οι παίκτες αποδίδουν τόσο καλά σε αυτό το Μουντιάλ?

Καταρχάς πρέπει να τονίσουμε ότι μια διοργάνωση η οποία διεξάγεται χρονολογικά κάτω από άγνωστες συνθήκες εμπεριέχει αρκετό ρίσκο και ίσως αμφισβήτηση εκ των προτέρων. Βέβαια , μέχρι στιγμής, το θέαμα το οποίο απολαμβάνουν οι λάτρεις του ποδοσφαίρου δικαιώνει στο μέγιστο τους ανθρώπους που πήραν αυτή την πρωτοβουλία. Και λέω δικαιώνει, καθότι βλέπουμε αγώνες οι οποίοι έχουν αρκετά καλό ρυθμό , πλούσιες φάσεις , αρκετά γκολ , αλλά και αρκετό σασπένς με τις ανατροπές στο σκορ. Εάν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα στα gps των παικτών , θα διακρίνουμε εύκολα μεγάλες τιμές όσον αφορά την συνολική απόσταση που τρέχουν στα παιχνίδια (16.64 Km ο Marcelo Brozovic) , αλλά και τις υψηλές δρομικές ταχύτητες που καταγράφονται (35.6 Km/h ο Ισπανός Nico Williams). Το γεγονός ότι η διοργάνωση διεξάγεται στο χρονικό διάστημα που τα εγχώρια πρωταθλήματα βρίσκονται στο μέσο της αγωνιστικής χρονιάς, βοηθά τους ποδοσφαιριστές να έχουν μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα , χωρίς να παρουσιάζονται κουρασμένοι και «άδειοι» από τα πολλά παιχνίδια της σεζον. Σίγουρα σε αυτό μεγάλη σημασία έχει και η καλοκαιρινή προετοιμασία των ομάδων , η οποία εκ των πραγμάτων ήταν πιο ήπια και διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές διότι οι περισσότερες ομάδες πήγαν σε μοντέλο διπλού περιοδισμού. Πέρα από αυτό, οι ποδοσφαιριστές που είχαν κληθεί να συμμετέχουν με τις Εθνικές τους ομάδες, δέχονταν διαφορετική διαχείριση από τα προπονητικά επιτελεία είτε άμεσα , είτε έμμεσα.

Ποιος είναι ο λόγος σε σχέση με αν το μουντιάλ γινόταν καλοκαίρι?

Ενδεχομένως να μην είχαμε την ίδια εικόνα όσον αφορά το θέαμα ή την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Πιθανόν να είχαμε περισσότερους μυϊκούς τραυματισμούς κατά την διάρκεια των παιχνιδιών λόγω της κόπωσης. Ίσως να υπήρχαν απώλειες στην κατάρτιση των αρχικών ρόστερ, διότι στις περισσότερες Εθνικές ομάδες αγωνίζονται παίκτες που πριν καιρό θα πάλευαν μέχρι εξάντλησης σε τελικούς Champions League, Europa League, Εγχώρια Κύπελλα κλπ. Κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να συγκρίνει πιστεύω τα δύο ενδεχόμενα. Το μόνοι σίγουρο είναι ότι η απόφαση να διεξαχθεί τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί δύο άξονες : ο ένας είναι το πόσο επηρεάζει τα εθνικά πρωταθλήματα και ο άλλος είναι η αποτελεσματικότητα του Μουντιάλ.

Θεωρείται πως θα ήταν πιο σωστό από πλευράς φυσικής κατάστασης , αν η FIFA καθιέρωνε μεγάλες διοργανώσεις εντός χειμώνα και όχι καλοκαίρι?

Είναι ακριβώς αυτό που προ είπα για τους δύο άξονες. Η αποτελεσματικότητα και το θέαμα που παρουσιάζουν οι Εθνικές ομάδες στο Μουντιάλ είναι αδιαμφισβήτητα υψηλά. Το πρόβλημα είναι η επιρροή που ασκείται στις ομάδες που ανήκουν και κατά συνέπεια στα εγχώρια πρωταθλήματα τους , καθώς για τους συγκεκριμένους παίκτες πρέπει να γίνει διαχείριση τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Από την μια σωματική, διότι πρέπει να ακολουθηθεί μια σχέση αποφόρτισης – επαναφοράς – φόρτισης και φορμαρίσματος , ώστε να είναι έτοιμοι για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων τους και αυτό προϋποθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία. Από την άλλη ψυχολογική , διότι αν εξαιρέσουμε την νικήτρια του Μουντιάλ , οι υπόλοιπες ομάδες θα χρειαστούν χρόνο να ξεπεράσουν την απογοήτευση τους. Ακόμη και πριν το Μουντιάλ όμως, οι ομάδες προβληματίζονται με τους διεθνείς παίκτες τους , διότι οι περισσότεροι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο τουρνουά που ακολουθεί με αποτέλεσμα να ζητούν ή να επιδιώκουν ιδιαίτερη μεταχείριση και προστασία προς αποφυγή κόπωσης ή τραυματισμού. Σαν τελικό συμπέρασμα λοιπόν στην επιλογή καλοκαίρι ή χειμώνα οι διοργανώσεις , μπορούμε να πούμε πως χάνοντας το ένα , κερδίζεις το άλλο και αντίστροφα. Προσωπική μου γνώμη είναι πως όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν ( διοργανώτριες χώρες με καλό καιρό τους χειμερινούς μήνες) καλό είναι να διεξάγονται και αυτές τις περιόδους.

Ο Σάκης Παντελίδης, παράλληλα με την προπονητική του καριέρα, προχώρησε στη δημιουργία εξειδικευμένης ιστοσελίδας στην οποία υπάρχουν πολλές ασκήσεις ποδοσφαίρου ώστε να μάθει κάποιος που επιθυμεί. Εκτός αυτού, έχει εκδώσει και βιβλίο προπονητικής!

Δόξα τω Θεώ ,η ιστοσελίδα sakispantelidis.gr βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Είναι ένα εγχείρημα που πήρε σάρκα και οστά , κάτι το οποίο σκεφτόμουν αρκετό καιρό να κάνω, καθώς ήθελα να μεταφέρω και ηλεκτρονικά πλέον, πέρα από τα 3 βιβλία προπονητικής που έχω γράψει, ασκησιολόγιο που χρησιμοποιώ εγώ προσωπικά στις ομάδες που εργάζομαι. Ακόμη , σκέψεις , ιδέες καθώς και έρευνες που διαβάζω καθημερινά για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και τις καταγράφω μετά από διεξοδική ανάλυση. Το site βασίζεται κυρίως στην σωστή μεθοδολογία και το σωστό προγραμματισμό που πρέπει να έχει ένας προπονητής ή ένας προπονητής φυσικής κατάστασης, περιέχει πλούσιο ασκησιολόγιο το οποίο ανανεώνεται 3 φορές εβδομαδιαίως αλλά και άρθρα επιστημονικά που είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες. Μέχρι την στιγμή που μιλάμε, έχει users και views από όλο τον κόσμο και συνεχώς διευρύνεται. Βέβαια σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έπαιξαν οι χορηγοί μου καθώς και οι συνδρομητές μου όπου, με την ευκαιρία μέσα από εδώ, θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια και να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2023!

Keywords
Τυχαία Θέματα