Παναθηναϊκός: Το δίδυμο στο «5» παραπέμπει σε χρυσές εποχές

Ο Παναθηναϊκός μετά από μία διετία ανομβρίας και εσωστρέφειας, δείχνει να κινείται και πάλι προς τον σωστό δρόμο. Τουλάχιστον αυτό υποδηλώνουν οι περισσότερες από τις μεταγραφικές κινήσεις αυτού του καλοκαιριού. Ολική ανοικοδόμηση, νέος προπονητής, μας το βασικότερο, επιτέλους πλάνο. Οι «πράσινοι» δεν είχαν μόνο ένα στο μυαλό τους και αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα όταν στράβωσε η περίπτωση του Νικ Καλάθη. Για μία ομάδα που την περασμένη διετία δεν είχε ούτε καν plan a, το να υπάρχει

plan b, είναι μία τεράστια επιτυχία και πιστώνεται στους ανθρώπους του συλλόγου που κατάλαβαν τα λάθη του παρελθόντος.

Το «παζλ» του ρόστερ δεν έχει φυσικά ολοκληρωθεί. Οι «πράσινοι» ψάχνουν στην αγορά για ένα «3άρι» που μπορεί να κατέβει και στο «4» προσφέροντας κάποια ποιοτικά λεπτά. Δύσκολη αποστολή, όμως βάση των κινήσεων που έγιναν φέτος, κανείς δεν μπορεί να ποντάρει εις βάρος των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης.

Συνολικά λοιπόν το ρόστερ θα περιμένουμε για να το… ακτινογραφήσουμε όταν έχει πάρει την τελική του μορφή. Για την ώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε το υλικό στις θέσεις που έχουν υλοποιηθεί οι κινήσεις. Η θέση του σέντερ είναι μία από αυτές, με τον Γιώργο Παπαγιάννη να παραμένει στην ομάδα και τον Αρτούρας Γκουντάιτις να γίνεται κάτοικος Αθήνας. Ένα δίδυμο στο «5» που παραπέμπει στις «χρυσές» εποχές του Παναθηναϊκού. Την τελευταία δεκαετία δεν υπήρξε κάποιο δίδυμο που να ήταν πιο ολοκληρωμένο από το υπάρχον και αν θέλουμε να βρούμε τέτοιο, πρέπει να ανατρέξουμε στις σεζόν που οι δευτεραθλητές Ελλάδας σήκωναν… Ευρωλίγκες.

2007: Το τέταρτο αστέρι με Μπατίστ-Τομάσεβιτς

Πριν από 15 χρόνια ο Παναθηναϊκός έραψε το τέταρτο του αστέρι στην Αθήνα. Το δίδυμο στην θέση «5» απαρτιζόταν από τον Μάικ Μπατίστ και τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς. Αμφότεροι είχαν εξαιρετικό pick n’ roll παιχνίδι, αμφότεροι μπορούσαν να ποστάρουν με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Stretch παιχνίδι και μακρινό σουτ δεν υπήρχε, όπως και στο φετινό δίδυμο, αλλά με την περιφέρεια που είχε η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κάτι τέτοιο δεν χρειαζόταν. Αναμφίβολα το δεύτερο πιο ποιοτικό δίδυμο της τελευταίας 15ετίας, μετά το Πέκοβιτς-Μπατίστ του 2009.

ΠΗΓΗ: In Time Sports2009: Η κλάση των Μπατίστ-Πέκοβιτς

Έμπαινε ο ένας, έβγαινε ο άλλος και δεν υπήρχε η παραμικρή διαφορά. Τουλάχιστον δεν την καταλάβαινες. Αμφότεροι είχαν το ταλέντο, την πείρα και την κλάση να παίζουν βασικοί σε ομάδα που εν τέλει σήκωσε την πέμπτη Ευρωλίγκα της. Το καλύτερο δίδυμο στο «5» που είχε την τελευταία 15ετία ο Παναθηναϊκός, με έναν Μπατίστ πιο ώριμο από ποτέ και έναν Πέκοβιτς που δεν ήταν τόσο σοφτ όσο ο προκάτοχος του, Τομάσεβιτς. Ενδεικτικό της φοβερής σεζόν που έκαναν οι δυο τους, τα νούμερα. Ο Μαυροβούνιος σέντερ ολοκλήρωσε την χρονιά στην Euroleague με 13 πόντους και 3.8 ριμπάουντ ανά ματς, ενώ ο αγαπημένος της κερκίδας, Μάικ είχε 12.5 πόντους και 4.9 ριμπάουντ.

2011: Έκτη κούπα με Βουγιούκα

Το δίδυμο την σεζόν 2010-2011 ήταν το Μάριτς-Μπατίστ αλλά ο Σερβο-Αυστραλός σέντερ δεν «έπιασε» ποτέ. Τραυματισμοί, κακή φυσική κατάσταση και γενικώς μια σεζόν που ο Βουγιούκας κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του αναπληρωματικού σέντερ, με τον Μάριτς να αγωνίζεται μόνο σε 8 ματς Euroleague. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν η 6η ευρωπαϊκή κούπα για τον Παναθηναϊκό, με τον Μάικ να κάνει… υπερωρίες (13.3 πόντους, 5.4 ριμπάουντ) και τον Βουγιούκα να προσφέρει κάποια πολύτιμα λεπτά από τον πάγκο. Το φετινό δίδυμο πιθανώς είναι καλύτερο από αυτό που σήκωσε την τελευταία Ευρωλίγκα, και αυτό λέει πολλά.

ΠΗΓΗ: In Time Sports2013: Το «πείραμα» με Σχορτσιανίτη-Λάσμε

Την σεζόν 2012-2013 ο Παναθηναϊκός έφερε στο ΟΑΚΑ τους Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και Στεφάν Λάσμε, σε μία σεζόν ορόσημο για την ολική ανοικοδόμηση του ρόστερ. Βάση περγαμηνών το δίδυμο φαινόταν καλό με τον «Big-Sofo» να επωμίζεται τα βαριά και ψηλά κορμιά των αντιπάλων και τον Λάσμε να δίνει στους «πράσινους» ένα στοιχείο που είχε λείψει: Το παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Σαν δίδυμο στο 4-5, το Γκιστ-Λάσμε απέδιδε εξαιρετικά αλλά εμείς εξετάζουμε μεμονωμένα την θέση του «5», οπότε αυτό το δίδυμο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει όλο αυτό το hype που είχε δημιουργηθεί.

Το «χάος» και η σταθερά του Παπαγιάννη

Από εκεί και έπειτα ο Παναθηναϊκός δοκίμασε πολλά. Έφτασε στο σημείο να αλλάζει τους παίκτες του κάθε χρονιά και δεν μπορούσε με τίποτα να βρει ένα δίδυμο στο «5» που να του δίνει αυτά που έψαχνε. Η συνύπαρξη των Λάσμε-Μαυροκεφαλίδη το 2014 ίσως ήταν η τελευταία φορά που ένα δίδυμο στο «5» μπορεί να θεωρηθεί από μία έννοια ολοκληρωμένο. Πέρασαν σέντερ και σέντερ. Μπατίστα και Μπουρούσης, ήταν οι πιο τίμιοι αλλά δεν είχαν από πίσω τους (σχεδόν) τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Μπούρου» κάλυψε την σεζόν 2016-2017 σχεδόν μόνος του την θέση «5» με την βοήθεια του Σίνγκλετον, που ήταν κλασσικό «4άρι».

Το 2018 όταν ο Παπαγιάννης γύρισε από το NBA οι «πράσινοι» είχαν ξανά μια σταθερά να χτίσουν γύρω της, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από την εποχή Μπατίστ. Παρόλα αυτά μέχρι φέτος δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα ο «Big-Papa» να βελτιώνεται αλλά να μην έχει πίσω του κάποιον να τον βοηθήσει έστω και λίγο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περσινή χρονιά που ο σέντερ από τα Μέγαρα, ψηφίστηκε στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Euroleague, οντάς ο κορυφαίος ριμπάουντερ (8.2 ανά ματς) και ο κορυφαίος μπλοκέρ (1.7 ανά ματς). Κάπου στο φινάλε της σεζόν όμως «έσκασε» από κούραση, εκεί δηλαδή που ο Παναθηναϊκός τον χρειαζόταν το περισσότερο, στους τελικούς της Α1.

Με τον Γκουντάιτις τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Λιθουανός μπορεί να ξεκουράσει τον Παπαγιάννη χωρίς να πέσει το επίπεδο στα τάρταρα. Επιθετικά μπορεί να παίξει με πλάτη και να χτυπήσει στο pnr. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η αμυντική διάθεση που θα επιδείξει, καθώς το δείγμα από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν στη Νάπολι είναι ανησυχητικό. Είναι όμως στο χέρι του να θυμίσει το «θωρηκτό» που θαυμάσαμε την τελευταία πενταετία στο Μιλάνο και την Αγία Πετρούπολη.

Παράλληλα, ο Παπαγιάννης είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Ήδη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σέντερ της διοργάνωσης και είναι μόλις 25. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ψηλοί ωριμάζουν αργά και τα καλύτερα τους χρόνια είναι στα 30+. Ταβάνι ο ουρανός για τον Παπαγιάννη, ειδικά αν πλαισιωθεί σωστά, όπως φαίνεται ότι συνέβη φέτος.

Καλύτερος καθρέφτης από το γήπεδο όμως δεν υπάρχει, οπότε εκεί θα φανούν όλα!

ΠΗΓΗ: In Time Sports
Keywords
Τυχαία Θέματα