Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-2: Με… υστερόγραφο Γερεμέγεφ το ντέρμπι στα… ίσα (hls)

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έμειναν στο 2-2 (32’ Παλάσιος, 90+6’ Γερεμέγεφ-19’ Τόμας, 58’ Ζίβκοβιτς) χάρη στο γκολ του Γερεμέγεφ στην εκπνοή που σκόραρε στο ντεμπούτο του. Πολλές χαμένες ευκαιρίες για τους γηπεδούχους ειδικά στο πρώτο ημίχρονο και στο τέλος, σπουδαία αντίδραση του «Δικεφάλου» στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ιβάν Γιοβάνοιβιτς δίχως να έχει τους τραυματίες Βαγιαννίδη, Μάγκνουσον, Πάλμερ-Μπράουν,

Σπόραρ, Αϊτόρ, προχώρησε σε πέντε αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχήμα της Τρίπολης. Σε σχηματισμό 4-3-3 και με οδηγία στον Μπερνάρ που ξεκίνησε αριστερά να συγκλίνει στον άξονα δίνοντας το διάδρομο στον Χουάνκαρ.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου με επιλογές… καλοκαιριού, αφού η 11άδα που επέλεξε σε 4-2-3-1 είναι αυτήν που έχει και τα περισσότερα ματς από τα προκριματικά του UECL. Με σαφή πρόθεση για πίεση ψηλά, γοργές αντεπιθέσεις και οδηγία σε Κεντζιόρα να ντουμπλάρει τον Ζίβκοβιτς με κινήσεις προς την αντίπαλη περιοχή. Χωρίς τους Λύρατζη, Σάστρε, Νάσμπεργκ, Μάρκος Αντόνιο, Φ. Σοάρες, Βρακά, Ρικάρντο, Τζίμα.

Υψηλός ρυθμός και ισορροπία μέχρι το ημίωρο

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο γήπεδο με σαφή επιθετικό προσανατολισμό, διάθεση να πιέσουν ψηλά δυσκολεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την ορθολογική ανάπτυξη του αντιπάλου προκειμένου να μην μπορεί να κάνει το παιχνίδι του.

Περισσότερο εκ των δύο ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που φάνηκε να δυσκολεύεται περισσότερο στα πρώτα λεπτά έχοντας θέμα με τις κινήσεις των χαφ του και συνέπεια την προσπάθεια να σπάσει την πίεση παίζοντας από τα πλάγια ή με μεγάλες μπαλιές.

Πάραυτα την πρώτη καλή στιγμή την κατέγραψαν οι γηπεδούχοι μόλις στο 2’ με τον Τζούρισιτς να έχει διπλή προσπάθεια εντός περιοχής, η δεύτερη εκ των οποίων σταμάτησε στη δεξιά δοκό του Κοτάρσκι!

Οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» κατάφεραν να ισορροπήσουν μεν αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Το έκαναν για πρώτη φορά στο 19, όταν ο Ζίβκοβιτς έβγαλε την παράλληλη σέντρα από δεξιά, ο Κωνσταντέλιας στο πρώτο δοκάρι έκανε το τακουνάκι προς την εστία, ο Μπρινιόλι έδιωξε αρχικά αλλά στην επαναφορά ο Τόμας με προβολή έκανε το 0-1!

Οι «Πράσινοι» έβγαλαν αντίδραση άμεσα, διατήρησαν τον έλεγχο του αγώνα και συνέχισαν απρόσκοπτα τις πλαγιοκοπήσεις καθώς ο αντίπαλός του είχε διακριτό πρόβλημα στο συγκεκριμένο μαρκάρισμα. Την ίδια στιγμή, σε κάθε ευκαιρία δοκίμασαν ν’ απειλήσουν με σουτ αλλά ο Κοτάρσκι ήταν σ’ ετοιμότητα κάθε φορά που χρειάστηκε.

Η διαρκώς αυξανόμενη πίεση των γηπεδούχων περιόρισε το ματς στο μισό γήπεδο, έκλεισε τον ΠΑΟΚ στην περιοχή και στα πέριξ αυτής, μια προσπάθεια που απέδωσε καρπούς στο 32’ όταν ο Τζούρισιτς έψαξε τον Μπερνάρ εντός περιοχής, η μπάλα έφτασε στον Παλάσιος που με συρτό σουτ και την μπάλα να βρίσκει και στο πόδι του Μπάμπα βρήκε πρώτα στη δεξιά κάθετη δοκό της εστίας του Κοτάρσκι και μετά στα δίχτυα.

Σε αντίθεση με τον αντίπαλό του ο «Δικέφαλος» δεν έδειξε ικανός να βγάλει αντίδραση παρά μόνον σε μία περίπτωση όταν ο Κωνσταντέλιας μπήκε στην αντίπαλη περιοχή αλλά νικήθηκε από τον Μπρινιόλι, σε μια φάση που ο διαιτητής έδειξε χέρι του 20χρονου επιθετικού ακυρώνοντας τη φάση.

Τα υπόλοιπα λεπτά κύλησαν με τον Παναθηναϊκό να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων πιέζοντας για την ολική ανατροπή, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Ανέβασε στροφές ο ΠΑΟΚ, λύτρωση στο φινάλε για τον Παναθηναϊκό

Το ημίχρονο λειτούργησε άκρως ευεργετικά για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου που – αν και χωρίς διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα – επέστρεψε ανανεωμένη στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας φροντίσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα με τις βοήθειες στους ακραίους αμυντικούς από τους μέσους και τους μεσοεπιθετικούς.

Έτσι στο 49’ σε εξαιρετική ομαδική προσπάθεια, ο Κεντζιόρα έβγαλε τη συρτή, παράλληλη σέντρα από δεξιά κι ο Τόμας δεν πρόλαβε την προβολή σε κενή εστία για την ανάκτηση του προβαδίσματος. Και στη συνέχεια της φάσης δυνατή εκτέλεση φάουλ του Τάισον από αριστερά η μπάλα βρήκε στον Κεντζιόρα στο πρώτο δοκάρι κι έφυγε – μόλις – άουτ!

Ο Παναθηναϊκός «απάντησε» έξι λεπτά μετά σε φάση διαρκείας και τον Παλάσιος να αστοχεί από πολύ πλεονεκτική θέση στέλνοντας την μπάλα ελάχιστα έξω από την αριστερή δοκό του Κοτάρσκι!

Στο 57’ ήταν ο Τόμας αυτός που έπιασε το δυνατό σουτ από τις παρυφές της περιοχής με την μπάλα να βρίσκει στο πάνω μέρος της οριζόντιας δοκού και να φεύγει έξω! Κι ένα λεπτό μετά σε συνθήκες αντεπίθεσης ο Τάισον έβγαλε εξαιρετικά την μπάλα στον Ζίβκοβιτς σε συνθήκες αντεπίθεσης κι ο Σέρβος, παρουσία του ομοσπονδιακού τεχνικού της πατρίδας του στις κερκίδες με υπέροχο πλασέ ανέκτησε το προβάδισμα για την ομάδα του!

Αμφότεροι οι τεχνικοί ξεκίνησαν τις επεμβάσεις τους στο ματς με τον κ. Λουτσέσκου να κάνει την αρχή περνώντας σταδιακά τους Ντεσπόντοφ, Οζντόιεφ, Μεϊτέ, Σαμάτα και Μουργκ ενώ ο κ. Γιοβάνοβιτς τους Βέρμπιτς, Μαντσίνι, Βιλένα, Γερεμέγεφ, Μλαντένοβιτς.

Η αλλαγή στρατηγικής του ΠΑΟΚ δίνοντας χώρο στον αντίπαλο αλλά προσέχοντας πολύ πιο αποτελεσματικά την περιοχή του αποδείχθηκε καταλυτική ως προς την εξέλιξη της αναμέτρησης καθώς περιόρισε σημαντικά το πρόβλημα στις πτέρυγεςέ χοντας Κοτάρσκι και Κουλιεράκη κυρίαρχους εντός περιοχής ενώ ήταν και πιο ουσιαστικός στις αντεπιθέσεις του.

Με τους γηπεδούχους να εξαπολύουν την ύστατη προσπάθεια είδαν τον Βιλένα να χάνει σημαντικές ευκαιρίες να φέρει το παιχνίδι στα ίσα αλλά ίσως τις σημαντικότερες για να αφήσουν το στίγμα τους στο ματς τις έχασαν ο Γέντβαϊ με κεφαλιά από κόρνερ που εξουδετέρωσε εντυπωσιακά ο Κοτάρκι κι ο Σαμάτα στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Σαμάτα έφυγε από αριστερά σε αντεπίθεση, είχε δύο συμπαίκτες τους στην ευθεία αλλά καθυστέρησε και προτίμησε να τελειώσει μόνος του τη φάση πλασάροντας άουτ.

Και στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Μλαντένοβιτς έβγαλε – άλλη μία – σέντρα από αριστερά με τον ανενόχλητο Γερεμέγεφ στην καρδιά της άμυνας να παίρνει την κεφαλιά για το τελικό 2-2.

Διαιτητής

Μαρτίνς

VAR

Ναρκίσο

Βοηθοί

Κάμπος – Ριμπέιρο

Τέταρτος

Περράκης

Οι συνθέσεις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβ. Γιοβάνοβιτς) (4-3-3): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Γέντβαϊ, Σχένκεφελντ (σ.σ. αρχηγός), Χουάνκαρ (82’ Μλαντένοβιτς), Τζούρισιτς (70’ Βέρμπιτς), Αράο, Τσέριν (77’ Βιλένα), Παλάσιος (70’ Μαντσίνι), Ιωαννίδης (82’ Γερεμέγιεφ), Μπερνάρ.

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Τσιγγάρας (61’ Οζντόεφ), Σβαμπ (σ.σ. αρχηγός, 71’ Μεϊτέ), Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (62’ Ντεσπόντοφ), Τάισον (84’ Μουργκ), Τόμας (72’ Σαμάτα).

Keywords
Τυχαία Θέματα