Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 73-57: Στο Βερολίνο θα είναι (ξανά) ωραία…

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν με σημείο αναφοράς την εκπληκτική της άμυνα και “οδοστρωτήρα” τον Ματίας Λεσόρ, “κατάπιε” τη Φενέρ και μετά από 13 χρόνια επιστρέφει στον τελικό της Ευρωλίγκας και θα διεκδικήσει το 7ο αστέρι της ιστορίας του.

Ο Τούρκος προπονητής υποσχέθηκε στον κόσμο του Παναθηναϊκού το 7ο ευρωπαϊκό, αυτός έστησε ανεπανάληπτο πάρτι στις εξέδρες της Uber Arena και όλοι

μαζί ομάδα και κόσμος επικράτησαν κατά κράτος των Τούρκων, εξασφαλίζοντας δίκαια την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ματίας Λεσόρ με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ, παράγοντας Χ ο Τζέριαν Γκραντ με 13 πόντους και απίθανη δουλειά στην άμυνα. Δεύτερος σκόρερ των «πρασίνων» ο Κέντρικ Ναν με 14 πόντους, ενώ μοίρασε και 3 ασίστ. Από την πλευρά της Φενέρ, ξεχώρισαν ο Χέις – Ντέιβις με 14 πόντους και ο Νικ Καλάθης με 5 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Εκρηκτικό «πράσινο» ξεκίνημα, έβγαλε αντίδραση η Φενέρ

Εκρηκτικό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό, καθώς μπήκε φουριόζος και έπιασε απ’ τον… λαιμό τη Φενέρμπαχτσε. Με άμυνα από… ατσάλι και πολύ σωστές επιλογές στην απέναντι πλευρά του γηπέδου, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν πέτυχε 12 αναπάντητους πόντους στο ξεκίνημα και κράτησε τους Τούρκους στο μηδέν (4 λάθη, 0/4 σουτ) για περισσότερα από πέντε λεπτά (12-0). Η Φενέρ έβγαλε αντίδραση με μπροστάρη τον Χέις – Ντέιβις (12-4), όμως ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να επιβάλει για τα καλά τον ρυθμό του. Συνεπής αμυντικά και με πλουραλισμό στην επίθεση (Ναν, Γκραντ, Σλούκας, Γκριγκόνις, Λεσόρ) συντηρούσε σταθερά διαφορά ασφαλείας (18-8) και έδειχνε να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση. Την ίδια στιγμή η Φενέρ έψαχνε τρόπους να γίνει πιο απειλητική στην επίθεση και αίφνης βρήκε κάποιες λύσεις με τον Σάνλι, μειώνοντας σε 22-13 στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Με την είσοδο του Γκούντουριτς και την επιλογή του Γιασικεβίτσιους να ρίξει στο παρκέ πεντάδα που απειλούσε αρκετά απ’ το τρίποντο, η Φενέρ κατάφερε να μαζέψει κι άλλο τη διαφορά (24-18) και να βάλει για πρώτη φορά πίεση στον Παναθηναϊκό. Ναν, Σλούκας και ένα τρίποντο του Χουάντσο «ξεκόλλησαν» το «τριφύλλι» και επανέφεραν τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα (32-23), όμως η αλήθεια είναι πως η «πράσινη» άμυνα είχε αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης. Οι Τούρκοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, βρήκαν τις προσαρμογές, εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη του Παναθηναϊκού και με μπροστάρη τον πιο επικίνδυνο παίκτη τους στο ματς, τον Νάιτζελ Χέις – Ντέιβις κατάφεραν να «ροκανίσουν» τη διαφορά (38-36) και να δώσουν νέο ενδιαφέρον στον ημιτελικό ενόψει του δευτέρου ημιχρόνου.

«Πράσινος» θρίαμβος και ευρωπαϊκός τελικός 13 χρόνια μετά…

Το σκηνικό δεν άλλαξε και πολύ στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πιο συγκεντρωμένος στο ξεκίνημα, προηγήθηκε 45-38, όμως δεν είχε διάρκεια στην απόδοση του. Η Φενέρ βρήκε δύσκολα καλάθια με Καλάθη και Μπιμπέροβιτς, εκμεταλλευόμενη την επιλογή των «πρασίνων» να στέλνουν βοήθεια στον Χέις – Ντέιβις και πλησίασαν στο καλάθι (47-45) με επιμέρους 2-7. Ακολούθησε ένα τρίλεπτο όπου η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έδειχνε να δυσκολεύεται στην επίθεση, έπαιρνε πόντους κυρίως από τη γραμμή των βολών, όμως ουδέποτε έχασε το προβάδισμα (51-50). Και σε αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο οι διαδοχικές καλές άμυνες που έβγαζαν οι «πράσινοι». Αφού λοιπόν ανταπεξήλθαν στην αντεπίθεση της Φενέρ, οι παίκτες του Αταμάν απάντησαν με σερί 5-0 στο τελευταίο τρίλεπτο του δεκαλέπτου και ένα «τρελό» τρίποντο του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη για να προηγηθούν με 56-50.

Το σημαντικότερο όλων για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, ήταν πως είχε ανακτήσει την χαμένη ψυχολογία του και δεν άργησε να επαναφέρει τη διαφορά σε διψήφια τιμή (60-50).  Η Φενέρ προσπάθησε να αντιδράσει, όμως οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν έδειχναν πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Οι «πράσινοι» με την τρομερή άμυνα τους, είχαν εκθέσει ανεπανόρθωτα την επιθετική λειτουργία των Τούρκων, με αποτέλεσμα να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τη διαφορά (65-52). Με λιγότερα από τρία λεπτά να απομένουν για το τέλος και τον Παναθηναϊκό να έχει «σφιχταγκαλιάσει» τη νίκη-πρόκριση στον τελικό, το ματς παραλίγο να πάρει… φωτιά εξαιτίας ενός αντιαθλητικού φάουλ του Νικ Καλάθη στον Παπαπέτρου, όμως ευτυχώς το επεισόδιο δεν πήρε έκταση. Οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν, αλλά διατήρησαν την ψυχραιμία τους μέχρι τέλους και έφτασαν θριαμβευτικά (73-57) στην πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκας, 13 χρόνια μετά την τελευταία φορά.

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 38-36, 56-50, 73-57

Αναλυτικά ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 73-57, Βερολίνο,panathinaikos – fenerbachtse 73-57, verolino