Ουζούπη: Μια μικρή αριστοτελική «πολιτεία» για ελευθέρα πνεύματα

Υπάρχει μια μικρή γειτονιά που όπως δηλώνει το όνομα της κατάφερε να περάσει «από την άλλη πλευρά του ποταμιού». Ο λόγος για την Ουζούπη, μια ανεξάρτητη αριστοτελική πολιτεία για ελεύθερα πνεύματα.

Μπορεί να είναι μία από τις μικρότερες δημοκρατίες του κόσμου, με έκταση μόλις 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο, αλλά μην ξεγελιέστε από το μέγεθος της, καθώς η κοινότητα της Ουζούπης στην καρδιά της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, διαθέτει δικό της πρόεδρο, κυβέρνηση, σύνταγμα και νόμισμα. Έχει ακόμη και Ναυτικό

που αποτελείται από τέσσερα μικρά σκάφη, ενώ μέχρι πρόσφατα είχε κι έναν στρατό 10 ανδρών, που διαλύθηκε όμως λόγω των ειρηνικών διαθέσεων των κατοίκων της.

Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Η Ουζούπη ήταν μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Λιθουανίας. Ένα μέρος που θα επισκέπτονταν μόνο οι τολμηροί ή οι αφελείς. Ο κεντρικός της δρόμος ήταν γνωστός ως «ο δρόμος του θανάτου». Στα μέσα της δεκαετίας του '90 όμως μια μικρή ομάδα αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της περιοχής, εμπνευσμένη από την «Αθηναϊκή Πολιτεία» του Αριστοτέλη. Σκοπός ήταν να δημιουργήσουν μια μικρή «χώρα» με όσα πρόσωπα μπορεί να θυμηθεί ο ανθρώπινος νους, γιατί όταν γνωρίζεις τον άλλο είναι πιο δύσκολο και να του κάνεις κακό.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα