Ουμουαμούα: Ένας μυστηριώδης εξωγήινος «επισκέπτης»

Τον Οκτώβρη του 2017 το Πανοραμικό Τηλεσκόπιο Έρευνας και το Σύστημα Ταχείας Αντίδρασης-1 (Pan-STARRS-1) στη Χαβάη ανακοίνωσε την ανίχνευση ενός μυστηριώδους αστεροειδούς. Επί μήνες οι αστρονόμοι διεξήγαγαν μια σειρά μελετών και διαπίστωσαν ότι το περίεργο ουράνιο σώμα έχει χαρακτηριστικά και κομήτη και αστεροειδή, ότι είχε επιταχύνει, αντί να επιβραδύνει όπως αναμενόταν, και πως η ασυνήθιστη πορεία του σήμαινε ότι προέρχεται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, και θα μπορούσε να ταξιδεύει για εκατομμύρια χρόνια. Το «βάφτισαν», δε, Ουμουαμούα, που στη χαβανέζικη διάλεκτο σημαίνει

«αγγελιοφόρος από το παρελθόν».

Ένα ακόμη παράξενο γεγονός που κέντρισε επίσης την προσοχή των επιστημόνων, είναι πως η φωτεινότητα του Ουμουαμούα άλλαζε καθώς περνούσε μέσα από το διάστημα, ενώ ακόμα και το σχήμα του, «θυμίζει επιβλητικό διαστημόπλοιο», όπως παρατηρήθηκε, καθώς είναι μακρόστενο και στο μέγεθος του Empire State Building, όπως σημειώνει το NBC.

Τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας αίσθηση, ο επικεφαλής του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Avi Loeb, συνέταξε μια επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το Ουμουαμούα είναι τόσο ασυνήθιστο, που οι επιστήμονες πρέπει να εξετάσουν ενδελεχώς το ενδεχόμενο να μην είναι κομήτης ή αστεροειδής, αλλά ένα τεχνητό κατασκεύασμα.

Με την άποψη του Loeb συμφωνεί και ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Πενν, Τζέισον Ράιτ, ο οποίος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ένας εξωγήινος πολιτισμός να άφησε πίσω του τεχνητά αντικείμενα, όπου θα μπορούσαν να επιβιώσουν ακόμα κι αν είχαν δημιουργηθεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Όπως ήταν αναμενόμενο η εμφάνιση του Ουμουαμούα πυροδότησε πλήθος σεναρίων, επιστημονικών και μη.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα