Ουκρανία: Πληροφορίες για βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ – Για κλιμάκωση μιλά η Ρωσία

Βομβαρδισμοί πυροβολικού ακούστηκαν την Πέμπτη κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, στο Ελένκοβα, ένα χωριό στην επαρχία του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Και τα δύο τμήματα της επαρχίας Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, οι αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ελέγχονται από αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Τροφοδοτώντας την ένταση Ρωσίας-Δύσης για την

Ουκρανία, οι αντάρτες και οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός, (συμφωνία του Μινσκ), την Πέμπτη και χρήση βαρέως οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων όλμων και πυροβολικού.

Πολλά περιστατικά καταγράφει ο ΟΑΣΕ

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψαν πολλαπλά περιστατικά βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.Σε εγρήγορση οι Βρυξέλλες – Η Μόσχα δεν αποσύρει τα στρατεύματα

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει σε εγρήγορση καθώς η Μόσχα δεν αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά προσθέτει ακόμη περισσότερους δυνάμεις στις ήδη συγκεντρωμένες”, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Ακούμε ισχυρισμούς από τη Ρωσία για απόσυρση των στρατευμάτων, αλλά δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο έδαφος. Αντίθετα, η συσσώρευση συνεχίζεται”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως στην σημερινή άτυπη Σύνοδο των 27, δεν θα συζητηθούν οι κυρώσεις για τη Ρωσία. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί προσεκτικά τις πληροφορίες περί βομβαρδισμού στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ σημειώνοντας πως είναι ένα περιστατικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως “πρόσχημα”.Κρεμλίνο: “Η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας” μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή

“Η Δύση προτιμά να μην παρατηρεί τις επιθετικές φιλοδοξίες του Κιέβου. Η κατάσταση κοντά στα σύνορα της Ρωσίας μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, απαντώντας στις ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τραίνο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς. Επίσης σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.Σαρκασμός από τον Λαβρόφ: “Η κρίση εκτυλίσσεται “στο μυαλό” των δυτικών και των ΜΜΕ”

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντιμετώπισε με σαρκασμό τις κατηγορίες των Δυτικών κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, εκτιμώντας ότι η κρίση εκτυλίσσεται “στο μυαλό” των δυτικών ηγετών και μέσων ενημέρωσης.

Η Ρωσία θεωρεί αδύνατη την επανέναρξη των εργασιών στο κοινό συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία δήλωσε πέρυσι ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητες της διπλωματικής της αποστολής στη βορειοατλαντική συμμαχία, αφού το ΝΑΤΟ απέλασε οκτώ Ρώσους λέγοντας ότι ήταν κατάσκοποι.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα