Όταν ο Ζοτς τιμώρησε τον Σάρας

Ο αποψινός ημιτελικός Φενέρμπαχτσε-Ζάλγκιρις είναι εστιασμένος και όχι άδικα στα πρόσωπα των δύο προπονητών. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών θα βρεθεί για πρώτη φορά αντίπαλος με ένα «κλώνο» του, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που πρόσφατα σε μια συνέντευξη του στη Nova είχε πει ευθέως ότι ο Ομπράντοβιτς (και ο Πασκουάλ) είναι οι δύο προπονητές με τη μεγαλύτερη επίδραση στη καριέρα του. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Ομπράντοβιτς πολύ χαλαρός και ευδιάθετος δεν δίστασε να πει ότι «ο Σαρούνας θα προσπαθήσει να με βγάλει έξω απόψε. Είναι πιο νέος, έχει
μεγαλύτερες αντοχές και ο καθένας παίζει το χαρτί του εδώ». Σίγουρα σε όσους ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις από τον παλιό Παναθηναϊκό οι λέξεις «βγαίνω έξω» θα θυμίσουν πολλά και σίγουρα μια συγκεκριμένη ιστορία που παραλίγο να στιγματίσει τις σχέσεις των δύο αλλά και την καριέρα του Γιασικεβίτσιους ως αθλητή!

H σεζόν 2009-10 ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το repeat στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα του 2009 που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη Ελληνική ομάδα όλων των εποχών ήταν ξανά παρούσα, σε φουλ δύναμη αλλά με ένα αδύναμο κρίκο: Τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Από το ξεκίνημα της χρονιάς παρέπαιε και η απόδοση του ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα! Όλοι στην ομάδα ήξεραν ότι ο Σάρας αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα εκτός γηπέδων με την υπόθεση του διαζυγίου του από την πρώτη σύζυγο του την Ισραηλινή και πρώην Μις Κόσμος Λινόρ και ότι εκείνους τους πρώτους μήνες της σεζόν δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος. Και κυρίως δεν ήταν ο ίδιος παίκτης.

Το πρώτο βράδυ του Δεκεμβρίου ο Ομπράντοβιτς πέρασε από το αγαπημένο μπαρ στέκι της ομάδας στο Κολωνάκι το θρυλικό Rock’n’Roll για ένα ποτό σε αρκετά προχωρημένη ώρα. Η εικόνα που είδε ήταν η τελευταία που θα ήθελε να δει. Τον Σαρούνας σε κακή κατάσταση μετά από πολλά ποτά! Ο Ζοτς τηρώντας σταθερές αρχές στην διαχείριση τέτοιων καταστάσεων δεν μίλησε στον παίκτη του και έφυγε….διακριτικά. Λίγες ώρες αργότερα, στην πρωινή προπόνηση ο Σαρούνας εμφανίσθηκε σε κακά χάλια και ο Ομπράντοβιτς ήξερε πολύ καλά τον λόγο. Άλλωστε τα νυχτοπερπατήματα του Λιθουανού ήταν περίπου κοινό μυστικό μέσα στην ομάδα, όπως και το γεγονός ότι συνοδεύονταν από αρκετή βότκα! Ο Ζοτς δεν είχε δεύτερες σκέψεις. Κάλεσε τον ΣΑρούνας στο γραφείο του και χωρίς πολλά πολλά του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Οι φήμες λένε ότι ήταν από τις λίγες φορές που μίλησε τόσο σκληρά σε ένα παίκτη του στη διάρκεια της θητείας του στον Παναθηναϊκό. «Για μένα είσαι τελειωμένος», κατέληξε η κουβέντα.

Το…παράδοξο είναι ότι οι πρώτοι που έμαθαν την είδηση δεν ήταν καν οι συμπάικτες του Γιασικεβίτσιους ή ο τύπος αλλά οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός επέστρεφε από τη Γαλλία όπου είχε παίξει σε αγώνα της Ευρωλίγκα εναντίον της Ορλεάν και στο αεροδρόμιο του Παρισιού ο καλός φίλος του Γιασικεβίτσιους και συνοδοιπόρος του σε πολλές….εκστρατείες στη νυχτερινή Αθήνα Λίνας Κλέιζα ενημέρωσε όλους τους υπόλοιπους για τις δραματικές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, πίσω στο ΟΑΚΑ και όσο το θέμα της εκδίωξης του Γιασικεβίτσιους ήταν ακόμη εγκιβωτισμένο στα στεγανά της ομάδας ο Δημήτρης Ιτούδης έκανε μια απελπισμένη προσπάθεια να φτιάξει τα πράγματα. Μπήκε στη μέση ως….ειρηνευτική δύναμη και όπως μου έχει εξομολογηθεί πολύ αργότερα ο ίδιος ήταν η πρώτη ίσως φορά που διαφώνησε τόσο έντονα με τον Ομπράντοβιτς για ένα θέμα. «Τον έπεισα απλά να βγει εκτός δράσης ο Σάρας, να κάνει μια επέμβαση για ένα υπαρκτό πρόβλημα στο πόδι του και να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Μου είπε, ότι αν ο Σαρούνας δεν τα κατάφερνε θα μας έδιωχνε και τους δύο από την ομάδα αλλά τουλάχιστον τον κράτησε. Έπιασα τον Σαρούνας του μίλησα και του εξήγησα ότι πλέον κρατούσε και τη δική μου καριέρα στα χέρια του», μου είπε πριν λίγα χρόνια ο νυν κόουτς της ΤΣΣΚΑ.

Το τέλος της ιστορίας είχε happy end. «Ο Σαρούνας δούλεψε σαν τρελός τους επόμενους μήνες. Έκανε φοβερές προπονήσεις μόνος του, πήγε στο γυμναστήριο και πέρασε ώρες δουλεύοντας σαν παλαβός, έκοψε τα ξενύχτια, έγινε άλλος άνθρωπος και ξαναμπήκε στην ομάδα». Εκείνη τη σεζόν ο Σάρας πρόλαβε να παίξει σε επτά μίζερα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα και ο Παναθηναϊκός απέτυχε να πάει στο φάιναλ φορ και να υπερασπίσει τον τίτλο που είχε κερδίσει στο Βερολίνο. Κατάφερε όμως με παρόντα τον Γιασικεβίτσιους να υπερασπίσει τα κεκτημένα εντός συνόρων παίρνοντας τον τίτλο του πρωταθλητή. Το καλοκαίρι οι δρόμοι Ομπράντοβιτς-Γιασικεβίτσιους χώρισαν για να ξαναενωθούν στην τελευταία συνύπαρξη τους, πάλι στο ΟΑΚΑ και στον Παναθηναϊκό την τελευταία περίοδο του Σέρβου στην Αθήνα, τη σεζόν 2011-12. Πλέον είναι μόνο αντίπαλοι φορώντας κουστούμι και γραβάτα!
Keywords
Τυχαία Θέματα