Ώρες αγωνίας μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας – Με 150 ρουκέτες απάντησε η Χαμάς

Σε ακόμη αυστηρότερους τόνους επαναλαμβάνει ο ισραηλινός στρατός το τελεσίγραφό του προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Μετά την πρώτη προειδοποίηση που δόθηκε για εκκένωση προς το νότιο τμήμα εντός 24ωρου, για την οποία έγινε και ρίψη φυλλαδίων στα αραβικά, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι επανέλαβε την προειδοποίηση χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.

Ο Ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολή εκκένωσης

1,1 εκατ. πληθυσμού από τη βόρεια Γάζα προς το νότιο τμήμα εντός των επόμενων 24 ωρών.

Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση να “ακυρωθεί η διαταγή” εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου για “καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες”, όπως δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, το μεσημέρι της Παρασκευής ομοβροντία ρουκετών έπληξε για ακόμη μία φορά την παραθαλάσσια πόλη Ασκελόν στα νότια του Ισραήλ. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος των Times of Israel, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Rocket impact in Ashkelon. No injuries reported. pic.twitter.com/8hwkGpEDCZ

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 13, 2023 Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ

Ειδικότερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε 150 ρουκέτες εναντίον της πόλης Άσκελον του Ισραήλ “σε απάντηση για τον εκτοπισμό και τη στόχευση αμάχων”, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο ανταποκριτή του, πως εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε σε διάστημα ενός τετάρτου της ώρας και τα πυρά συνεχίζονται, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πυρά ρουκετών στο έδαφός του.

Χαμάς: “Προπαγάνδα του Ισραήλ” και ψυχολογικός πόλεμος

Η Χαμάς από την πλευρά της, καλεί τους κατοίκους της Γάζας να μην υπακούσουν στο ισραηλινό τελεσίγραφο.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ “να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας”.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου”.

“Η Χαμάς υπεύθυνση για οτιδήποτε συμβεί”

Κατά την ενημέρωση στους δημοσιογράφους, είπε ότι “η Χαμάς θα είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε υποστούν οι άμαχοι που δεν απομακρύνονται από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Θα έχει το αίμα των πολιτών της Γάζας στα χέρια της”.

“Η Χαμάς εκμεταλλεύεται τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, φέρνοντάς τους την καταστροφή και καλεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας αυτή τη στιγμή να μην ακούσουν τις συστάσεις του Ισραηλινού Στρατού”, είπε ο Χαγκάρι.

For first time since war began, head @IDFSpokesperson Rear Admiral Daniel Hagari is briefing the foreign press.

He says Israel will not live next to a sovereign government that behaves like ISIS. pic.twitter.com/FwpGHoP6Zm

— Ruth Marks Eglash (@reglash) October 13, 2023

“Η ευθύνη για το τι μπορεί να συμβεί σε όσους δεν εκκενώσουν είναι στους επικεφαλής της Χαμάς”, λέει.

Και πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) “προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια του πολέμου” και ότι “είναι έτοιμος να επιχειρήσει σε όλη τη Μέση Ανατολή και όπου υπάρχει ανάγκη ασφάλειας”.

Ο Χαγκάρι ανέφετε επίσης ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής ενημερώσει τις οικογένειες 120 ομήρων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

“Το θέμα των ομήρων δεν μας αφήνει να κλείσουμε μάτι. Αφιερώνουμε μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας σε αυτούς” δήλωσε ο Χαγκάρι.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι όμηροι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας ισραηλνών βομβαρδισμών, ο Χαγκάρι περιορίστηκε να πει ότι “έχουν γίνει πολλές δηλώσεις από τη Χαμάς. Θα αναφερόμαστε μόνο σε αξιόπιστες πληροφορίες”.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα