Ολυμπιακός: Aυτό είναι το «κλειδί» για τον τελικό!

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Το πρώτο γκολ είναι σημαντικό σε κάθε παιχνίδι ποδοσφαίρου, πόσο μάλλον σε έναν τελικό. Άλλωστε, η ομάδα που σκόραρε πρώτη, κατέκτησε το UEFA Europa Conference League και στις δύο προηγούμενες χρονιές της διοργάνωσης: η Ρόμα το έκανε πρόπερσι κόντρα στη Φέγενορντ και η Γουέστ Χαμ πέρσι απέναντι στη Φιορεντίνα.

Η σημασία του

πρώτου γκολ όμως, εν όψει του μεγάλου ραντεβού με τους «βιόλα», στις 29 Μαΐου, στην OPAP Arena, φαίνεται να είναι ακόμα πιο μεγάλη για τον φετινό Ολυμπιακό, με βάση τα όσα έχουν δείξει οι «ερυθρόλευκοι» στη σεζόν 2023/24, σε όλες τις διοργανώσεις.

Στις 10 Αυγούστου, στο πρώτο ματς της περιόδου, απέναντι στη Γκενκ για τα προκριματικά του Εuropa League, ο Κώστας Φορτούνης, άνοιξε το σκορ στο πρώτο λεπτό και χάρισε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους» με 1-0. Την περασμένη Κυριακή, στο ντέρμπι της Λεωφόρου για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, οι Πειραιώτες βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 από τον Παναθηναϊκό, για να σώσουν τελικά την ισοπαλία.

Το πρώτο και το προτελευταίο ματς της «ερυθρόλευκης» σεζόν, έδειξαν και την φετινή τάση της ομάδας: σπάνια έχασε όταν προηγήθηκε, αλλά ελάχιστες φορές κατάφερε να ανατρέψει ολοκληρωτικά τα δεδομένα, όταν βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους αριθμούς, για τα φετινά ματς του Ολυμπιακού, στα οποία ο ίδιος ή ο αντίπαλός του σκόραρε. Να σημειωθεί ότι δεν υπολογίζεται ο εντός έδρας αγώνας με τον Παναθηναϊκό, για τον α’ γύρο της Stoiximan Super League, που κατακυρώθηκε 0-3 υπέρ των «πράσινων». Επίσης, στις νοκ – άουτ διοργανώσεις, υπολογίζεται μόνο η κανονική διάρκεια του αγώνα.

Μόνο ένας του…γύρισε το παιχνίδι!

Γενικό συμπέρασμα: όταν ο Ολυμπιακός βρίσκεται μπροστά στο σκορ, τότε κατά ένα συντριπτικό ποσοστό, έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα για τη νίκη. Οι «ερυθρόλευκοι», από τον Αύγουστο μέχρι τώρα, άνοιξαν το σκορ σε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Από αυτά τα παιχνίδια, κατάφεραν να κερδίσουν σε 31!

Μόνο σε δύο περιπτώσεις, ο αντίπαλος κατάφερε να του αποσπάσει την ισοπαλία:

Πρώτη φορά, έγινε στις 5 Οκτωβρίου 2023, στην έδρα της Μπάτσκα Τοπόλα, για τους ομίλους του Europa League, όταν οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 2-0, αλλά οι Σέρβοι ισοφάρισαν σε 2-2. Η δεύτερη φορά, ήταν στις 10 Ιανουαρίου, στο «Απόστολος Νικολαΐδης», κόντρα στον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδας, όταν ο Αλεξανδρόπουλος άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό, αλλά ο Ιωαννίδης διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

Ο Παναθηναϊκός, ήταν υπεύθυνος για τη μοναδική ανατροπή εις βάρος του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν! Στις 10 Μαρτίου, ο Ποντένσε άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, στο εντός έδρας ντέρμπι «αιωνίων», για τα playoffs του πρωταθλήματος, αλλά οι «πράσινοι» έφυγαν νικητές από το «Γ. Καραϊσκάκης», με 3-1, χάρη σε ένα γκολ του Μπακασέτα και δύο του Ιωαννίδη.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΤΑΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ

Αγώνες: 34 Νίκες: 31 Ισοπαλίες: 2 Ήττα: 1

Ελάχιστες ανατροπές!

Στον αντίποδα, όταν οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ, σπάνια πήραν νίκες φέτος. Συνολικά, ο Ολυμπιακός, βρέθηκε πίσω σε 19 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, γνωρίζοντας την ήττα σε 11 από αυτούς.

Σε πέντε περιπτώσεις, κατάφερε να σώσει ισοπαλίες:

Στις 17/8, στο 1-1 εκτός έδρας με τη Γκενκ, με το γκολ του Αλεξανδρόπουλου στο τέλος να του χαρίζει την πρόκριση.Στις 17/9 στο 1-1 εκτός έδρας με την ΑΕΚ για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, με τον Ελ Κααμπί να διαμορφώνει το τελικό σκορ, μετά το γκολ του Πόνσε για τους γηπεδούχους. Στις 3/12, στο επεισοδιακό 2-2, στην έδρα του Βόλου για το πρωτάθλημα, με τους γηπεδούχους να προηγούνται δύο φορές και τος Ελ Κααμπί (πεν.) και Καλογερόπουλο (αυτ.) να ισοφαρίζουν ισάριθμες.Στις 24/4, στην έδρα του Άρη για τα playoffs, με τον Μορόν να ανοίγει το σκορ για τους γηπεδούχους και τον Ελ Κααμπί να ισοφαρίζει για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ.Στις 19/5, στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό, όπου Ποντένσε και Γιόβετιτς, απάντησαν στα γκολ των Μπακασέτα και Μπερνάρ.

Όσον αφορά τις ολικές ανατροπές του Ολυμπιακού στη σεζόν, αυτές είναι μόνο τρεις, όλες στο πρωτάθλημα και οι δύο απέναντι στην ίδια ομάδα!

Πρώτη ανατροπή, στις 25 Νοεμβρίου, στο εντός έδρας 3-1 με τον Παναιτωλικό για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, με τους φιλοξενούμενους να σκοράρουν στο 13′ με τον Χατζηθεοδωρίδη, αλλά τους Οικονόμου (αυτ.), Φορτούνη και Ελ Κααμπί να διαμορφώνουν το τελικό 3-1.Δεύτερη ανατροπή, στις 25 Φεβρουαρίου, εντός έδρας κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, με τον Γιαμπλόνσκι να βάζει μπροστά τους Αρκάδες στο 45′, αλλά τον…συνήθη ύποπτο Ελ Κααμπί να ανατρέπει τα δεδομένα από το 79′ και μετά.Τρίτη και τελευταία μέχρι σήμερα ολική ανατροπή, τρεις ημέρες αργότερα, πάλι με αντίπαλο τον Παναιτωλικό, αυτή τη φορά εκτός έδρας. Ο Ντουάρτε άνοιξε το σκορ στο 33′ για τους γηπεδούχους, αλλά το αυτογκόλ του Σίλβα (72′) και ξανά ο Ελ Κααμπί (79′), διαμόρφωσαν το τελικό 1-2. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ

Αγώνες: 19 Νίκες: 3 Ισοπαλίες: 5 Ήττες: 11

Αυτός είναι ο τρόπος του και στην Ευρώπη!

Αν απομονωθούν αποκλειστικά οι ευρωπαϊκοί αγώνες, η συνταγή είναι ίδια και απαράλλακτη για τον Ολυμπιακό και ειδικά αυτόν με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο τιμόνι.

Οι «ερυθρόλευκοι», όταν ανοίγουν το σκορ, συνήθως…χάνονται στον ορίζοντα, αλλά όταν βρίσκονται πίσω, δυσκολεύονται.

Η Άστον Βίλα, είδε το ίδιο έργο δυο φορές στα ημιτελικά του UEFA Europa Conference League.

Η Φενέρμπαχτσε το είχε πάθει στον πρώτο προημιτελικό, στο «Γ. Καραϊσκάκης, με τη νίκη της στη ρεβάνς να μην είναι αρκετή για την πρόκριση. Στους «16», ο Ολυμπιακός αιφνιδιάστηκε πλήρως στο πρώτο ματς απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά την πλήρωσε με ακόμα…ακριβότερο νόμισμα στο επικό 1-6 της ρεβάνς.

Στα νοκ – άουτ πλέι – οφ, ο Ολυμπιακός, με τον Ελ Κααμπί κέρδισε δύο φορές με 1-0 τη Φερεντσβάρος, που δεν είχε αντίδραση.

Στον όμιλο του Europa League, οι νίκες με Μπάτσκα Τοπόλα (5-2 εντός) και Γουέστ Χαμ (2-1 εντός), ήρθαν με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται, οι ήττες από τους Λονδρέζους (εκτός) και τη Φράιμπουργκ (εντός και εκτός), ήρθαν όταν οι Πειραιώτες βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Ενδιάμεσα, η Μπάτσκα Τοπόλα, έκανε τη…μισή ανατροπή, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Στα προκριματικά του Αυγούστου, μετά την πρόκριση επί της Γκενκ, η Τσουκαρίτσκι υπέκυψε με δύο ήττες, έπειτα από ισάριθμα πρώτα γκολ των «ερυθρόλευκων».

Keywords
Τυχαία Θέματα