Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η πίεση στο κόκκινο

Η πίεση είναι συστατικό του πρωταθλητισμού. Εντούτοις, με τη σειρά των τελικών στο 1-1 και τον Παναθηναϊκό να έχει διακόψει ένα θεαματικό σερί 14 νικών του αιώνιου του αντιπάλου, οι ερυθρόλευκοι βρίσκουν τους εαυτούς τους σε μια μάλλον απροσδόκητη και σίγουρα άβολη θέση. Οι στοιχηματικές εταιρείες πρόσφεραν τρία ως πέντε λεπτά για κάθε ευρώ παίκτη που ήθελε να στοιχηματίσει υπέρ του ενδεχομένου να κερδίσουν τον τίτλο. Έμοιαζε ως και ατιμωτικό για τους πράσινους, όμως αυτή ήταν η πραγματικότητα πριν δέκα ημέρες. Η τωρινή είναι κάπως διαφορετική.

Ο Ολυμπιακός

παραμένει φυσικά φαβορί. Διατηρεί το πλεονέκτημα της έδρας και είναι η καλύτερη ομάδα, όπως έδειξε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Όπως όμως έδειξε η σειρά των πλέι-οφ με την Φενέρμπαχτσε, το κλειστό περιβάλλον τριών ως πέντε αγώνων με έναν και μόνο αντίπαλο μπορεί να αποκτήσει την δική του ψυχολογία και να διαφοροποιήσει τα δεδομένα. Απρόοπτα και μεταβλητές όπως ο τραυματισμός του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα απουσιάσει από το αποψινό τρίτο παιχνίδι, απλώς ενισχύουν το προηγούμενο συμπέρασμα. Έτσι δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παίζει με την πλάτη στον τοίχο, αφού πιθανό 1-2 θα ταράξει βάναυσα τις ισορροπίες και θα την αναγκάσει να πάει να σώσει την παρτίδα σε εχθρικό περιβάλλον την επόμενη Πέμπτη πριν επιστρέψει στο άδειο από κόσμο σπίτι της την επόμενη Κυριακή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της περιόδου είναι πως οι Πειραιώτες δείχνουν άδειοι. Ο Σακ Μακίσικ έχει ενέργεια αλλά όχι αποτελεσματικότητα: μετρά συνολικά τρεις πόντους με 1/10 σουτ στα δύο πρώτα παιχνίδια. Οι ασίστ του είναι μόλις τρεις, αφού ο Παναθηναϊκός θα του επιτρέψει όσα σουτ θέλει από μακριά αρκεί να μην τον δει να διαταράσσει τις ισορροπίες τρυπώντας την άμυνα. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δεν μπορεί να καλύψει το κενό. Ένα τρίποντο και για αυτόν στη σειρά, 1/11 σουτ, δύο ασίστ και κάμποση ανασφάλεια που όσο πληθαίνει γίνεται νευρικότητα και ανούσιες κοκορομαχίες. Με τον Μπλακ τραυματία και τον Κάναν ατυχώς εκτός ρόστερ, ο κλήρος πέφτει στα βαριά χαρτιά για να κάνουν τη δουλειά για τους γηπεδούχους. Γουόκαπ, Σλούκας, Παπανικολάου και Φαλ είναι οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα στηριχτεί απόψε ο Ολυμπιακός, ελπίζοντας σε σποραδικές βοήθειες από τον πάγκο του. Ο Πίτερς θα πάρει τη θέση του Βεζένκοφ, όμως δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν ο Παπανικολάου κλείσει το ματς στο «4», με τους Γουόκαπ/Σλούκα/Μακίσικ δίπλα του και τον Φαλ στο «5».

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει απόψε στο Σ.Ε.Φ. χωρίς άγχος. Ακόμα και με 30 πόντους στο κεφάλι να φύγει, θα έχει και πάλι την ευκαιρία να ισοφαρίσει τη σειρά στο Ο.Α.Κ.Α. και να παίξει το πέμπτο ματς, κάτι που από μόνο του συνιστά επιτυχία. Λι και Πονίτκα είπαν μια αυθάδη αλήθεια όταν ανέφεραν πως «με λίγη τύχη θα μπορούσαμε να είμαστε στο 2-0». Τα πράγματα φυσικά δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι και κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι το 0-1 θα γινόταν 0-2, όμως όλα αυτά είναι ενδεικτικά της ψυχολογίας που υπάρχει στο πράσινο στρατόπεδο, η οποία δεν αποκλείεται να στείλει μερικά παραπάνω τρίποντα στο στόχο σε σχέση με το μίζερο 6/25 του πρώτου αγώνα. Ο Σερέλης θα συνεχίσει τις τακτικές ανταρτοπολέμου, περιμένει από τον Πονίτκα να τα κάνει όλα (και κυρίως να δημιουργήσει) και ελπίζει πως κάπου στη σειρά είναι κρυμμένο ένα μεγάλο ματς από τον Παπαγιάννη. Το χαρτί Γουίλιαμς έχει περίπου καεί μετά τα εγωιστικά 7.5 λεπτά που έπαιξε ο Αμερικανός στο G2 και έτσι ο Αγραβάνης με τον Μαντζούκα θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος – εδώ που τα λέμε δίκαια.


Με την δυσπιστία και την τοξικότητα να αυξάνεται κάθε μέρα, οι τελικοί παίρνουν τη μορφή που συνήθως έχουν: ενός δυσφημιστικού, ενίοτε θεαματικού και συχνά αποκρουστικού αθλητικού πολέμου. Ελπίζοντας σε μη περαιτέρω κλιμάκωση, τα λέμε μετά το ματς.

Keywords
Τυχαία Θέματα