Ολλανδία – Βέλγιο : Το αμφιλεγόμενο ντέρμπι των “Κάτω Χωρών”

Η Ολλανδία και το Βέλγιο αναμετρώνται απόψε για 129η φορά σε επίσημα κι ανεπίσημα (φιλικά) ματς, κάνοντας το «Derby der Lage Landen» (το ντέρμπι των «Κάτω χωρών») ως ένα από τα πιο μακρόχρονα παραδοσιακά ματς – σε επίπεδο εθνικών ομάδων – στην ιστορία του λαοφιλέστερου αθλήματος!

Η εθνική ομάδα του Βελγίου, στις αρχές του 20ου αιώνα!

Ασφαλώς και η αίγλη του δεν μπορεί να συγκριθεί, σε ένα ανάλογο επίπεδο, με τις συναντήσεις της Αγγλίας με την Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ιστορία που κρατάει από το 1872! Ναι, καλά διαβάζετε… Εδώ και 1,5 αιώνα, δηλαδή 150 χρόνια!

Αφίσα από
τον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία

Όμως αυτές οι αναμετρήσεις μπορεί να έχουν ένα, σαφώς, υψηλότερο βαθμό αντιπαλότητας καθώς οι ρίζες τους ξεκινούν από την ανάγκη – πείτε το και ιστορική αντιπαράθεση – των Σκωτσέζων να δείξουν ανώτεροι και ίσως πιο «ανεξάρτητοι» απέναντι στους Άγγλους όμως αριθμητικά είναι λιγότερες – 115 συνολικά – από αυτές ανάμεσα σε Ολλανδούς και Βέλγους!

Από τις αρχές του 20ου αιώνα και για δύο δεκαετίες Ολλανδοί και Βέλγοι έδιναν φιλικά ματς αναζητώντας ως κίνητρο ένα τρόπαιο (!!) Αρχικά αυτό ήταν το «Coupe Vanden Abeele» προς τιμήν του δωρητή του τροπαίου και εκ των ιδρυτών του Βελγικού συλλόγου Μπέερσχοτ με τα ματς να διεξάγονται κυρίως σε αυτή την περιοχή.
Στο ίδιο, περίπου, χρονικό διάστημα (1900 – 1909) τα ματς με γηπεδούχο την Ολλανδία γίνονταν για το «Coupe Van der Straeten Ponthoz» ένα τρόπαιο που κι αυτό έφερε το όνομα του δωρητή του!
Μάλιστα οι Ολλανδοί θεωρούσαν αυτό το έπαθλο ως πιο ισχυρό, θεσμικά, χαρακτηρίζοντας υποτιμητικά το «Βάντεν Αμπέλ» ως «Het Koperen Dingetje» δηλαδή κάτι σαν ένα… χάλκινο «πράγμα»!!


Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες έδειχναν, έστω και μ’ αυτό τον ιδιαίτερο – θεσμικά κι οργανωτικά – τρόπο την αγάπη τους για το άθλημα και προπάντων την ανάγκη τους αυτή τη λατρεία να πάρει έναν εθνικό και διεθνή, κατ’ επέκταση, χαρακτήρα!
Τα πρώτα ματς είχαν μια ακόμα ιδιαιτερότητα καθώς έπαιρναν σε αυτά μέρος παίκτες όχι απαραίτητα με την Βελγική ή την Ολλανδική ιθαγένεια αλλά και ως… κάτοικοι σε αυτές τις χώρες! Για παράδειγμα σε ένα ματς που οι Βέλγοι νίκησαν με 8-0 (!) είχαν στην σύνθεσή τους και τέσσερις Άγγλους που είχαν δηλώσει ως τόπο κατοικίας το Βέλγιο! Μάλιστα η ομάδα λέγονταν «All Belgium»!!
Ακολούθησαν οι αντιδράσεις των Ολλανδών και η πρωτοβουλία της Ομοσπονδία της εν λόγω χώρας να αναλάβει αποκλειστικά στην δικιά της ευθύνη την εθνική που θα συνέχιζε να παίζει με τους Βέλγους ή όποιες άλλες ομάδες, εθνικές ή συλλόγους!
Ως το 1923 δόθηκαν για αυτά τα «πολυσυζητημένα» τρόπαια 35 αγώνες ανάμεσα στις δύο εθνικές ομάδες χωρίς να λογαριάζονται οι αγώνες των πρώτων τεσσάρων χρόνων στον 20ο αιώνα!

Φωτογραφία από τον αγώνα της Ολλανδίας με το Βέλγιο το 1962

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 109 φιλικά ματς ανάμεσα στις δύο χώρες.
Δώδεκα φορές συναντήθηκαν για τα προκριματικά του Μουντιάλ, δύο φορές έπαιξαν σε τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου (μια νίκη το Βέλγιο και μια ισοπαλία), δύο φορές για τα προκριματικά του Euro (με ισάριθμες νίκες των «Οράνιε») ενώ έχουν από μια νίκη στις δύο αναμετρήσεις τους στα Ολυμπιακά τουρνουά!
Μια φορά έπαιξαν για το Nations League, τον περασμένο Ιούνιο όπου οι Ολλανδοί νίκησαν 4-1 στις Βρυξέλλες και αυτό προφανώς δίνει ένα περεταίρω κίνητρο ενόψει της αποψινής αναμέτρησης!
Για την ιστορία, στους 128 καταγεγραμμένους αγώνες των δύο ομάδων οι «Οράνιε» μετράνε 56 νίκες, οι «Κόκκινοι διάβολοι» 41 και 31 ματς έληξαν ισόπαλα!
Τα ντέρμπι των Κάτω Χωρών δεν είναι πάντως, ιστορικά, τα περισσότερα ματς ανάμεσα σε εθνικές ομάδες καθώς άλλα δύο ποδοσφαιρικά ζευγάρια προηγούνται σε αυτή την ειδική ποδοσφαιρική κατηγορία!

Ρετρό φωτογραφία από αγώνα της Αυστρίας με την Ουγγαρία το 1913, πριν από 109 χρόνια!

Οι εθνικές ομάδες της Αυστρίας και της Ουγγαρίας έχουν παίξει μεταξύ τους 137 (!) φορές από την 12η Οκτωβρίου του 1902 μέχρι την πιο πρόσφατη συνάντηση στις 14/6/2016 ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ζευγάρι με τις περισσότερες μεταξύ τους παρτίδες είναι αυτό ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, οι οποίες συνθέτουν το «Clásico del Río de la Plata”
Οι δύο ομάδες έχουν παίξει από το 1867 μέχρι σήμερα 197 φορές μεταξύ τους, με τα 147 ματς να έχουν φιλικό χαρακτήρα!

Keywords
Τυχαία Θέματα