Εκλογές στην Ιταλία: Γιατί η ακροδεξιά συμμαχία Μελόνι – Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι φοβίζει τις Βρυξέλλες

Η παρέμβαση και μόνο της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ιταλία αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι κάλπες που στήνονται πρόωρα για την ανανέωση του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως

η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της τα “αναγκαία εργαλεία” εάν η κατάσταση δυσκολέψει στην Ιταλία.Τι δήλωσε η φον ντερ Λάιεν – Ο παραλληλισμός με τη Σουηδία

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε:

“H δημοκρατία είναι σε διαρκή εξέλιξη. Ποτέ δεν τελειώνει, δεν μπορείς να βάλεις την δημοκρατία σε ένα κουτί και να την διατηρείς εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα. Εξαρτάται, όμως, από το πώς οι άνθρωποι την υπερασπίζουν. Θα δούμε πώς θα πάνε τελικά οι εκλογές στην Ιταλία. Είχαμε εκλογές και στην Σουηδία. Η προσέγγισή μου στο όλο θέμα είναι: θα συνεργαστούμε με κάθε δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί μας. Θα δούμε, αν τα πράγματα οδεύσουν προς μια δύσκολη κατάσταση –μίλησα με τον ίδιο τρόπο για την Πολωνία και την Ουγγαρία– έχουμε τα αναγκαία εργαλεία. Αν τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, τα άτομα στα οποία μια κυβέρνηση πρέπει να δίνει αναφορά, θα παίξουν σημαντικό ρόλο”.Οργή Σαλβίνι

Η παρέμβαση φον ντερ Λάιν προκάλεσε την οργή του Ματέο Σαλβίνι και γενικότερη αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.

Ο γραμματέας της “Λέγκας” Ματέο Σαλβίνι αποκάλεσε τη δήλωση “αχαρακτήριστη απειλή” και ζήτησε από τη φον ντερ Λάιεν είτε να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε, είτε να υποβάλει την παραίτησή της. “Η κυρία αυτή”, είπε “οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο τους αριστερούς”.

Αναρωτήθηκε εάν η δήλωση αυτή αποτελεί εκβιασμό, απειλή ή θεσμικό bullying και τόνισε ότι είναι ντροπιαστικό κα θεσμικά λάθος “να απειλείς τους Ιταλούς”. Ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η συμμαχία Μελόνι – Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται καθαρά η δεξιά συμμαχία, με την Τζόρτζια Μελόνι (ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος “Αδέρφια της Ιταλίας”) να εμφανίζεται ως η πιθανότερη για τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα “Αδέρφια της Ιταλίας” έχουν προβεί σε συμμαχία με τη “Φόρτσα Ιτάλια” του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη “Λέγκα” του Ματέο Σαλβίνι.

Η Μελόνι δεν θα είναι η πρώτη ευρωσκεπτικίστρια στο τιμόνι της Ιταλίας

Η Μελόνι, το φαβορί των σημερινών εκλογών, έχει μετριάσει τους τόνους και έχει πάρει τις αποστάσεις της από τις φασιστικές ρίζες του κόμματός της. Αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις στη ρητορική ότι έχει συντελεστεί μεταστροφή στην επιθυμία της να βάλει την Ε.Ε. στη θέση της.

Σε μια συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου, δεν μάσησε τα λόγια της. “Στην Ευρώπη οι ανησυχούν για τη Μελόνι. Τι θα συμβεί;” αναρωτήθηκε.

“Αυτό που θα συμβεί είναι ότι τα ψέμματα τελειώνουν” ήταν η απάντησή της προς τους οπαδούς της.

Η Μελόνι, ως ηγέτιδα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη του μπλοκ, θα βρεθεί ενδεχομένως σε θέση να μπορεί προωθήσει τις θέσεις της σε ζητήματα που κυμαίνονται από τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ έως την επιβολή του κράτους δικαίου και τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit. Αλλά δεν είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο.

Η Μελόνι δεν θα ήταν η πρώτη ευρωσκεπτικίστρια που θα βρεθεί επικεφαλής μιας ιταλικής κυβέρνησης αλλά αυτή τη φορά θα έχει τη στήριξη κυβερνήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύσουσες.

Πρόκειται για τους πολιτικούς συμμάχους της στο κόμμα-ομπρέλλα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ενός πανευρωπαϊκού κόμματος που περιλαμβάνει το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, καθώς και κόμματα με αυξανόμενη επιρροή σε χώρες όπως η Ισπανία και η Σουηδία. Ήταν επίσης ιστορικά κοντά στον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Η Μελόνι είναι η πρόεδρος αυτής της ένωσης ακροδεξιών, εθνικιστικών κομμάτων.

Το κόμμα-ομπρέλα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, εκτός από την επιρροή που έχει στις χώρες του εκάστοτε κόμματος, διαδραματίζει καίριο λόγο και στα τεκτενόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς έχει εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο όπου συγκροτεί ευρωομάδα και, εκεί έχει λόγο και φωνή για το πώς κατανένονται οι κορυφαίες θέσεις και πώς ανανεόντα οι θητείες, μεταξύ αυτών και της προέδρου της Κομισιόν.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα