Οι Τουλίπες δεν ανθίζουν στην Έρημο

Το ύφος αλαζονικό, λουδοβίκειο, θαρρείς πως ο Ναπολέων άφησε τις μάχες και έπιασε τα ποδοσφαιρικά μπλοκάκια. Ο τόνος αυστηρός, σχεδόν αυταρχικός, Λυκειάρχης που ετοιμάζεται να σου δώσει αποβολή και να κάνει τη διαγωγή σου κοσμία. Το χαμόγελό του σπάνιο σαν τον ήλιο στον αγγλικό Βορρά. Ο λόγος του πιο κοφτερός κι από σπασμένο γυαλί. Tα ούτως ή άλλως στρυφνά ολλανδικά με τα ατελείωτα «χ», μοιάζουν ακόμη πιο δύσκαμπτα όταν βγαίνουν από το στόμα του. Ο σαρκασμός του συχνός όπως και το μποτιλιάρισμα στον Κηφισό. Ευθύς, μακριά από political correctness, απόλυτος, ξεκάθαρα δίκαιος. Μίστερ Λουίς

Φαν Χαάλ, μας έλειψες!

Oι θρίαμβοί του και τα τρόπαιά του πολλά. Νίκησε και μια ομάδα που μοιάζει ανίκητη. Μια ομάδα που όταν χάνει, καμιά φορά επιστρέφει για ρεβάνς. Τον καρκίνο. Tον περασμένο Απρίλιο αποκάλυψε πως έπασχε από καρκίνο του προστάτη. «Δεν ήθελα το πω στους παίκτες μου. Ενδεχομένως να επηρέαζε την απόδοσή τους. Έχω περάσει πολλά. Έκανα 25 χημειοθεραπείες. Γνωρίζω καλά αυτή την αρρώστια, το πέρασα με τη γυναίκα μου». Το 1994 η πρώτη γυναίκα του, Φερνάντα Όμπες πέθανε νικημένη από καρκίνο στο πάγκρεας. Την επόμενη χρονιά ο Φαν Χαάλ πανηγύρισε το Champions League με την ευλογημένη πιτσιρικαρία του Άγιαξ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αναμφισβήτητα στους 16 μήνες παρουσίας του στον πάγκο της Ολλανδίας, η κατάσταση βελτιώθηκε: 15 παιχνίδια, 11 νίκες, 4 ισοπαλίες, 41 γκολ, πρόκριση στα τελικά του Nations League. Είναι η ίδια εθνική που πέρασε και δεν ακούμπησε από το Euro 2020 (αποκλεισμός στους «16» από την Τσεχία), έχοντας απουσιάσει τόσο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όσο και από το Euro 2016.

Πηγαίνει σε αυτό το Μουντιάλ, θεωρώντας καλύτερη αυτή την εκδοχή από εκείνη που διέθετε το 2014 όταν και είχε πάρει την τρίτη θέση. Απόστολος του 4-3-3, «αλλαξοπίστησε» για το 3-5-2 (5-3-2). «Όσο τα χρόνια περνούσαν, τόσο περισσότερο εκτίμησα αυτή την τακτική. Όταν ήμουν μικρότερος δεν είχα αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα του 5-3-2. Η ισορροπία στην ομάδα είναι καλύτερη, κάτι που μπορεί να γίνει και με το 3-4-3» αναλύει.

Αυτή η Ολλανδία χωρίς να είναι κάτι το σπουδαίο, φαίνεται να έχει την ομοιογένεια για να προχωρήσει. Μειονέκτημά της η έλλειψη βάθους και λύσεων. Ερωτηματικό η ετοιμότητα των Φρένκι Ντε Γιονγκ και Μέμφις Ντε Πάι, που έχουν ήδη αποκομίσει μυϊκούς τραυματισμούς στη σεζόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στην πλούσια πορεία του ανέδειξε/βοήθησε/εξέλιξε -ενίοτε παρά τη θέλησή τους- πάμπολλους παίκτες: Μπέρχκαμπ, Ντάβιντς, Ζέεντορφ, Τσάβι, Ινιέστα, αφοι Ντε Μπουρ, Λίτμανεν, Όφερμαρς, Κλάιφερτ, Πουγιόλ, Άλαμπα, Σβάινσταϊγκερ, Κρόος, Μίλερ, Ράσφορντ. Προπονητές επηρεάστηκαν από τη φιλοσοφία του: Γουαρδιόλα, Μουρίνιο, Κλοπ. Ακόμη κι οι εχθροί του είναι top class. Κρόιφ, Ρουμενίγκε, Ριβάλντο, Ιμπραχίμοβιτς.

Τον Μάρτιο του 2019 είχε ανακοινώσει το τέλος της σταδιοδρομίας του. Είχε περάσει μια τριετία μετά την αποπομπή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2016, ένα έτος προτού λήξει το συμβόλαιό του. «Στη θέση της Ολλανδικής Ομοσπονδίας θα διάλεγα εμένα. Δεν το κάνω για εμένα, αλλά για το ολλανδικό ποδόσφαιρο» έλεγε τον Αύγουστο του ’21, όταν πήρε το χρίσμα. «Αποδέχθηκα την πρόσκληση, αφού δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος» υπογράμμισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Κάθε επόμενο ματς, μπορεί να είναι το τελευταίο του. Έχει ανακοινώσει πως μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποχωρεί οριστικά. Η σκυτάλη περνάει στον Ρόναλντ Κούμαν.

Αλατοπίπερο στον όμιλο με Σενεγάλη και Εκουαδόρ, η παρουσία του Κατάρ. Ο Φαν Χαάλ είχε χαρακτηρίσει ως «σκατά» την απόφαση της FIFA να αναθέσει την οργάνωση του τουρνουά στην χώρα της Μέσης Ανατολής. Ολλανδία-Κατάρ στις 29 Νοεμβρίου για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου ομίλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Πιστεύω στη δύναμη της φαντασίας, εάν το φανταστούμε μπορούμε να το κάνουμε» είπε πρόσφατα ο γηραιότερος εκ των προπονητών της διοργάνωσης (71 ετών) ερωτηθείς για την προοπτική της Ολλανδίας στην Αραβική Χερσόνησο. Τρεις φορές φιναλίστ οι «Οράνιε» (1974, 1978, 2010) ουδέποτε θριαμβευτές. «Στην περίοδο της θεραπείας μου, βρήκα αποθέματα πειθαρχίας και θέλησης». Ένα encore για τον Λουίς Φαν Χάαλ. Και μετά ας κλείσει η κουρτίνα…

Keywords
Τυχαία Θέματα