«Βασίλισσα» με πλούτο!

Δεν είναι μόνο η Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου, με μία τεράστια συλλογή τροπαίων στην πλούσια ιστορία της. Είναι και με τη «βούλα» η πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο. Λογικό. Τα τρόπαια και η αίγλη, φέρνουν και τεράστια έσοδα στην ομάδα.

Για 12η φορά στην ιστορία τους και πρώτη μετά την περίοδο 3014-15, οι Μαδριλένοι στέκονται στην κορυφή, με έσοδα 750,9 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2017-18. Αγγίζοντας τα 356,2 εκ. ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα εμπορικά έσοδα από οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό σύλλογο παγκοσμίως, απόδειξη της διεθνούς αναγνώρισης του εμπορικού της
σήματος. Οι 20 πιο κερδοφόροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο κατέγραψαν ρεκόρ συνολικών εσόδων ύψους 8,3 δισ. ευρώ (4,4 δισ. δολάρια) το 2017/18, με αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος

Οι ισπανικές και οι αγγλικές ομάδες μονοπωλούν τη λίστα που δημοσίευσε η Deloitte, η πολυεθνική εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που εδρεύει στη της Νέα Υόρκη.
Η Μπαρτσελόνα ακολουθεί στην 2η θέση της κατάταξης με 690,4 εκατομμύρια ευρώ, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με έσοδα 666 εκατομμύρια ευρώ.
Αν βάλουμε αθροιστικά τα έσοδα των τριών αυτών μεγάλων συλλόγων, είναι υπερδιπλάσια απ΄ότι πριν από μία δεκαετία! Στην πρώτη δεκάδα συναντάμε έξι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και αυτό δείχνει την τεράστια επιρροή που έχει παγκοσμίως το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η Premier League κυριαρχεί στο top 10
Παρά την πτώση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την πρώτη στην τρίτη θέση, η Αγγλική Premier League έχει έξι ομάδες στις πρώτες 10 θέσεις φέτος, οι περισσότερες που έχουν υπάρξει ποτέ από μία χώρα. Η Tottenham Hotspur (συνολικά έσοδα 379,4 εκατομμυρίων δολαρίων) εισέρχεται ξανά στο top 10 της Money League για πρώτη φορά μετά το 2006/7, διότι παίζοντας όλους τους αγώνες στο Wembley Stadium κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά τους κατά € 26,5 εκ. (54%).

Η Μάντσεστερ Σίτι (£ 503,5 εκατ.) έχει εδραιώσει τη θέση της στις πέντε πρώτες θέσεις, ενώ η Λίβερπουλ (£ 455,1 εκατ.) κατέχει την έβδομη θέση μετά την εμφάνιση της στον τελικό του Champions League το 2017/18 που συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων της κατά £ 90,6 εκατ. Μόνο τα έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Λίβερπουλ, τα οποία αυξήθηκαν από £ 65,8εκ (€ 68,8εκ.) σε £ 222,6εκ (€ 251,3εκ.) θα αρκούσαν για μια θέση στις 15 πρώτες θέσεις της φετινής Money League.

Επιπλέον, η Τσέλσι(£ 448εκ) διατηρεί την όγδοη θέση, ενώ η Arsenal (£ 389.1m) πέφτει στην ένατη, καθώς η απουσία της από το Champions League για πρώτη φορά από το 1997/1998 είχε ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοί της να την ξεπεράσουν σε έσοδα. Η Έβερτον (£ 188.6m) και η Γουέστ Χαμ (£ 175.3m) διατηρούν τις θέσεις τους στο top 20, με την επιστροφή της Nιουκάστλ (£ 178.5m) στην Premier League το 2017/18 να τους επιτρέπει την εξασφάλιση της 19ης θέσης.

Οι ευρωπαίοι γίγαντες επωφελούνται από τις μεταγραφές
Η Παρί έχει ανατρέψει δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης, ανεβαίνοντας μία θέση και «τερματίζοντας» έκτη στο φετινό Money League. Οι κορυφαίες μετάγραφες των Νεϊμάρ και Εμπαπέ το καλοκαίρι του 2017 είχαν αξιοσημείωτα θετική επίδραση στα έσοδα της Παρί, με το σύλλογο να πετυχαίνει συνολικά έσοδα € 541,7εκ., καθώς υπάρχει η επιθυμία παρακολούθησης μερικών από τους τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο μεταφράστηκε σε βελτιωμένα έσοδα από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα.
Η Μπάγερν Μονάχου κατέχει την τέταρτη θέση, παραμένοντας για 11 συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη πεντάδα. Η Ίντερ ανεβαίνει μία θέση, καταλήγοντας στη 14η μετά από άλλο ένα έτος αύξησης των εμπορικών εσόδων, ενώ οι Ρόμα και Μίλαν επιστρέφουν στην πρώτη εικοσάδα χάρη στις επιδόσεις στις διοργανώσεις της UEFA. Οι αποδόσεις τους στο Champions League ήταν επίσης καθοριστική για την Μπεσίκτας (26η), η οποία πέτυχε την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στο Money League ενώ η Σεβίλλη (27η).
Keywords
Τυχαία Θέματα