Οι Κούρδοι ξανά προδωμένοι... με ένα μόνο τηλεφώνημα

Ένα τηλεφώνημα τα άλλαξε όλα. Κι ίσως αυτό ακριβώς το τηλεφώνημα θα μπορούσε να βάλει μια - ακόμη - μεγάλη φωτιά, να γίνει η αρχή για έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και επιπλέον να οδηγήσει στην αναγέννηση του Ισλαμικού Κράτους. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, τα δυο ακουστικά του τηλεφώνου κρατούσαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Λευκός Οίκος πήρε - και ανακοίνωσε - την απόφαση να δώσει το πράσινο φως για μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία, αποσύροντας

παράλληλα όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ γυρνά την πλάτη στους μέχρι χθες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Κούρδους και ο σουλτάνος Ερντογάν, εκεί που φαινόταν απελπιστικά μόνος ισχυροποιεί τη θέση του στη Μέση Ανατολή, πράγμα που επιθυμεί διακαώς. Οι δε Κούρδοι αφού πολέμησαν επιτυχώς επί χρόνια τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μένουν μόνοι και προδομένοι για ακόμη μια φορά.

Η απόφαση του Τραμπ ελήφθη ακριβώς μετά από το προαναφερθέν τηλεφώνημα, το οποίο αντικατέστησε μια συνάντηση μεταξύ εκείνου και του Ερντογάν που δεν έγινε ποτέ. Η υπόθεση με τους S400 που υποτίθεται ότι θα κόστιζε πολύ στους Τούρκους, οι οποίοι θα έχαναν την εύνοια των Αμερικανών, τελικά δεν κόστισε τίποτα. Ο Τραμπ για ακόμη μια φορά κάνει πίσω με τον Ερντογάν, όπως έχει κάνει και με τον Πούτιν. Οι διεθνείς αναλυτές είναι σαφείς: ο Τραμπ παραδίδει τη Βόρεια Συρία στον Ερντογάν.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του θυμίζει κάτι από τον παλιό απομονωτισμό των ΗΠΑ αλλά και τον συνήθη, εντελώς ασταθή εαυτό του. Αυτό που αρχικά είπε με τα απλά… τουιτερικά του αγγλικά, ουσιαστικά ήταν: οι Αμερικάνοι αποσυρόμαστε από την Συρία, οι υπόλοιποι - συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων - βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Λίγο αργότερα και μετά τον σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε εντός των ΗΠΑ, επέστρεψε απειλώντας να καταστρέψει «ολοσχερώς την οικονομία της Τουρκίας» αν η χώρα κάνει κάτι που ο ίδιος, με την «ανυπέρβλητη σοφία» του, θεωρήσει είναι ότι «εκτός ορίων». Δεν ξεκαθάρισε πάντως ποια είναι τα όρια αυτά.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο που θα καταλήξουν τόσο αναφορικά με τις αποφάσεις του Αμερικανού Προέδρου, όσο και αναφορικά με το ίδιο το πεδίο μάχης στη Συρία, οι σφοδρότατες πολιτικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός των ΗΠΑ από την νέα «αλλοπρόσαλλη», όπως χαρακτηρίστηκε και μονομερή απόφαση του Τραμπ. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεσηκώθηκαν κατά του Τραμπ ενώ γερουσιαστές και των δυο κομμάτων προειδοποίησαν ότι θα κατεβάσουν δικομματικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει επιβολή πολύ αυστηρών κυρώσεων στην Άγκυρα, ακόμη και αίτημα αναστολής της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, αν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Αυτό που θα προσπαθήσουν να πετύχουν είναι μια τέτοια ευρεία αποδοχή στο Κογκρέσο που το ζήτημα δεν θα σηκώνει προεδρικό βέτο.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα