Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα ρίσκαραν να «χάσουν» την Τουρκία

Με «κομμένη ανάσα» παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την επιχείρηση «εκκαθάρισης» των Κούρδων της Συρίας από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας. Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε σε πολλούς το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το «πράσινο φως» για αυτή την εισβολή από τον Αμερικάνο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φρόντισε μάλιστα να «αποσύρει» για το λόγο αυτό τις αμερικάνικες δυνάμεις από την περιοχή.

Κι αυτό γιατί έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των Ουάστιγκτον - Άγκυρας έδειχναν να διέρχονται «κακό φεγγάρι», ιδιαίτερα μετά την αγορά από την τουρκική κυβέρνηση του

ρώσικου πυραυλικού συστήματος S 400. Πολλοί μάλιστα εκτιμούσαν πως η προσέγγιση μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, θα έβαζε οριστικά «στον πάγο» την μακρόχρονη συμμαχία Τουρκίας-ΗΠΑ.

Τίποτα όμως δε φαίνεται να πτοεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός από την πρόσφατη ανακοίνωση για τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, η Τουρκία κινείται εδώ και πολύ καιρό -και παρά προειδοποιήσεις Ευρωπαίων κι Αμερικάνων- με πρωτοφανή «άνεση» στο εσωτερικό της κυπριακής ΑΟΖ, προκαλώντας την έκπληξη πολλών.

Δικαιολογείται όμως η έκπληξη αυτή;

«Ήταν δεδομένο πως ο Τραμπ θα προτιμούσε την Τουρκία από τους Κούρδους»


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα