Οι διακυμάνσεις στην απόδοση των «αιωνίων», εντός και εκτός έδρας (videos)

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το ΟΑΚΑ αποτελούν δύο από τις πιο «καυτές» έδρες στην Ευρώπη. Τη φετινή χρονιά τα sold-out στα δύο ελληνικά γήπεδα είναι συνεχόμενα. Πως όμως όλη αυτή η υποστήριξη των φιλάθλων τους επηρεάζουν τους δύο «αιώνιους» στην πορεία τους στην εφετινή Euroleague;

Ως βασικό κριτήριο θα λάβουμε την ομαδική αξιολόγηση (PIR) των ελληνικών ομάδων σε όλα τα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια τους αλλά και τις συνολικές τους νίκες-ήττες στα ίδια ματς. 

Τι είναι το PIR (Performance Index

Rating); 

Αρχικά, όπως όλα σχεδόν τα στατιστικά στοιχεία, το PIR αντιπροσωπεύει την προσπάθεια περιγραφής της απόδοσης ενός μπασκετμπολίστα, καθώς και την ταυτόχρονη αποτύπωση της με την βοήθεια μιας αριθμητικής τιμής. Έχει αρκετές ομοιότητες, αλλά δεν είναι ακριβώς ίδιο με το EFF (Efficiency) που χρησιμοποιεί το NBA. Μέσα από αυτό βγαίνει από την Euroleague ο MVP κάθε αγωνιστικής ημέρας, κάθε ξεχωριστού αγώνα και κάθε μήνα. 

Κάθε πόντος που σκοράρει ένας παίκτης, του δίνει μια μονάδα στην αξιολόγηση PIR. Το ίδιο ισχύει και με κάθε ασίστ, κάθε ριμπάουντ, τάπα, κλέψιμο αλλά και κερδισμένο φάουλ. Από την άλλη, για κάθε χαμένο του σουτ, κάθε του λάθος, αλλά και φάουλ, του αφαιρείται ένας πόντος. 

Οπότε για να συγκεντρώσει ένας παίκτης υψηλό βαθμό στην αξιολόγηση PIR δεν χρειάζεται μόνο να σημειώσει αρκετούς πόντους, αλλά παράλληλα να είναι «οικονομικός». Να μην έχει δηλαδή πολλά λάθη ή χαμένα σουτ τα οποία σπαταλούν επιθέσεις της ομάδας του.  

Στο σχετικό άρθρο εξετάζουμε το συνολικό ομαδικό PIR Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, το οποίο βγαίνει από την πρόσθεση όλων των μονάδων αξιολόγησης που συγκέντρωσαν οι παίκτες τους σε κάθε αγώνα. 

Παναθηναϊκός: Εξαιρετικός στην έδρα του, καλός αλλά έχει περιθώρια βελτίωσης εκτός 

Οι «πράσινοι» στα εντός έδρας παιχνίδια τους, μετρούν μέχρι σήμερα δέκα νίκες και τρεις ήττες. Είναι φανερό πως η ομάδα του Εργκίν Αταμάν παίρνει αρκετή ενέργεια από το ανανεωμένο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κάνει πολύ δύσκολο το έργο όποιου περνάει από εκεί. Σε αυτά τα 13 ματς ο Παναθηναϊκός έχει κατά μέσο 97,8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (7ο υψηλότερο νούμερο στη λίγκα).

Η εικόνα του μακριά από το ΟΑΚΑ είναι λίγο διαφορετική. Οι πέντε νίκες και επτά ήττες σε 12 ματς, σε συνάρτηση με την πτώση 10,2 βαθμών στο σύστημα αξιολόγησης (από 97,8 σε 87,6) δείχνουν πως οι «πράσινοι» σίγουρα σημειώνουν μια κάθοδο στην απόδοσή τους μακριά από το «σπίτι» τους. Παρ’ όλα αυτά να σημειωθεί πως οι 87,6 βαθμοί αξιολόγησης αποτελούν την πέμπτη καλύτερη εκτός έδρας επίδοση στη λίγκα. 

Ολυμπιακός: Σταθερή η απόδοσή του ανεξαρτήτως έδρας 

Ο Ολυμπιακός αποτελεί την τρίτη πιο σταθερή ομάδα σε αξιολόγηση, σε συνάρτηση εντός και εκτός έδρας παιχνιδιών. Οι «ερυθρόλευκοι» βλέπουν το 93 (κατά μέσο όρο) της εντός έδρας τους αξιολόγησης να πέφτει στο 88,8 μακριά από το ΣΕΦ. Με μόλις 4,2 μονάδες διαφορά η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παρουσιάζει πάνω-κάτω ίδια εικόνα είτε αγωνίζεται δίπλα στους φιλάθλους της είτε όχι.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι ότι ο Ολυμπιακός παρά το 5-7 (ρεκόρ μακριά από το ΣΕΦ), αποτελεί την τρίτη καλύτερη, σε αξιολόγηση ομάδα της Euroleague εκτός έδρας. Από την άλλη, οι τέσσερεις ήττες του από ισπανικές ομάδες στο ΣΕΦ, δείχνουν πως έχει «πληγωθεί» στην έδρα του φέτος. Οι 93 μονάδες στην εντός έδρας αξιολόγησή του αποτελούν την 10η επίδοση στη λίγκα.

Οι κορυφαίες επιδόσεις των υπολοίπων ομάδων

Στα αξιοσημείωτα στατιστικά των υπολοίπων ομάδων της διοργάνωσης, η πτώση 22 μονάδων της Μπαρτσελόνα μακριά από το «Παλάου Μπαλουγκράνα» (το εντός έδρας 105,3 γίνεται 83,3), οι πάνω από 100 μονάδες αξιολόγηση της Ρεάλ τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, αλλά και οι επιδόσεις των Άλμπα Βερολίνου (77,5 εντός και 80,1 εκτός) και Μπασκόνια (88,1 εντός και 94 εκτός), οι οποίες παρουσιάζονται καλύτερες μακριά από το «σπίτι» τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα