Οι άγνωστοι εκατομμυριούχοι των σπορ

Σίγουρα υπάρχουν ελάχιστοι που δεν γνωρίζουν ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του πλανήτη. Με τις αποδοχές του από το συμβόλαιο με τη Ρεάλ και τις διαφημίσεις να αγγίζουν τα 93 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σίγουρα, όλοι, γνωρίζουν ότι ο πιο ακριβοπληρωμένος μπασκετμπολίστας του πλανήτη ο Λεμπρόν Τζέιμς έχει αντίστοιχα έσοδα 86,2 εκατομμύριων δολαρίων με 31,2 απ΄ αυτά να προέρχονται από το συμβόλαιο του με τους Καβαλίερς και τα υπόλοιπα από διαφημιστικά οφέλη. Η ότι στη λίστα με τους 25 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του πλανήτη που δημοσιεύει κάθε χρόνο η βίβλος των
οικονομικών το Forbes στο νούμερο 3 έχει το όνομα του Λάιονελ Μέσι και στο νούμερο 4 του κορυφαίου τενίστα όλων των εποχών Ρότζερ Φέντερερ με συνολικά έσοδα 64 εκατομμυρίων δραχμών.

Στην ίδια λίστα κάποιος μπορεί να συναντήσει ονόματα αθλητών από σπορ που δεν είναι ιδιαίτερα ή καθόλου διαδεδομένα στην Ελλάδα. Όπως αυτό του κουόρτερμπακ Αντριου Λακ των μετρίων Ιντιανάπολις Κόλτς της NFL με έσοδα 50 εκατομμύρια το χρόνο ή του γκόλφερ Ρόρι Μακ Ιλρόι που έχει ακριβώς τα ίδια κέρδη τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες. Μπορεί οι συγκεκριμένοι να μην είναι ιδιαίτερα γνωστοί στη χώρα μας αλλά αποτελούν μεγάλα ονόματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι θα λέγατε όμως αν σας μιλούσαμε για αθλητές που ελάχιστοι τους γνωρίζουν, ασχολούνται με σπορ που ενδιαφέρουν όχι την τεράστια αγορά των ΗΠΑ αλλά λιγοστές χώρες και είναι πολυεκατομμυριούχοι; Όπως για παράδειγμα ο Ινδός Βιράτ Κόλι. Αθλητής του κρίκετ, θεωρείται παίκτης-φαινόμενο και ήδη οι ειδικοί του αθλήματος τον συγκρίνουν με τον καλύτερο όλων των εποχών Σαχίν Τεντουλκάρ. Έγινε ο παίκτης που σκόραρε 1000 ρανς πιο γρήγορα από κάθε άλλο στην ιστορία και ο νεότερος σε ηλικία αρχηγός (στα 25 του, σήμερα είναι 28) αρχηγός της εθνικής ομάδας της Ινδίας που θεωρείται υπερδύναμη στο σπορ. Ο κύριος Κόλι εισπράττει από την εθνική ομάδα κοντά 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο, από το σύλλογο του άλλα 2,3 εκατομμύρια αλλά το διαφημιστικό πακέτο του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Μόνο από την εταιρεία αθλητικών ειδών Πούμα θα πάρει για τα επόμενα οκτώ χρόνια 16,5 εκατομμύρια δολάρια ενώ εκπροσωπεί διαφημιστικά εταιρείες όπως η Άουντι, η Χέρμπαλ Λάιφ, η Τισό και η Πέπσι. Με 19 εκατομμύρια δολάρια έσοδα από διαφημιστικά συμβόλαια το χρόνο βγάζει μόλις ένα εκατομμύριο λιγότερα στον τομέα αυτό από τον παγκόσμιας φήμης μπασκετμπολίστα Τζέιμς Χάρντεν και πέντε εκατομμύρια περισσότερα από τον επίσης διάσημο Ράσελ Γουέστμπρουκ. Και δεν είναι ο μοναδικός αθλητής του κρίκετ που κερδίζει μυθικά ποσά. Ο Μαχέντρα Σίνγκ Ντόνι, επίσης Ινδός, έχει συμβόλαια 10 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο με την εθνική και το σύλλογο του, ενώ πρόσφατα υπέγραψε ένα συμβόλαιο διετούς διάρκειας για να διαφημίσει 22 διαφορετικά προϊόντα. Στο τέλος της διετίας θα έχει γίνει πλουσιότερος κατά 42 εκατομμύρια δολάρια μόνο απ΄ αυτό το συμβόλαιο.

Δεν τελειώσαμε φυσικά με τον Κόχλι και το κρίκετ… Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Προφανώς λίγοι γνωρίζουν ότι οι κορυφαίοι επαγγελματίες αθλητές του μπόουλινγκ είναι πολυεκατομμυριούχοι. Ο πολυνίκης αθλητής στην ιστορία του σπορ Γουόλτερ Ρέι Γουίλιαμς τζούνιορ κέρδισε στην καριέρα του από έπαθλα 4,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι τα έσοδα του από διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 30!

Το άθλημα με τα βελάκια, τα νταρτς, πολλοί το θεωρούν απλά ένα είδος ψυχαγωγίας. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σπορ Άγγλος Φιλ Τέιλορ που πρωταγωνιστεί για δύο δεκαετίες έχει κερδίζει περισσότερες από 15 εκατομμύρια Βρετανικές λίρες, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς ως ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους αθλητές στο νησί έχει κερδίσει τουλάχιστον άλλα τόσα από διαφημίσεις!

Το σκέιτμπορντ θεωρείται ο βασιλιάς των εξτρίμ σπορ. Ο βασιλιάς του σκέιτμπορντ Τόνι Χοκ κλείνει το 2017 με έσοδα 12 εκατομμυρίων δολαρίων από νίκες, διαφημίσεις ρούχων και βίντεο γκέιμς. Υπολογίζεται ότι στην καριέρα του έχει κερδίσει, κρατηθείτε, πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ράιν Σέκλερ από το 2008 και εντεύθεν κερδίζει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως χωρίς σ΄ αυτά να υπολογίζεται η αμοιβή του από το MTV για την εκπομπή που παρουσιάζει. Ο Πολ Ροντρίγκεζ τζούνιορ κέρδισε φέτος μόλις….2 εκατομμύρια δολάρια από τις εμφανίσεις του αλλά ουδείς μπορεί να υπολογίσει τα έσοδα από τη συνεργασία με την εταιρεία Νάικ που κυκλοφορεί μια πλήρη γκάμα αθλητικών ειδών με το όνομα του και είναι νούμερο 1 στις αγορές των αθλητών σκέτιμπορντ σε όλο τον πλανήτη!
Κάποιοι σκοτώνουν την ώρα τους ψαρεύοντας και κάποιοι κερδίζουν εκατομμύρια. Παρότι οι αμοιβές στο σπορ του ψαρέματος έχουν πέσει σε σχέση με τη δεκαετία του ’90 ο Ολλανδός Κέβιν Βαν Νταμ νικητής τριών παγκοσμίων πρωταθλημάτων ψαρέματος έχει κερδίσει στην καριέρα του πάνω από 4,7 εκατομμύρια δολάρια. Χωρίς να υπολογίζονται τα….ψάρια που έχει ψαρέψει και η αξία τους!

Την ομάδα Λίκουιντ δύσκολα την έχετε ακουστά. Εκτός βέβαια αν είσαστε μανιακοί των βίντεο γκέιμς. Η Τιμ Λίκουιντ είναι μακράν η καλύτερη στα πρωταθλήματα των βίντεο γκέιμς. Εντάξει δεν είναι ακριβώς σπορ αλλά μην τους το πείτε. Η συγκεκριμένη ομάδα που θεωρείται η κορυφαία στον κόσμο έχει συνολικά έσοδα μόνο από τις νίκες της την τελευταία τετραετία που φτάνουν τα 131 εκατομμύρια δολάρια. Φέτος μόνο κέρδισε γύρω στα 24 εκατομμύρια δολάρια!!! Η ομάδα είναι φουλ επαγγελματική, πίσω της κρύβεται μια ολόκληρη εταιρεία που ουσιαστικά στρατολογεί τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο! Καθένα από τα μέλη της για να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια κέρδισε μέσα στο 2017 το λιγότερο 800.000 δολάρια. Το πιο ακριβοπληρωμένο μέλος της ξεπέρασε τα 4!!! Ο δε κορυφαίος παίκτης βίντεο γκέιμ στον πλανήτη Γερμανός (αλλά μάλλον με ασιατικές ρίζες) Κούρο Τακασόμι κέρδισε το 2017 από έπαθλα γύρω στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά απλά παίζοντας τα αγαπημένα του ηλεκτρονικά παιχνίδια! Καθόλου άσχημα είναι η αλήθεια
Keywords
Τυχαία Θέματα