Ο Ζαμπά και τα deals από χρυσό του ΠΑΟΚ

Η μεταγραφή του Ζαμπά τάραξε τα νερά. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε από τα ταμεία του ένα ποσό πάνω από 2 εκ. ευρώ για να κάνει δικό του τον 20χρονο Βραζιλιάνο ενώ στα συμβόλαια μπήκε ρήτρα 20 εκ. ευρώ ως κομμάτι και αυτή ενός χρυσοφόρου deal. Ο Λεονάρντο Ροντρίγκες Λίμα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, που στις 2 Αυγούστου γίνεται 20 χρόνων βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας προσπερνώντας άλλες πολύκροτες μεταγραφές.

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς

Ο
Ζαμπά θα βρει στον ΠΑΟΚ τον Πρίγιοβιτς. Και στην περίπτωση του Μουντιαλικού Σέρβου, τα ποσά της μεταγραφής συζητήθηκαν όταν τον Ιανουάριο του 2017 ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτησή του. Αποκτήθηκε από τη Λέγκια Βαρσοβίας έναντι 1.900.000 ευρώ ενώ το αρχικό του συμβόλαιο (σύμφωνα με πληροφορίες στις 850.000 ετησίως) αναπροσαρμόστηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Με φόντο το ενδιαφέρον από την Κίνα για την απόκτησή του, ο αρχισκόρερ του ΠΑΟΚ επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2022, με τις απολαβές του πλέον ετησίως να πηγαίνουν περίπου στο 1,5 εκ. ευρώ.

Ρεκόρ επί Σαββίδη

Μπορεί μέχρι πρότινος η μεταγραφή με το ποσό-ρεκόρ να ήταν από το παρελθόν (θα γίνει παρακάτω η αναφορά στα 2 εκ.δολάρια που κόστισε η απόκτηση του Καμπς το 2000), η αλήθεια όμως είναι ότι με τον Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ, ο ΠΑΟΚ διαθέτει χρήματα για την απόκτηση παικτών, με τις συμφωνίες να δείχνουν και το εύρος των κινήσεων. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις: Η απόκτηση του Φερνάντο Βαρέλα από τη Στεάουα Βουκουρεστίου με 1,4 εκ. ευρώ. Ο Μαρίν Λέοβατς με τον ΠΑΟΚ να πληρώνει 1,3 εκ. ευρώ στη Ριέκα για την απόκτηση του Κροάτη. Για τον Γκόικο Τσίμιροτ είχαν δοθεί 1,3 εκ. ευρώ στη Σεράγεβο ενώ για την απόκτηση του Ισπανού Λούκας Πέρεθ ο ΠΑΟΚ είχε δώσει 800.000 ευρώ στην ουκρανική, Καρπάτι.

Ο Πατρίσιο Καμπς

Ηταν 2000 όταν ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την απόκτηση του Αργεντινού, Πατρίσιο Καμπς. Μέχρι πρότινος, μέχρι τον Ζαμπά δηλαδή, αυτός ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ καθώς το ποσό που είχε συμφωνηθεί, με τη Βελέζ του Σάρσφιλντ, ήταν στα 2 εκ. δολάρια. Ο Καμπς έπαιξε εκείνη τη σεζόν και στις αναμνήσεις κυριαρχεί η συμμετοχή του στην πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Ουντινέζε. Ηταν πρωταγωνιστής στη μεγάλη νίκη πρόκριση του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στις 9 Νοεμβρίου 2000 με σκορ 3-0, στην παράταση. Η Ουντινέζε είχε κερδίσει στην πρώτη αναμέτρηση 1-0, στο δεύτερο παιχνίδι, ο Αργεντινός έβαλε δύο γκολ.

Στρώθηκε χαλί για Κουτσιανικούλη

Πριν από περίπου 10 χρόνια, η απόκτηση του Βασίλη Κουτσιανικούλη είχε και αυτή αρκετά χρήματα να τη συνοδεύουν. Ηταν Μάιος του 2009 και τον παίκτη τον ήθελε και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Στις 26 Μαϊου ο παίκτης παρουσιάστηκε επισήμως στην Τούμπα με τα νούμερα να δείχνουν το μέγεθος της προσδοκίας στην επένδυση. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε από τα ταμεία του περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ ενώ έγιναν συζητήσεις ακόμη και για έμψυχα ανταλλάγματα όπως ο Μπιζέρα, ο Αθανασιάδης, ο Παντελής Κωνσταντινίδης. Η μεταγραφή έμεινε μόνο στο οικονομικό μέρος με τον Κουτσανικούλη να υπογράφει 4ετές συμβόλαιο αντί 1 εκ. συνολικά καθιστώντας τη συγκεκριμένη μεταγραφή από τις υψηλότερες στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Μπερμπάτοφ

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Το όνομα του Βούλγαρου ήταν ικανό από μόνο του να προκαλέσει παγκόσμιο αντίκτυπο στη συγκεκριμένη μεταγραφή. Ηταν λογικό. Ηρθε πριν κλείσει τα 35 του ένας ποδοσφαιριστής που φόρεσε τις φανέλες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Τότεναμ, της Λεβερκούζεν και της Μονακό. Ο παίκτης βέβαια αποκτήθηκε ως ελεύθερος καθώς δεν δεσμευόταν με συμβόλαιο με κάποια ομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι αξιοσημείωτα τα ποσά που βγήκαν από το ταμείο του ΠΑΟΚ. Υπολογίζεται ότι η ετήσια συνεργασία κόστισε πάνω από 1,5 εκ ευρώ.

Τα ποσά επί Μπατατούδη

Τρελά νούμερα συνόδευαν τις μεταγραφές του ΠΑΟΚ επί Μπατατούδη, σε ό,τι αφορά στην τριετία 1997-2000. Βέβαια, η συνέχεια, με τα ανοίγματα στην ΠΑΕ, έδειξε ότι τα νούμερα αυτά δεν μπορούσε εύκολα να τα ακολουθήσει η διοίκηση. Καταγράφηκαν όμως αρκετές περιπτώσεις με συμφωνίες εκατομμυρίων. Μερικά παραδείγματα: Η απόκτηση του Ζήση Βρύζα από την Ξάνθη. Τον ήθελαν όλοι. Εδωσε 450.000.000 δραχμές στην Ξάνθη και στον ποδοσφαιριστή πάνω από 75 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο για πενταετές συμβόλαιο. Από την Ξάνθη πήρε και τον Στέλιο Βενετίδη δίνοντας 200 εκ. στη θρακική ομάδα και πενταετές συμβόλαιο αντί 200 εκ. Ακόμη: Για τον Κώστα Φρατζέσκο το τριετές συμβόλαιο ήταν συνολικής αξίας 250.000.000 δραχμών. Μεγάλο ήταν και το deal με τον Γιώργο Γεωργιάδη όταν στα τέλη Ιουνίου του 1999 (επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τη Νιουκάστλ) υπέγραψε για τρία χρόνια αντί 500 εκατομμυρίων δραχμών. Στον χορό των εκατομμυρίων και τα 350 εκ. που δόθηκαν στον Ιωνικό για τον Νίκο Φρούσσο ενώ σε αυτή την περίοδο είναι και η περίπτωση του βραχύσωμου από την Ονδούρα, Μίλτον Ομάρ Γκαρσία Νούνιες που η ΠΑΕ, επισήμως, εμφάνισε ως δανεικό από τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο με ένα ποσό πάνω απ’ τα 750 εκατομμύρια δραχμές. Ακόμη, στο 1 δισεκατομμύριο έφτασε το ποσό που πήρε η Ανόρθωση για τους δύο Κύπριους, τον Γιαννάκη Οκκά και τον Γιώτη Εγκωμίτη.

Κι ο Μητσιμπόνας επί Βουλινού

Γυρίζοντας τον χρόνο ακόμη πιο πίσω, όταν μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ήταν ο εκλιπών, Θωμάς Βουλινός, υπήρχαν πάλι μεταγραφές που ξεχώρισαν με χαρκτηριστική περίπτωση αυτή του εκλιπόντα, Γιώργου Μητσιμπόνα. Ο ΠΑΟΚ έδωσε 100 εκ. δραχμές για να αποκτήσει τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή από τη Λάρισα. Εβδομήντα εκατομμύρια πήγαν στην ομάδα και 30 εκ. στον παίκτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα