Ο ξεχωριστός Νίκος Χρηστίδης

Για 15 χρόνια έπαιζε στον Αρη. Ξεχωριστός άνθρωπος, μεγάλος τερματοφύλακας, σπουδαία προσωπικότητα. Ο Νίκος Χρηστίδης με τον Αρη είχε πάρει το Κύπελλο Ελλάδας του 1970, επικρατώντας του ΠΑΟΚ, στον τελικό που είχε γίνει στο Καυτανζόγλειο.
Το καλοκαίρι του 1976 πάει στην ΑΕΚ όπου μεταξύ άλλων, υπάρχει η εκπληκτική
ιστορία όχι μόνο της πρόκρισης αλλά και της δικής του συμμετοχής στις αποκρούσεις των πέναλτι, στο ματς με την ΚΠΡ, στις 16 Μαρτίου 1977.
Η ΑΕΚ με το 3-0 ισοφαρίζει την ήττα στο πρώτο παιχνίδι. Στην παράταση δεν αλλάζει κάτι και το ματς πάει στα πέναλτι.
Στο 117’ όμως ο Στεργιούδας γίνεται αλλαγή και στη θέση του, στην εστία, μπαίνει ο Χρηστίδης.
Το απόσπασμα είναι από την επίσημη έκδοση της Ιστορίας των 90 χρόνων του συλλόγου το 2014:
“Ο «παππούς» Φράντισεκ Φάντροκ αποφάσισε να κάνει αυτό που καιρό είχε στο μυαλό του. Εχοντας δει στις προπονήσεις την ικανότητα του έμπειρου (αλλά αναπληρωματικού) τερματοφύλακα Νίκου Χρηστίδη στις αποκρούσεις των πέναλτι, σκεφτόταν ότι θα άξιζε να τολμήσει μια αλλαγή, αν προέκυπτε μια τέτοια διαδικασία. Είχε αποκαλύψει μάλιστα τη σκέψη του στον Ανδρέα Σταματιάδη και ο τελευταίος χρειάστηκε να του υπενθυμίσει ότι έπρεπε να “κρατήσουν” τη μία αλλαγή (από τις δύο που ίσχυαν τότε) για το τέλος, όταν ο τραυματίας Νικολούδης έδειχνε να χρειάζεται αντικατάσταση.
Ο Χρηστίδης σηκώθηκε για ζέσταμα και ο Στεργιούδας, βλέποντας από την εστία τι συνέβαινε, κατάλαβε ότι ο “παππούς” είχε πάρει μια απόφαση από αυτές που μπορεί να σε κάνουν ήρωα ή να σε στείλουν στην... ανεργία. Ο μέχρι εκείνη τη στιγμή φύλακας άγγελος της εστίας της ΑΕΚ, ο Λάκης Στεργιούδας, έφευγε για τον πάγκο στο 117’! Ο Νίκος Χρηστίδης «απάντησε» στο χαμένο πέναλτι του Νικολούδη, αποκρούοντας αυτά του Πίτερ Ίστοου και του Ντέιβιντ Γουέμπ και έδωσε το σύνθημα για να αρχίσει το πιο μεγάλο ξενύχτι του λαού της ΑΕΚ, μετά από εκείνο για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο μπάσκετ το 1968. Ο ίδιος, πάντως, έχει πει ότι πήγε αμέσως για ύπνο”.
Keywords
Τυχαία Θέματα