Ο τελικός του πάθους

Κάλιο αργά παρά ποτέ, λέει θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση του τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες βρίσκει τέλεια εφαρμογή.
Οι ποδοσφαιρόφιλοι του κόσμου τούτου περίμεναν πώς και πως τον δεύτερο τελικό ανάμεσα σε δύο ομάδες που ως ζευγάρι μοιάζουν με την φωτιά και το μπαρούτι. Δεν πάνε μαζί. Φάνηκε άλλωστε στα όσα έγιναν κατά την προσπάθεια άφιξης της Μπόκα Τζούνιορς στο Μονουμεντάλ για τον δεύτερο τελικό με την Ρίβερ Πλέιτ. Είχε φάνει και σε παλαιότερους αγώνες που και πάλι το συναίσθημα ξεχείλιζε «πνίγοντας» την καθαρή σκέψη.
Η απόφαση για την Ευρωπαϊκή έδρα, Σανιάγκο Μπερναμπέου, ήταν Σολομώντεια,
καθώς σε καμία Λατινοαμερικανική χώρα δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί η ομαλή διεξαγωγή του.
Μπλε και κίτρινο, λευκό και κόκκινο η Μαδρίτη όλη, γιορτή, χορός, τραγούδι. Αλλά και χιλιάδες αστυνομικοί, δεκάδες οχήματα φύλαξης και καταστολής.
Ο αγώνας και άρχισε και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στο γήπεδο και στους γύρω δρόμους.
Αγωνιστικά η Ρίβερ ήταν καλύτερη, γύρισε το ματς και στο τέλος ήταν εκείνη που σήκωσε για 4η φορά στην ιστορία της το Κόπα Λιμπερταδόρες.
Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που οι «Μιλιονάριος» έζησαν ίδια συναισθήματα αγωνίας και χαράς. Τρία χρόνια πριν η Ρίβερ έβρισκε μπροστά της την Τίγκρες από το Μεξικό. Ο πρώτος τελικός τότε είχε έρθει ισόπαλος 0-0 και στη συνέχει η «ερυθρόλευκοι» του Μπουένος Άιρες επικράτησαν με 3-0. Οι τέσσερις κατακτήσεις της Ρίβερ ξεκινούν από το 1986, μία δεκαετία μετά, το 1996, φτάνει και πάλι στην κορυφή και πρέπει να περιμένει 19 ολόκληρα χρόνια για να πανηγυρίσει την κατάκτηση της κορυφαίας διοργάνωσης στην Λατινική Αμερική. \
Από την άλλη η ομάδα της Μπόκα αν και βρέθηκε μπροστά στο σκορ έμεινε στο τέλος να κοιτά την… μισητή αντίπαλό της να σηκώνει το τρόπαιο στον ουρανό της Μαδρίτης. Χάνοντας τον δεύτερο τελικό, έχασε και την ευκαιρία να πιάσει την Ιντεπεντιέτε στην κορυφή με τις περισσότερες κατακτήσεις Κόπα Λιμπερταδόρες (7). Μάλιστα η Ιντεπεντιέτε τρόλαρε τη Μπόκα, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, αναφερόμενη στις δικές της κατακτήσεις.

Η Μπόκα έμεινε στις 6 με την τελευταία βέβαια να είναι 11 χρόνια πριν τότε που η Μπόκα είχε μία ονειρεμένη 7ετία με 4 κατακτήσεις. Στις 5 έχει μείνει η Πενιαρόλ που έχει να δει τίτλο από τη δεκαετία του ’80, ενώ τέσσερα τρόπαια, μαζί με την Ρίβερ, έχει η Εστουντιάντες με τελευταία κατάκτησή της το 2009, έστω κι αν τότε το όνομά της δεν γράφτηκε ποτέ σωστά…

Πάντα οι αγώνες της Λατινικής Αμερικής έχουν ως κύριο συστατικό τους το συναίσθημα, το πάθος, την ένταση. Έτσι ήταν και αυτό. Έτσι έγινε και μετά το ματς. Όχι στη Μαδρίτη, αλλά πίσω στην πατρίδα, στους δρόμους του Μπουένος Άιρες.

Εκεί που δεν υπήρχαν τα… αδιάκριτα μάτια των Ευρωπαίων, οι οπαδοί των δύο ομάδων έδωσαν μία ακόμη… παράσταση με συμπρωταγωνιστές τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομικές δυνάμεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα