Ο σπασμένος καθρέφτης

Η συζήτηση πριν την εκκίνηση των playoffs είναι πάντοτε η ίδια. Οι τέσσερις ομάδες που κέρδισαν το πλεονέκτημα της έδρας κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέφτη της κανονικής διάρκειας και ελπίζουν πως το είδωλο θα παραμείνει ίδιο και απαράλλαχτο στα πλέι-οφ. Οι υπόλοιπες τέσσερις ελπίζουν να σπάσουν τον καθρέφτη και να δικαιώσουν αυτούς που λένε ότι το μομέντουμ της εισόδου στην 8άδα είναι πιο σημαντικό από ότι προηγήθηκε. Η αλήθεια, ως συνήθως, είναι κάπου στη μέση και εξετάζεται ανά περίπτωση.

Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ των φετινών playoffs, πάμε να δούμε την πραγματικότητα των δύο ελληνικών
ομάδων που στήνονται στην αφετηρία.

Ολυμπιακός - Ζάλγκιρις
Μυστήριο καλύπτει την παρούσα αγωνιστική κατάσταση των ερυθρόλευκων, που φιλοδοξούν να φτάσουν στο Βελιγράδι και να παίξουν τον 6ο τους τελικό στα τελευταία 9 χρόνια. Δεν είναι μόνο οι 4 ήττες στα 5 τελευταία ματς της κανονικής διάρκειας που προβληματίζουν, καθώς οι δικαιολογίες είναι μαζί αρκετές και στιβαρές. Αυτό που βαραίνει σημαντικά και ίσως καθοριστικά είναι το γεμάτο ιατρικό δελτίο: Παπανικολάου, Πρίντεζης, Τιλί, Μακλίν, Στρέλνιεκς μπαινοβγαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στις προπονήσεις, λιγότερο ο ένας, περισσότερο ο άλλος. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πως επηρεάζεται η ομάδα του Σφαιρόπουλου από αυτά τα μπες βγες: απλά ρίχνει κανείς μια ματιά στο ντεφορμάρισμα της στην αρχή του 2018, προσθέτει και δηλώσεις του Έλληνα κόουτς και καταλαβαίνει. Όση αυταπάρνηση και εμπειρία και αν αντιπαρατάξει απέναντι στην ενθουσιώδη αλλά άπειρη Ζάλγκιρις, η κατάσταση των τραυματιών του θα παίξει καθοριστικό ρόλο απέναντι σε ένα αουτσάιντερ έτοιμο να δαγκώσει.

Με τον Βασίλη Σπανούλη να μετρά 10 πόντους με 33% εντός πεδιάς, 5.5 ασίστ για 4.1 λάθη και 6.5 αξιολόγηση (ποτέ με διψήφια αξιολόγηση) στα 6 παιχνίδια που έχει δώσει απέναντι στη Ζάλγκιρις του Σάρας, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βοηθήσει τον αρχηγό του όσο ακριβώς περιμένει να βοηθηθεί από αυτόν. Ουδείς διανοείται να υποτιμήσει τον πιο clutch παίκτη της Ευρωλίγκας, αλλά είναι στα όρια του επείγοντος να πάρει περισσότερα πράγματα ο Ολυμπιακός από το second unit (Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς, Μπράουν, Τιλί, Τόμπσον, Μακλίν). Στη θεωρία, το ρόστερ του είναι μεγαλύτερο από των Λιθουανών, αλλά αυτό δεν χρησιμεύει σε τίποτα αν δεν αποδειχθεί στην πράξη.

Στην άλλη πλευρά ο Σάρας έχει ξεκινήσει ήδη τα mind games για τη διαιτησία και προετοιμάζει μια ομάδα καμικάζι για το Φάληρο. Η νίκη της 30ης αγωνιστικής ήταν ό,τι χρειαζόταν η Ζάλγκιρις για να πιστέψει ακόμα περισσότερο στις πιθανότητες της. Άλλωστε, δεν τίθεται θέμα υπερεκτίμησης ή αλαζονείας από μια ομάδα που δεν ξέρει τι θα πει πλέι-οφ. Για τους Λιθουανούς, η αυτοπεποίθηση ζυγίζει χρυσάφι.

Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης
Όσο κι αν φανεί περίεργο, στο στρατόπεδο της Ρεάλ δεν υπάρχει το παραμικρό άγχος. Αυτό μοιάζει παράταιρο για τον μεγαλύτερο σύλλογο στον κόσμο, αλλά δεν παύει να είναι η προσέγγιση του κόουτς Λάσο σχετικά με το ζευγάρωμα με τον Παναθηναϊκό. Στη Μαδρίτη αναγνωρίζουν πως από τη στιγμή που ο νόμος του Μέρφι το…ξεφτίλισε, η απουσία από το Final-4 θα είναι αποτυχία, αλλά όχι καταστροφή. Δεν ήταν μόνο οι τραυματισμοί, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Αύγουστο και συνεχίζονται αμείωτοι (τελευταίο θύμα ο κομβικός Καμπάσο). Τις τελευταίες 3 εβδομάδες της κανονικής διάρκειας η Ρεάλ έχασε από τη Βαλένθια, είδε τον Παναθηναϊκό να κερδίζει ένα ματς στον πόντο και ένα άλλο με…αυτοκαλάθι και τον Ολυμπιακό να χάνει δύο ματς στην παράταση. «Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί» είπε ο πάντα τζέντλεμαν Λάσο. Si senor, αλλά αν συνέβαινε σε μας, να το ξέρεις, μόνο για Αποκάλυψη δεν θα μιλούσαμε. Έτσι λοιπόν η Ρεάλ θα ακουμπήσει στις πλάτες του εξωγήινου Ντόντσιτς και ελπίζει πως θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το αναμενόμενο άγχος του Παναθηναϊκού για επιστροφή στο F4 για να κλέψει ένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια στην Αθήνα. Αν τα καταφέρουν, ίσως παίξουν και το χαρτί Γιουλ.

Από την πλευρά τους οι «πράσινοι» υπερέχουν φανερά στο περιφερειακό βάθος με Καλάθη, Τζέιμς, Λεκάβιτσους, Ντένμον, Παππά και καλούνται να εκμεταλλευτούν την έδρας τους τρέχοντας το γήπεδο. Εκτός του ότι το γρήγορο τέμπο ευνοεί κατά κανόνα τον γηπεδούχο, οι υψηλές ταχύτητες θα έχουν αρκετά και σημαντικά οφέλη:
•Θα βγάλουν εκτός παιχνιδιού αργούς, αλλά ικανούς στο σετ παιχνίδι Ταβάρες και Ρέγιες. Ο κύκλωπας από το Πράσινο Ακρωτήρι δεν μπορεί να ακολουθήσει σε πάνω-κάτω ρυθμό, αλλά μοιράζει τις τάπες σαν φυστίκια σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να επιτεθεί κάθετα. Για τον αρχηγό τα πράγματα είναι γνωστά. Στην τελευταία φάση της καριέρας του παίζει αποκλειστικά στο «5» και μπορεί να γίνει αποτελεσματικός μόνο σε αργό τέμπο, μέσω επιθετικών ριμπάουντ και εκμετάλλευσης της εμπειρίας του.
•Θα χρησιμοποιήσουν τα αθλητικά προσόντα των δικών τους ψηλών. Γκιστ-Σίνγκλετον-Γκέιμπριελ-Αντετοκούνμπο θα νιώσουν πολύ άνετα τρέχοντας το παρκέ και κυνηγώντας λόμπες από Καλάθη και Τζέιμς, είτε εκτελώντας από μακριά στο transition. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι γνωστή η αδυναμία όλων τους να αμυνθούν σε παίκτες που αρέσκονται να παίζουν με πλάτη και να χρησιμοποιούν τον όγκο και τη δύναμη τους, ακόμα και αν οι επιθέσεις της Ρεάλ σπάνια εκδηλώνονται έτσι (6%).
•Θα κουράσει τον Ντόντσιτς. Δεν είναι απίθανο ο Λάσο να προσπαθήσει να επιβραδύνει το ρυθμό στη σειρά με τον Παναθηναϊκό μετά τον τραυματισμό του κομβικού Καμπάσο. Ο Αργεντινός είχε εξοντώσει τον Καλάθη στο παιχνίδι της Μαδρίτης: χωρίς αυτόν ο 19χρονος Σλοβένος θα πρέπει να παίζει 35 λεπτά στο «1». Όσο πιο γρήγορο γίνει το παιχνίδι, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν ο μικρός να επιβραδυνθεί καθοριστικά στο φινάλε. Ούτως ή άλλως, το ζήτημα του Παναθηναϊκού δεν είναι να αποφύγει την 20άρα από τον Ντόντσιτς, αλλά να την εισπράξει υποχρεώνοντας τον να κάνει πολλά για να τα καταφέρει, όπως ακριβώς συνέβη στο ματς της Αθήνας (19 πόντοι με 5/14 σουτ, 8 λάθη, 14 αξιολόγηση).
Το κομβικό για τον Πασκουάλ και τους παίκτες του είναι να καταφέρουν να τιθασεύσουν την αναπόφευκτη πίεση της ομάδας που υποχρεούται να επιστρέψει στο ραντεβού των κορυφαίων, να μείνουν ανεπηρέαστοι στον διαιτητικό ορυμαγδό που προκύπτει από την προεδρική διαμάχη με την ηγεσία της Ευρωλίγκας και να μετατρέψουν σε καύσιμο το περσινό πατατράκ από τη Φενέρμπαχτσε. Καλάθης, Βουγιούκας, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Τζέιμς, Λοτζέσκι έχουν βρεθεί σε Final-4 με Παναθηναϊκό, Ρεάλ, Λοκομοτίβ, Μπασκόνια και Ολυμπιακό. Καιρός είναι να πάνε όλοι μαζί.
Keywords
Τυχαία Θέματα