Ο Σκίμπε άρχισε να θυμίζει Ρεχάγκελ

Προς Θεού δε συγκρίνω σε καμία περίπτωση τις κλήσεις του Ότο Ρεχάγκελ με αυτές του Μίκαελ Σκίμπε. Ο Γερμανός του ελληνικού έπους του 2004, ήρθε στην Ελλάδα, πέρασε τη φιλοσοφία του και τις εμμονές του αν θέλετε και πέτυχε. Και κατακρίθηκε φυσικά από εννιά εκατομμύρια προπονητές.

Ο Γερμανός του σήμερα, ο Μίκαελ Σκίμπε, ανέλαβε "καμμένη γη" και προσπάθησε πρώτα εκείνος να προσαρμοστεί στα (ελληνικά) δεδομένα που βρήκε. Απώτερος σκοπός του να αντιληφθεί έγκαιρα τη νέα
πραγματικότητα στην οποία είχε εισέλθει και να κάνει την Εθνική ξανά ομάδα. Και κατακρίθηκε φυσικά από εννιά εκατομμύρια προπονητές.

Κοινό σημείο αναφοράς ότι και οι δύο πέτυχαν. Αφού λοιδωρήθηκαν. Προς Θεού (vol.2) δεν συγκρίνω το μέγεθος των επιτυχιών. Άλλωστε το 2004 είναι αξεπέραστο. Το 2018 όμως είναι σημαντικό. Και αποτελεί παρακαταθήκη για να επιστρέψει η Εθνική στις μεγάλες διοργανώσεις.

Δε θα ξεχάσω ποτέ πρωτοσέλίδο εφημερίδας, όταν το 2003 μετά τις δύο πρώτες ήττες στα προκριματικά του EURO 2004 έγραφε: "Otto go home". Ο Τοπαλίδης και μερικοί παίκτες έπεισαν τον Ρεχάγκελ να παραμείνει και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Είναι θετικό που ο Σκίμπε δε διαβάζει εφημερίδες, αλλά πολύ περισσότερο ότι δεν είναι ενεργός στα social media. Αυτά ειδικά σε κάθε ανακοίνωση αποστολής τον περνούν γενεές δεκατέσσερες. Εκείνος όμως σε συνεχή επικοινωνία με τους παίκτες του, αφού πέρασε αρκετές σκοπέλους, βγήκε "ζωντανός" και πλέον κατασταλλαγμένος πάει στην πεπατημένη.

Θέλει πλέον να περάσει (και) τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα. Θέλει παίκτες με ρυθμό στην αποστολή, παίκτες πρωταγωνιστές στις ομάδες τους. Γι' αυτό άλλωστε και διαμήνυσε σε πολλούς διεθνείς που ο ίδιος έχει καλέσει (πχ Βέλλιος, Σταφυλίδης, Καρέλης κ.α.) πως για να έχουν θέση στην Εθνική θα πρέπει να επιλέξουν ομάδα στην οποία να αγωνίζονται.

Θέλει επίσης περισσότερους παίκτες από την Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια (εκτός το φιλικό του καλοκαιριού με την Σαουδική Αραβία) οι διεθνείς από τη Super League είναι 14, ενώ οι λεγεωνάριοι είναι 9. Ο αριθμός αυτός προσεγγίζει το 15-8 του EURO 2004.

Σε συνέντευξη που είχα κάνει στον Ότο Ρεχάγκελ το 2013, μου είχε εξηγήσει πως ήταν φιλοσοφία του να έχει παίκτες μόνο από Παναθηναϊκό (6), ΑΕΚ (5), Ολυμπιακό (4), καθώς μπορούσε να έχει καθημερινή επαφή μαζί τους και να τους παρακολουθεί δια ζώσης. Επίσης αυτοί οι παίκτες μεταξύ τους γνωρίζονταν πολύ καλά και προσέδιδαν στην Εθνική σημαντικές "ενέσεις" χημείας.

Συν τοις άλλοις όσοι παίκτες αγωνίζονταν στο εξωτερικό (πλην Χαριστέα-Βρύζα) προέρχονταν από τις τρεις ομάδες του κέντρου και γνωρίζονταν καλά με όλους τους υπόλοιπους.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Σκίμπε έχει επιλέξει 14 παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα εκ των οποίων οι πέντε (5) από την ΑΕΚ, πέντε (5) από τον Ολυμπιακό, δύο (2) από τον Ατρόμητο και έναν από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Παίκτες δηλαδή από πέντε ομάδες τους οποίους έχει παρακολουθήσει πολύ, με τους οποίους έχει άμεση και συχνή επαφή και οι οποίοι παίζουν στις ομάδες τους.

Η άλλη νεωτερικότητα του Σκίμπε είναι πως για πρώτη φορά επέλεξε παίκτες που προσδίδουν μια συμμετρία στο ρόστερ της ομάδας. Μέχρι τώρα υπήρχαν κάποιες ασυμμετρίες, όπως πχ η κλήση ενός δεξιού μπακ και τριών αριστερών μπακ. Τώρα έχει καλέσει δύο παίκτες για κάθε θέση της εντεκάδας. Κάθε παίκτης θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεκαδάτος καθότι τέτοιοι είναι στις ομάδες τους. Επίσης πολλοί παίκτες παίζουν άνετα σε παραπάνω από μία θέσεις.

Με αυτό το ρόστερ λοιπόν μπαίνει η Εθνική στο Nations League που όσο κι αν ακόμα είναι δυσνότητο, όσο κι αν δεν έχει την εμβέλεια των προκριματικών, εντούτοις δίνει θέσεις στο EURO 2020 και η Εθνική πρέπει να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό όσο δύσκολο κι αν φαντάζει.

Το πλήρες ρόστερ της Εθνικής

Τερματοφύλακες
Καρνέζης (Νάπολι), Μπάρκας (ΑΕΚ), Γιαννιώτης (ΟΣΦΠ)

Δεξιά μπακ
Μπακάκης (ΑΕΚ), Τοροσίδης (ΟΣΦΠ)

Στόπερ
Μανωλάς (Ρόμα), Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ), Οικονόμου (ΑΕΚ), * Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ)

Αριστερά μπακ
Λυκογιάννης (Κάλιαρι), Γιαννούλης (Ατρόμητος)

Αμυντικά χαφ
Ζέκα (Κοπεγχάγη), ** Κουρμπέλης (ΠΑΟ), Τζιόλης (Αλ Φάιχα), Μπουχαλάκης (ΟΣΦΠ)

Δεκάρια
Φορτούνης (ΟΣΦΠ), Πέλκας (ΠΑΟΚ)

Εξτρέμ
Χριστοδουλόπουλος (ΟΣΦΠ), Μάνταλος (ΑΕΚ), *** Μπακασέτας (ΑΕΚ), ****Δώνης (Στουτγκάρδη)

Φορ
Μήτρογλου (Μαρσέιγ), Κουλούρης (Ατρόμητος)

* Ο Τζαβέλλας παίζει και αριστερό μπακ
** Ο Κουρμπέλης παίζει και στόπερ
*** Ο Μάνταλος παίζει και δεκάρι
**** Ο Δώνης παίζει και φορ και δεύτερος επιθετικός

ΥΓ: Καλό θα ήταν να μην αρχίσουμε συζητήσεις για τον Τζιόλη, καθώς η απάντηση μου θα είναι πάντα αυτή: Τζιόλης, Καρνέζης, Σωκράτης και Τοροσίδης είναι δεν είναι καλά αγωνιστικά είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό της Εθνικής ομάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα