Ο «Μύθος» των νεοναζί

Το περασμένο Σάββατο, 13 Απρίλη, στον κινηματογράφο «Δαναός», προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ ουκρανικής παραγωγής, υπό τον τίτλο «Μύθος» («Myth», 2018). Την ίδια μέρα και ώρα της προβολής, αντιφασιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον κινηματογράφο.

Ας δούμε γιατί.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ διηγείται την επίσημη εκδοχή του Κιέβου για τη ζωή και τον θάνατο του Βασίλι Σλιπάκ, ενός Ουκρανού βαρύτονου, ο οποίος, άφησε την καριέρα σολίστα στο Παρίσι, επέστρεψε

στην Ουκρανία, πολέμησε στον εμφύλιο και το 2016 σκοτώθηκε από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή στο μέτωπο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, τίμησε μετά θάνατον τον Σλιπάκ με το παράσημο του «Ήρωα της Ουκρανίας». Ακολούθησε μία άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση του νεκρού «ήρωα» από το κράτος, η οποία περιλαμβάνει ειδική μόνιμη έκθεση με την ζωή του στο Ιστορικό Μουσείο του Λβοβ - από όπου καταγόταν ο Σλιπάκ - διαγωνισμό τραγουδιού προς τιμή του, ίδρυμα για τη διάδοση και διαχείριση της «πνευματικής κληρονομιάς» του και, εσχάτως, ταινία για τη ζωή του.

Μόνο που στο παραπάνω αφήγημα υπάρχει ένα τεράστιο κενό: Ο «ήρωας» ήταν νεοναζί, εθελοντής σε ένοπλο τάγμα της μεγαλύτερης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, του διαβόητου για τα εγκλήματά του - και καταγγελόμενου από τη Διεθνή Αμνηστία - «Δεξιού Τομέα», ενώ σκοτώθηκε επιτιθέμενος σε ένα χωριό της Ανατολικής Ουκρανίας.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα