Ο Λάσο «κρατά» το «στέμμα» της «βασίλισσας»

Ακόμα και όταν οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο ενός προπονητή ή παίκτη, δεν παύει να είναι ειρωνικά εκνευριστική, έστω και αν «καταρρέει» και διαψεύδεται παταγωδώς.

Στην 11η συμμετοχή της Ρεάλ σε φάιναλ φορ Euroleague (1993, 1995, 1996, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2022), ο Πάμπλο Λάσο την οδήγησε από το Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι,

για 7η φορά στα 10 τελευταία χρόνια, εν μέσω μεγάλης κριτικής στην Ισπανία και αμφισβήτησης, τους δυο τελευταίους μήνες. Η εικόνα της Ρεάλ δεν ήταν καθόλου καλή, έδινε «τροφή» για κριτική και ανησυχία πρόκρισης στο F4 του Βελιγραδίου (19-21/5), αλλά τα αυτιά του Πάμπλο Λάσο ήταν ο αποδέκτης των περισσοτέρων σχολίων.

Η Ρεάλ του Λάσο, έχει πάρει θέση στον ημιτελικό της 19ης Μαϊου από την προηγούμενη Τρίτη (26/4) και θα περιμένει να μάθει, σήμερα (29/4) ή την ερχόμενη Τετάρτη (4/5), η «αιώνια» αντίπαλος Μπαρτσελόνα ή η Μπάγερν, θα παραταχθούν απέναντι στους παίκτες τους, στην «Στάρκ Αρένα». Τόσο απλά, ο Ισπανός τεχνικός είναι σε θέση να διεκδικήσει στο Βελιγράδι, το 11ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Μαδριλένων.

Αυτός ο… «αντιεμπορικός»-φυσιογνωμικά-προπονητής για αρκετούς, όπως και ο Εργκί Άταμαν της Εφές, οδήγησε την «βασίλισσα» στην πρόκριση, από τον συντομότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Πως αντιμετώπισε ο ίδιος ο Λάσο την διαδικασία πρόκρισης σε διάστημα μόλις, μια εβδομάδας με το «sweep» ή ελληνιστί «σκούπισμα» (3-0) που έκανε η Ρεάλ, χωρίς να ηττηθεί από την Μακάμπι;

«Κανείς από την ομάδα μας δεν πίστευε πως αυτή η σειρά θα πήγαινε στο 2-0. Συνεργάτες μου έλεγαν πως η Μπάγερν δεν θα μπορούσε να κερδίσει την Μπαρτσελόνα και πως η Εφές θα έφτανε στο 0-2. Οι νίκες δεν είναι δεδομένες, πρέπει να τις κερδίσεις με το σπαθί σου. Έχω πολλή πίστη σε αυτή την ομάδα, πιστεύω πως έχουμε σπουδαίους παίκτες και είναι υποχρέωσή μου να παίρνω το μέγιστο από όλους για το καλό της ομάδας».

Δεν ήταν, όμως, τόσο απλά τα πράγματα. Ο Πάμπλο Λάσο τα έκανε, όπως μου είπε ο καλός συνάδελφος  από την Μαδρίτη, Faustino Saez που αρθρογραφεί στην ηλεκτρονική έκδοση της πασίγνωστης εφημερίδας «Εl Pais».

«Ο Λάσο εισηγήθηκε την… «απομόνωση» του Ερτέλ και του Τόμπκινς και ήταν ο ίδιος που εισηγήθηκε την επιστροφή τους στην ομάδα, πριν από τα παιχνίδια με την Μακάμπι. Η πρώτη κίνηση αφορούσε την πειθαρχία της ομάδας. Όταν έχεις στην Ρεάλ τον Γιούλ και τον Φερνάντεζ και μαθαίνεις για πειθαρχικά παραπτώματα δυο ξένων παικτών, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την τιμωρία. Θα ήταν ασέβεια προς όλο τον οργανισμό να μην τους είχε οδηγήσει εκτός ομάδας για 10 ημέρες και ενώ είχε συζητήσει και με τον Ρούντι και φυσικά με τον Σέρχιο…» εξιστορεί το παρασκήνιο ο Μαδριλένος συνάδελφος και συνεχίζει: «Η επίδραση του Λάσο τα 12 τελευταία χρόνια είναι το σήμα κατατεθέν της Ρεάλ. Δεν γινόταν ο συγκεκριμένος προπονητής να «έχανε» τον έλεγχο των αποδυτηρίων και γι’ αυτόν τον λόγο με την συναίνεση των δυο Ισπανών αρχηγών της ομάδας, προχώρησε στην ακολουθία αυτών των δυο κινήσεων.

Δηλαδή, ο Γιούλ και ο Φερνάντεζ ήξεραν ότι ο Λάσο θα έφερνε πίσω στην ομάδα, τον Ερτέλ και τον Τόμπκινς για να τονωθεί η ενότητα της Ρεάλ πριν από τα παιχνίδια με την Μακάμπι και να μην χαθεί η αξιοποίηση του πλεονεκτήματος της έδρας. Και πράγματι, η Ρεάλ ήταν «γροθιά» στα play offs και το απέδειξε με τις τρείς νίκες. Ο Λάσο γνώριζε ότι το πρόβλημα της Ρεάλ τους δυο τελευταίους μήνες, δεν ήταν αγωνιστικό, αλλά εσωτερικό στις σχέσεις κάποιων παικτών. Όταν επέστρεψαν στις προπονήσεις, ο Ερτέλ και ο Τόμπκινς, έκανε μια ομιλία προς όλους. Τελείωσε με τα εξής λόγια: Ο πόλεμος μας περιμένει και θα πάμε όλοι μαζί. Κανείς δεν περισσεύει. Ούτε «στρατηγοί», ούτε στρατιώτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα