Ο καλός στρατιώτης του ΠΑΟΚ

Πάει και ο κυρ-Ορέστης. Έφυγε σε ηλικία 87 ετών, πλήρης ημερών και από τους τελευταίους της γενιάς των ρομαντικών πιονιέρων του μπάσκετ. Ο Ορέστης Αγγελίδης έφυγε αλλά μένει πίσω του ένα μεγάλο κομμάτι του μπασκετικού ΠΑΟΚ και της μπασκετικής Θεσσαλονίκης που αντιπροσώπευε.

Σε όλη του τη ζωή πιστός και ταγμένος ΠΑΟΚτζής, καλός στρατιώτης της ομάδας που ειδικά την εποχή που ασκούσε την προπονητική πάντοτε δεν έλεγε όχι
όταν οι εκάστοτε διοικήσεις τον καλούσαν σε ρόλο πυροσβέστη. Και αυτό δεν έγινε μια ή δύο φορές…

Ο Ορέστης Αγγελίδης δεν ήταν ποτέ ούτε ο καλύτερος παίκτης της γενιάς, ούτε ο καλύτερος προπονητής αλλά μια σεβαστή φυσιογνωμία σε όλη τη μπασκετική Θεσσαλονίκη γιατί αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της (μεγάλης) ζωής του στην πορτοκαλί μπάλα. Αυτή ήταν η αδυναμία του. Αυτή και ο γιός του ο Μιχάλης που έπαιξε για ένα φεγγάρι μπάσκετ στον ΠΑΟΚ, μετά στον Ιωνικό και στην πορεία μετανάστευσε στην Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα ακολουθώντας με ακρίβεια τα πατρικά χνάρια: Έγινε πρώτα ασίσταντ κόουτς στο πανεπιστήμιο Λογιόλα του Σικάγο και μετά πρώτος γυμνασιακός προπονητής στο Κέντγουντ του Μίσιγκαν, ενώ σήμερα ασχολείται με κάμπινγκ ανάπτυξης νεαρών παικτών στην Ουάσινγκτον.

Μάλιστα πατέρας και γιός είχαν συνυπάρξει στον ΠΑΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Ορέστης σαν προπονητής, ο Μιχάλης σαν αναπληρωματικός πλέι μέικερ σε μια από τις πρώτες οικογενειακές (ταυτόχρονες) παρουσίες στην ίδια ομάδα στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ.

Ο Ορέστης ήταν αυτό που λέμε «εμπειρικός» προπονητής. Προπονητής της εποχής του δηλαδή όταν δεν υπήρχαν σχολές προπονητικής, διπλώματα, σκάουτινγκ και άλλα τέτοια σύγχρονα εφόδια και ανέσεις. Κόουτς του ενστίκτου και της εμπειρίας. Και πολλές φορές σε μια εποχή που ο αυτοσχεδιασμός δεν ήταν στην….παρανομία του παιχνιδιού επέτρεπε στους παίκτες του να παίζουν με το ταλέντο τους και όχι κάτω από τις «σφικτές» προπονητικές εμπειρίες. Για αυτό ακριβώς ήταν εξαιρετικά αγαπητός στους παίκτες και έχουν διασωθεί δεκάδες ιστορίες που τον αφορούν ειδικά την εποχή που δούλεψε στις εθνικές ομάδες παίδων και εφήβων μετά την θητεία του στους πάγκους του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή! Ειδικά, ο νυν κόουτς του Κόροιβου Ντίνος Καλαμπάκος έχει γράψει….ιστορία με τη συνύπαρξη του στην εθνική εφήβων με τον Αγγελίδη αφού είχε….συνήθεια όταν ο κόουτς μιλούσε στους παίκτες για την τακτική του αγώνα να μπαίνει στη μέση, να διακόπτει τον Αγγελίδη σε μια προσπάθεια να τον κάνει να μπερδευτεί και να πει λάθος σύστημα. Στο….πάνθεον με τις μεγάλες ανάλογες στιγμές έχει περάσει η….αυθάδεια του Καλαμπάκου που ήταν σκανταλιάρης και πειραχτήρι όταν σε μια σχετική ομιλία προσπαθούσε να πείσει τον Αγγελίδη ότι είναι λάθος να παίξουν ζώνη 2-1-2 και ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν η ζώνη….3-1-2!

Πέρα από τις ωραίες στιγμές που είναι αδιανόητες πια για το ψυχρό, ελαφρά αποστειρωμένο μπάσκετ όπου όλα μετριούνται σε συμβόλαια, υποχρεώσεις και καθωσπρεπισμούς για τα μάτια του κόσμου ο Αγγελίδης έγραψε ιστορία με πολλούς τρόπους μέσα στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

- Ήταν μέλος (ως παίκτης) της ομάδας του ΠΑΟΚ που κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος στην ιστορία όλου του συλλόγου και τον πρώτο κατ΄επέκταση μπασκετικό τίτλο όταν στους τελικούς του Πανελλήνιου πρωταθλήματος του 1959 πήρε την πρώτη θέση. Στον κρίσιμο αγώνα με τον Ολυμπιακό που έγινε μπροστά σε 4000 θεατές στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει 54-53 και ο Αγγελίδης είχε σκοράρει 3 πόντους.

- Την επόμενη χρονιά ήταν μέλος της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ που έπαιξε στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών (νυν Ευρωλίγκα) και έδωσε τους πρώτους επίσημους διεθνείς αγώνες στην ιστορία του συλλόγου. Ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο με δύο ήττες (61-80, 60-79) από την Στεάουα (ή CCA όπως λεγόταν τότε) Βουκουρεστίου. Ο Αγγελίδης ειχε πετύχει 8 και 1 πόντους αντίστοιχα στα δύο παιχνίδια.

- Το 1974 όταν πλέον ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ συνέδεσε το όνομα του με την επανεμφάνιση του «Δικέφαλου» στα Κύπελλα Ευρώπης και την πρώτη του Ευρωπαϊκή νίκη. Με ατόφια Ελληνική ομάδα και χωρίς Αμερικάνικη ενίσχυση ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει στο Αλεξάνδρειο την πανίσχυρη Μπόσνα Σαράγιεβο, στην οποία έπαιζε ο νυν κόουτς της Μπαρτσελόνα Σβέτισλαβ Πέσιτς μεταξύ άλλων, με 77-74 στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Κόρατς. Στη ρεβάνς παρά την καλή του εμφάνιση ηττήθηκε με 10 πόντους διαφορά στο Σαράγιεβο αλλά αποκλείστηκε.

- Στο διάστημα της προπονητικής του καριέρας με αφετηρία τη δεκαετία του ’70 αλλά και αργότερα μέχρι και τη σεζόν 1986-87 ο Ορέστης Αγγελίδης κάθισε αρκετές φορές και σε αρκετά διαφορετικά διαστήματα στον πάγκο της ομάδας. Είχε επίσης θητεύσει ως πρώτος προπονητής στον Ηρακλή αλλά και στις μικρές εθνικές ομάδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα