"Πέταξε" για τελικό ο ΠΑΟΚ

Την παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας εξασφάλισε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο ΠΑΟΚ, ο οποίος με επιβλητική εμφάνισε νίκησε 3-1 τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, με τη ρεβάνς να αποκτά τυπική διαδικασία. Μαουρίσιο, Πρίγιοβιτς και Μπίσεσβαρ οι σκόρερ του “Δικεφάλου”, o Κόρμπος μείωσε στο 85' για τον Πανιώνιο.

Οι “κυανέρυθροι” πραγματοποίησαν απογοητευτικό πρώτο ημίχρονο, το οποίο
ουσιαστικά ήταν συνέχεια του δεύτερου μέρους με τον Αστέρα Τρίπολης. Αρνητικοί και χωρίς την παραμικρή συνεισφορά στο τακτικό κομμάτι Σαμέντ Γεσίλ και Ζερόμ Γκιοατά, ο οποίος στο δεύτερο γκολ έχασε το μαρκάρισμα του Πρίγιοβιτς. Από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισαν Μαουρίσιο και Πέλκας, οι οποίοι με γρήγορες και έξυπνες μεταβιβάσεις “ξεκλείδωσαν” την άμυνα του Πανιωνίου. Σημαντική η συνεισφορά και του Αζεβέδο στο επιθετικό κομμάτι, αλλά και ανασταλτικά.

Τα πλάνα των δύο προπονητών

Χωρίς εκπλήξεις η ενδεκάδα του Πανιωνίου και με βασικό τον Σαμέντ Γεσίλ εναντίον του ΠΑΟΚ στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας. Λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης παρουσιάστηκε πρόβλημα με τον Νίκι Μπίλε Νίλσεν, καθώς ο Δανός αντιμετώπισε στομαχικές διαταραχές και τη θέση του στον πάγκο πήρε ο Παναγιώτης Μακρύλλος.

Ο Μιχάλης Γρηγορίου παρέταξε την ομάδα του με 4-2-3-1 και τους εξής ποδοσφαιριστές: Κότνικ - Βλάχο, Γκιοατά (46' Σταυρόπουλος), Μπανανά, Σαραμαντά - Κόρμπο, Ουάσινγκτον (68' Μπραχίμι) - Μασούρα, Σαββίδη, Σπιριντόνοβιτς – Γεσίλ (46' Παπαγεωργίου).

Με τον Μάρσιο Αζεβέδο να αγωνίζεται βασικός παρατάχθηκε ο ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη εναντίον του Πανιωνίου για τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνας και ο Αντελίνο Βιεϊρίνια το δεξί.

Με 4-3-3 η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου και ενδεκάδα τους: Πασχαλάκη - Βιεϊρίνια, Μαλεζά, Βαρέλα, Αζεβέδο - Κάνιας, Μαουρίσιο (75' Σακχόφ), Πέλκα (65' Μπίσεσβαρ) - Λημνιό, Πρίγιοβιτς (68' Κουλούρης), Μακ.

Η ορμή του ΠΑΟΚ έκανε τη διαφορά

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που είχε την πρωτοβουλία και την κατοχή της μπάλας, με τον Πανιώνιο να περιμένει στο μισό γήπεδο τον αντίπαλό του και με τις γραμμές του πολύ κοντά έτσι ώστε να δυσκολέψει τους φιλοξενούμενους στο να φτάσουν απειλητικά προς την εστία του Μάτιτς Κότνικ. Μετά από δυο μικροευκαιρίες με τους Πρίγιοβιτς και Μακ, ο Πανιώνιος ήταν αυτός που έφτασε κοντά στο γκολ, όταν από τη σέντρα του Μασούρα, ο Σπιριντόνοβιτς με κοντινή κεφαλιά έστρωσε στη μικρή περιοχή στον Σαββίδη, το σουτ του τελευταίου όμως αποκρούστηκε από τα πόδια του Βαρέλα.

Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε στο 15', όταν ο Πρίγιοβιτς βρέθηκε απέναντι από τον Κότνικ να αποκρούει το πλασέ του Σέρβου επιθετικού.

Στο 24', οι παίκτες του Λουτσέσκου συνεργάστηκαν άψογα και ταχύτητα δημιουργώντας ανεπανόρθωτο ρήγμα στην άμυνα των “κυανέρυθρων”. Ο Mακ έβγαλε σε θέση βολής τον Πρίγιοβιτς, ο οποίος από πλάγια θέση γύρισε για να πάρει με δυσκολία την κεφαλιά ο Λημνιός και ο Μαουρίσιο σε κενή εστία έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα.

Δύο λεπτά αργότερα, το γύρισμα του Σπριριντόνοβιτς διώχθηκε από τον Βαρέλα πριν φτάσει η μπάλα στον Γεσίλ. Μετά το γκολ ο “Δικέφαλος του Βορρά” έκανε ότι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο, με τον Πανιώνιο να μην μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις των αντιπάλων του. Και αυτό το πλήρωσε για δεύτερη φορά στο 34', όταν ο Αζεβέδο έβγαλε τη σέντρα, ο Πρίγιοβιτς ξεμαρκαρίστηκε εξαιρετικά και με δυνατή κεφαλιά σχεδόν από τη μικρή περιοχή νίκησε τον Κότνικ για το 0-2.

Οι γηπεδούχοι άγγιξαν το γκολ στο 43', όταν από φάουλ σαν κοντινό κόρνερ από τον Σπιριντόνοβιτς, ο Μπανανά πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, ο Μασούρας που βρέθηκε στο δεύτερο απείλησε με τον ίδιο τρόπο όμως η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Πασχαλάκη.
Κακός στο πρώτο ημίχρονο ο Πανιώνιος, ο οποίος συνέχισε από εκεί που τελείωσε τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Χωρίς φρεσκάδα και ταχύτητα μετά το 20λεπτο οι “κυανέρυθροι” παραδόθηκαν πλήρως στις ορέξεις των παικτών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι ήταν τουλάχιστον ένα επίπεδο ανώτεροι.

Ο Πανιώνιος το ρίσκο, ο ΠΑΟΚ την ουσία

Με δύο αλλαγές άρχισε το δεύτερο ημίχρονο ο Πανιώνιος. Και οι δύο αλλαγές ήταν καθαρά τακτικής, με τον Παπαγεωργίου να παίρνει τη θέση του αρνητικού Σαμέντ Γεσίλ και ο επίσης αρνητικός και με πολλές λάθος τοποθετήσεις, Ζερόμ Γκιοατά να δίνει τη θέση του στον Δημήτρη Σταυρόπουλο. Μετά από αυτές τις αλλαγές το κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Σταυρόπουλος-Μπανανά, ενώ στην κορυφή της επίθεση πήγε ο Μασούρας και ο Πανιώνιος αυτομάτως έπαιξε με 4-4-3. Κόρμπος, Σαββίδης, Ουάσινγκτον στη μεσαία γραμμή και Σπιριντόνοβιτς, Μασούρας, Παπαγεωργίου στην τριάδα της επίθεσης.

Oι γηπεδούχοι προσπάθησαν να γίνουν επικίνδυνοι για την εστία του Πασχαλάκη, είχαν περισσότερη όρεξη και ενέργεια, αλλά το 0-2 τους έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή, με τον ΠΑΟΚ να κάνει ουσιαστικά συντήρηση και να επιτίθεται με ηρεμία και πολλές εναλλαγές της μπάλας. Στο 60' ο Σπιριντόνοβιτς έκανε ωραίο σουτ μέσα από την περιοχή, όμως νικήθηκε από τον Πασχαλάκη και στο ριμπάουντ ο Παπαγεωργίου έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Δύο μικροευκαιρίες του Πανιωνίου με Μασούρα και Μπανανά από το 68' μέχρι το 72' και στο αμέσως επόμενο λεπτό τα πάντα τελείωσαν για την ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου. Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ με σουτ στην κίνηση από το ύψος της περιοχής, μετά από διώξιμο του Μπανανά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κότνικ για το 0-3 σφραγίζοντας από τώρα την πρόκριση του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Πολλά λάθη από την άμυνα του Πανιωνίου, ο οποίος στο 80' κινδύνευσε με τέταρτο γκολ. Από λάθος του Μπανανά, ο Mακ άνοιξε το κοντρόλ και δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κότνικ, ούτε και ο Μπίσεσβαρ που δοκίμασε νέο σουτ στην εξέλιξη της φάσης μπόρεσε να βρει δίχτυα ξανά.

Πέντε λεπτά πριν τα 90', ο Πανιώνιος μείωσε σε 1-3 με τον Παναγιώτη Κόρμπου, ο οποίος βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα εκμεταλλευόμενος την αμυντική αδράνεια της άμυνας του ΠΑΟΚ στο κόρνερ του Σπιριντόνοβιτς. Στο 88', έπειτα από αντεπίθεση, ο Μασούρας σούταρε από το ύψος της περιοχής, ο Πασχαλάκης δεν μπλόκαρε τη μπάλα και στην επαναφορά ο Βιεϊρίνια πρόλαβε και έδιωξε σε κόρνερ προ του Σπιριντόνοβιτς.

Χειροκρότημα για τους “κυανέρυθρους” στο τέλος του αγώνα από τους φίλους της ομάδας, παρά την ήττα και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του Πανιωνίου. Οι φανατικοί οπαδοί παρέμειναν στην εξέδρα φωνάζοντας συνθήματα, αναγκάζοντας τους παίκτες να βγουν από τα αποδυτήρια και να πάνε μπροστά τους να τους χειροκροτήσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα