Ο Joker βγαίνει από το κουκούλι του John Doe

Στο review μας για το τέταρτο επεισόδιο του Batman: The Enemy Within, το είχαμε βαθμολογήσει με 8.5 βγάζοντας την εξής ετυμηγορία:

“To What Ails You μπορεί να “βιάζεται” κάπως, αλλά εν τέλει καταφέρνει να αποτελέσει την κορυφαία ως τώρα στιγμή της σειράς. Οι καταιγιστικές ανατροπές του, οι αποκαλύψεις για τα κίνητρα της The Agency και των villains, αλλά και τα πρώτα στάδια της συγκλονιστικής μεταμόρφωσης του John Doe σε Joker
θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας και θα σας καθηλώσουν -κυριολεκτικά- στις καρέκλες σας. Ευχόμαστε η Telltale Games να διατηρήσει αυτό το momentum και στο φινάλε του Batman: The Enemy Within.”

Οι ευχές μας δείχνουν να έπιασαν τόπο, καθώς η Telltale Games όχι μόνο διατήρησε το momentum, αλλά κατάφερε να μας χαρίσει ένα πραγματικά επικό φινάλε. Έχοντας ασχοληθεί με όλες ανεξαιρέτως τις κυκλοφορίες της εταιρείας από το The Walking Dead και μετά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχουμε να δούμε ένα τόσο καλό φινάλε από την εποχή του Tales from the Borderlands. Παρακάτω ακολουθεί η άποψή μας για το πέμπτο επεισόδιο του Batman: The Enemy Within, η οποία είναι απαλλαγμένη από κάθε πιθανό spoiler, τουλάχιστον σε ότι αφορά αυτό καθεαυτό το “Same Stitch”. Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν αναφορές στα γεγονότα των προηγούμενων επεισοδίων, καλό θα είναι διαβάσετε το review αφού προηγουμένως έχετε ασχοληθεί μαζί τους.

Το φινάλε της δεύτερης σεζόν του Batman ξεκινά λίγες μέρες μετά τα γεγονότα του προκατόχου του και το συμβάν που έλαβε χώρα στη γέφυρα του Gotham. Στο διάστημα αυτό που μεσολαβεί ολοκληρώνεται η πρώτη μεταμόρφωση του John Doe, o οποίος υιοθετεί πλέον την persona του Joker. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου συντελείται και η δεύτερη μεταμόρφωση στον... “The Clown Prince of Crime”. Ο Joker δηλαδή παίρνει την αρχετυπική μορφή του, με την οποία τον έχουμε συναντήσει στα comics της DC και στις ταινίες.

Στο πρώτο στάδιο της μεταμόρφωσης η Telltale Games μας παρουσιάζει μια ιδιαίτερα τολμηρή εκδοχή του Joker, βάση της οποίας ο γελαστός παράφρονας έχει τον Batman ως είδωλο. Έχετε ποτέ φανταστεί τον Joker να συνεργάζεται με τον Batman; Μάλλον όχι. Κι όμως στα πρώτα κεφάλαια του επεισοδίου οι δύο χαρακτήρες βαδίζουν χέρι χέρι. Ο τρόπος πάντως με τον οποίο αποτυπώνεται αυτή η σχέση εξαρτάται από τις αποφάσεις που πήρατε στα προηγούμενα επεισόδια. Ποιος Batman ήσασταν, αυτός που χρησιμοποίησε τον John Doe για να πιάσει τους υπόλοιπους εγκληματίες ή αυτός που τον είδε ως έναν πραγματικό φίλο του;

Στην περίπτωση που ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία το Same Stitch θα σας καθηλώσει ακόμη περισσότερο και θα σας κάνει να πιστέψετε ότι υπάρχει ελπίδα για τον Joker. Θα νιώσετε ότι αν μείνετε πιστοί μέχρι το τέλος και παραμερίσετε κάθε εμπόδιο θα τον τραβήξετε από την άβυσσο της παράνοιας. Αυτή δεν είναι η μόνη κρίσιμη απόφαση που θα πρέπει να πάρετε, αφού οι καταιγιστικές ανατροπές δεν σας αφήνουν σε ησυχία και επιβαρύνουν κάθε απόφασή σας με ένα αβάσταχτο ψυχολογικό φορτίο.

Το σενάριο θέτει συνεχώς ερωτηματικά και σας υποβάλλει σε ηθικά διλήμματα, ως προς την ουσία της πραγματικής δικαιοσύνης. Μέσα σε μόλις δύο ώρες, όσο διαρκεί δηλαδή το πέμπτο επεισόδιο, η Telltale Games σας δίνει απέραντη τροφή για σκέψη και μόλις τελειώσετε το playthrough σας θα τεθείτε αντιμέτωποι με τις αποφάσεις σας. To storytelling είναι τόσο μαεστρικό που στο τέλος θα αναρωτηθείτε ποιος είναι ο πραγματικός “κακός” της υπόθεσης. Φταίει άραγε η πράκτορας Waller, ο Riddler, ή ο Joker; Ή μήπως ο Batman;

Παρά τις εξαιρετικές εντυπώσεις που αφήνει το “Same Stitch” σε οπτικοακουστικό επίπεδο, αλλά και σε ότι αφορά συνολικά το σενάριο, την ανάπτυξη των χαρακτήρων και την εξέλιξη της πλοκής, πάσχει από τις γνωστές παθογένειες που μαστίζουν τις κυκλοφορίες της αμερικανικής εταιρείας. Οι απλοϊκοί γρίφοι που είχαμε δει στην πρώτη σεζόν και σε κάποια επεισόδια της δεύτερης έχουν παραγκωνιστεί και έχουν δώσει την θέση τους σε ακόμη περισσότερα quick-time events. Η διάρκεια του επεισοδίου, όπως αναφέραμε παραπάνω, κυμαίνεται στις δύο περίπου ώρες. Για να πούμε την αλήθεια την βρήκαμε κάπως μικρή, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα η Telltale Games προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος και για μια τρίτη σεζόν. Η “προετοιμασία” αυτή θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα μέσω της κυκλοφορίας ενός bonus επεισοδίου ή στο πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Telltale Games.

THE VERDICT
Από το Guardians of the Galaxy: The Telltale Series και μετά η Telltale Games δείχνει ότι αρχίζει να επανακτά τη φόρμα της. Η ικανότητα της εταιρείας στο κομμάτι του storytelling είναι αδιαμφισβήτητη, εδώ όμως νιώθουμε ότι πραγματικά ξεπερνά τον εαυτό της και πιάνει... ταβάνι. Η δεύτερη σεζόν του Batman: The Enemy Within κλείνει ιδανικά, αλλά μήπως θα πρέπει να ανεβάσουμε τις απαιτήσεις μας; Μήπως ήρθε η στιγμή για νεωτερισμούς στην παραδοσιακή gameplay φόρμουλα των interactive Adventures; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το storytelling της εταιρείας παραμείνει τόσο μεστό και τόσο “τολμηρό” σαν κι αυτό που μας παρουσιάζει εδώ δεν θα αργήσουν να έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες.

Πηγή: ign.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα