Νέα δεδομένα για τα διαβητικά φάρμακα που αδυνατίζουν: Σε ποιες άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν

Φάρμακα για τον διαβήτη που επίσης έχουν επίδραση στην απώλεια βάρους, όπως το Ozempic -το οποίο πήρε τεράστια δημοσιότητα και εξαφανίστηκε από τα ράφια των φαρμακείων, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους διαβητικούς ασθενείς που το λαμβάνουν-, μελετώνται επίσης τώρα για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο δύσκολες στη θεραπεία διαταραχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τα σχήματα διαβήτη, από τα νεότερα

έως τα πιο παλιά βασικά συστατικά, όπως η ινσουλίνη και η μετφορμίνη, φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολλές διαφορετικές πτυχές του συστήματος που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται “β-αμυλοειδές”, λένε οι ερευνητές, όπως μεταδίδει το Reuters (ο έλεγχος για το βήτα αμυλοειδές χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση της νόσου Αλτσχάιμερ και σε περιπτώσεις ασθενών με απώλεια μνήμης).

Η ελπίδα είναι ότι η βελτίωση της χρήσης της γλυκόζης και η μείωση της φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα -συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου- θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Αρκετοί επιστήμονες επεσήμαναν την εντεινόμενη έρευνα που υποστηρίζει τη δοκιμή φαρμάκων για το διαβήτη κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Τα αποτελέσματα βέβαια απέχουν χρόνια και η επιτυχία φαίνεται να είναι αβέβαιη.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί από τα πρόσφατα θετικά στοιχεία για τα φάρμακα για
το Αλτσχάιμερ που δείχνουν ότι η μείωση πλακών αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση που προκαλείται από τηθανατηφόρα ασθένεια.

Η Dr. Suzanne Craft, καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, έδωσε μια κεντρική ομιλία σε μια επιστημονική συνάντηση για το Αλτσχάιμερ στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με την ανάγκη δοκιμής θεραπειών όπως τα φάρμακα για τον διαβήτη, με στόχο περαιτέρω μείωση της εξέλιξης της νόσου.

Είπε ότι έκτοτε έχει προσεγγιστεί από φαρμακευτικές εταιρείες με αυξανόμενο ρυθμό και
αυτή τη στιγμή διεξάγει μια δοκιμή Αλτσχάιμερ που αξιολογεί την ενδορινική ινσουλίνη σε
συνδυασμό με άλλο φάρμακο για τον διαβήτη.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα