Ναυάγιο στην Πύλο: Στους 82 επίσημα οι νεκροί- “Δεν ανήκω σε κύκλωμα, να βάλω μια τάξη ήθελα”- Διάλογος σοκ με διακινητή

Ακόμα μία σωρό περισυνέλεξε το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση νοτιοανατολικά της Πύλου, που σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο με τους εκατοντάδες μετανάστες που έπλεαν για την Ιταλία. Η σωρός είναι σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας. Μαζί και με τις τρεις σωρούς που εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή χτες Δευτέρα, ο επίσημος αριθμός των νεκρών έφθασε τους 82. Οι αγνοούμενοι την ίδια ώρα είναι εκατοντάδες, καθώς μαρτυρίες κάνουν λόγο για ακόμα και 800 επιβαίνοντες.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί.

Στην περιοχή οι έρευνες συνεχίζονται και επιχειρούν ένα πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού και τέσσερα παραπλέοντα πλοία.

“Με κατηγορούν άδικα”

Την ίδια ώρα, το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασαν σήμερα (20/6) οι εννέα κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας, που φέρονται να είχαν τον διακριτούς ρόλους στο αλιευτικό και οι επιβαίνοντες τους έχουν υποδείξει ως τους διακινητές. Σύμφωνα με το Mega, όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι διασωθέντες του ναυαγίου τούς έχουν αναγνωρίσει.

“Δεν ανήκω σε κανέναν κύκλωμα. Ξεκίνησα κι εγώ το ταξίδι μου από την Αίγυπτο, όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες. Πλήρωσα κανονικά το εισιτήριό μου για να έρθω στην Ευρώπη. Περίπου 7.000 δολάρια. Δεν ξέρω για ποιον λόγο με κατηγορούν”, ανέφερε ένας εκ των κατηγορούμενων.

Άλλος αποδέχθηκε πως έδινε οδηγίες στο κατάστρωμα, ισχυριζόμενος όμως ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία: “Προσπαθούσα να βάλω μία τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και συχνά γίνονταν φασαρίες. Δεν είμαι μέλος του κυκλώματος. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι”.

Τους έχουν αναγνωρίσει οι διασωθέντες

Οι διασωθέντες όμως, που μεταφέρθηκαν από τη Μαλακάσα στην Καλαμάτα για συμπληρωματικές καταθέσεις, συνεχίζουν να βλέπουν στα πρόσωπα των εννέα κατηγορουμένων τους διακινητές τους.

“Το Νο 56, αυτός είναι σίγουρα μεταξύ του πληρώματος. Μας έβριζε και μας έπαιρνε λεφτά για να ανεβάζει άτομα στο κατάστρωμα. Και το Νο. 57 το ίδιο. Το Νο. 69 ήταν Αιγύπτιος. Μετακινούσε τον κόσμο και έλεγε πού να καθίσουμε. Το Νο. 74 έριξε φαγητό στη θάλασσα για να μη φάμε”, είπαν οι διασωθέντες.

Διάλογος με διακινητή

Παρά τις χιλιάδες ψυχές που έχουν χαθεί και καθημερινά χάνονται αναζητώντας την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, τα κυκλώματα των δουλεμπόρων λειτουργούν αδίστακτα, μην υπολογίζοντας ούτε στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή. Συχνά εξαπατούν τους μετανάστες που θέλουν με κάθε τρόπο αλλά και κόστος να μετακινηθούν προς την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει το Open, οι διακινητές συνεχίζουν τη δράση τους διαφημίζοντας τα ταξίδια, ζητώντας έως και 5.000 ευρώ για μεταφορά μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος δημοσιογράφου του Open με διακινητή:

Διακινητής: Στείλε τον πατέρα σου στην Τουρκία με τα λεφτά. Θα σας κάνουμε χαρούμενους. Αλλά τα λεφτά μπροστά.
Δημοσιογράφος: Πόσα;
Διακινητής: Για Ιταλία 8.000 ευρώ μέχρι 40 άτομα.
Δημοσιογράφος: Με καράβι;
Διακινητής: Το καράβι είναι 30 μέτρα. Νοιαζόμαστε για τις ζωές των ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διακινητές για να πείσουν έστειλαν και βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζονται οι καλές συνθήκες στα σκάφη με τα οποία μεταφέρουν ανθρώπους αλλά και βίντεο με μετανάστες που είχαν φτάσει στην Καλαβρία της Ιταλίας.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα