Μωβ μέδουσες: Οι χάρτες με τις ελληνικές θάλασσες που είναι στο “κόκκινο” – Οι πιο επικίνδυνες παραλίες [εικόνες]

Οι μωβ μέδουσες ταλαιπωρούν φέτος του κολυμβητές σε πολλές από τις παραλίες στην Ελλάδα, αφού έχουν εξαπλωθεί σε αρκετές παράκτιες περιοχές της χώρας και το τσίμπημά τους είναι εξαιρετικά επώδυνο. Παρακάτω ακολουθούν οι χάρτες με τα μέρη όπου η συχνότητά τους είναι μεγαλύτερη, ώστε η διασκέδαση στη θάλασσα να μην μετατραπέι σε πονεμένη ιστορία.

Ειδικότερα, ο ιστότοπος inaturalist.org δημοσιεύει χάρτες που παρουσιάζουν σε ποιες περιοχές οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις

από μωβ μέδουσες.Μωβ μέδουσες: Στο Αργοσαρωνικό Κόλπο οι περισσότερες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης είναι στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση στον Αργολικό και Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο 1ο πόδι της Χαλκιδικής.

Με μικρότερες εμφανίσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με τα νησιά να φαίνονται ακόμα καθαρά από μώβ μέδουσες. Ειδικά, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος) αλλά και στον Κορινθιακό Κόλπο, οι μώβ τσούχτρες δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους.Μωβ μέδουσες: Οι χάρτες με τις “κόκκινες” θάλασσες

Στον χάρτη που ακολουθεί θα δείτε όλες τις περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί παρουσία μωβ μεδουσών.

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος

Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

“Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος”, υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό” επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου.

Όπως τόνισε, αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα