Με προσέγγιση σα να είναι ντέρμπι κορυφής

Το Αγρίνιο είναι ο ένας από τους τέσσερις τόπους που θα δοκιμαστεί ο ΠΑΟΚ μακριά από το «σπίτι» του, με τους άλλους τρεις να είναι οι – κατά σειρά - Ξάνθη, Λάρισα, Ιωάννινα. Κάθε ένας από αυτούς έχει την ιδιαιτερότητά του και τις ξεχωριστές δυσκολίες του όμως όλες έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Το ιδιαίτερο κίνητρο που βλέπουν
οι ομάδες στον «Δικέφαλο», το γεγονός πως είναι πρωτοπόρος και αήττητος. Δυο δεδομένα που τις απαλάσσουν από το όποιο άγχος και τη σχετική πίεση που φέρουν όταν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ομάδα που – θεωρητικά πάντα – βρίσκεται πιο κοντά στις δυνατότητές τους.

Κι ενώ εκείνες έχουν τη δυνατότητα στην αποτυχία, δεν ισχύει το ίδιο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιιριστές του. Ο στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος είναι πιο κοντά από ποτέ όντας πρώτος στη βαθμολογία κι ενώ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με μείον δυο βαθμούς, με επτά βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό (σ.σ. ουσιαστικά οκτώ έχοντας υπέρ του και την ισοβαθμία) και σε δεύτερη μοίρα έρχεται το αήττητο που διατηρεί ως τώρα κι εφόσον τα καταφέρει θα γράψει ξεχωριστή ιστορία όντας η πρώτη ομάδα μετά τον Παναθηναϊκό τη δεκαετία του ’60 κι η πρώτη από καταβολής του επαγγελματικού πρωταθλήματος που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Αυτό όμως είναι ... ψιλά γράμματα για τον Ρουμάνο τεχνικό και τους ποδοσφαιριστές του μπροστά στον μεγάλο στόχο της κατάκτησης της κορυφής. Είναι αυτό για το οποίο δουλεύουν από πέρσι, αυτό για το οποίο πέρασαν όσα πέρασαν πέρσι και δε λύγισαν, αυτό για το οποίο ζουν κι αναπνέουν κι ολόκληρη τη φετινή σεζόν και μαζί μ’ αυτούς όλοι όσοι βρίσκονται πέριξ της ομάδας. Από τη στιγμή κατά την οποία το πρωτάθλημα έχει περάσει στο τελευταίο του στάδιο είναι λογικό η κόπωση να επηρεάζει σημαντικό μέρος της απόδοσής τους, παράμετρος που ισχύει μεν για όλες τις ομάδες όμως εδώ παίζουν καταλυτικό ρόλο τα επιπλέον κίνητρα της κάθε μιας.

Ο Παναιτωλικός προέρχεται από μια ευρεία νίκη επί του Πανιωνίου που τον έφερε σε θέση να κρυφοκοιτάζει την Ευρώπη, με λογική συνέπεια την ευφορία και την τόνωση της ψυχολογίας του με σημαντικό – επίσης – παράγοντα την έδρα που παραδοσιακά δημιουργούσε δυσκολίες στον «Δικέφαλο» ασχέτως αν τα τελευταία χρόνια έχει βρει τον τρόπο ν’ αποδρά επιτυχώς. Σ’ αυτές τις συνθήκες ο ΠΑΟΚ των τελευταίων αγώνων έχει θέσει σ’ εφαρμογή την εναλλακτική διαχείριση. Σ’ ένα από τα αρκετά σενάριά της δίνει χώρο στον εκάστοτε αντίπαλο και καιροφυλακτεί να τον «χτυπήσει» στην αντεπίθεση, όπως έκανε με τον Παναθηναϊκό. Καίριο ρόλο σ’ αυτό το σενάριο παίζει το γρήγορο γκολ. Αν το καταφέρει αλλάζουν όλα άρδην υπέρ του καθώς έχει τη γνώση και την ποιότητα να το διαχειριστεί ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες όπως τέτοια ήταν η αποβολή του Ζαμπά στο ΟΑΚΑ.

Έχοντας στον πάγκο τους Ρέι, Ίνγκασον, Γιαννούλη, Κάνιας, Μίσιτς, Ενρίκε, Σφιντέρσκι γίνεται κατανοητό πως διαθέτει την ευχέρεια να καλύψει οιανδήποτε ανάγκη του προκύψει κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ή να διορθώσει κάτι που δεν εξελίσσεται ομαλά για τον ίδιο. Σημειωτέον πως οι πέντε εξ αυτών ήρθαν στην ομάδα τον περασμένο Ιανουάριο καθιστώντας διακριτή τη σημασία των κινήσεων που έγιναν φέτος στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Στο μεταξύ, οι Αρχές απαγόρευσαν τη μεμονωμένη και οργανωμένη μετακίνηση των φίλων της ομάδας, σα να μην καταλαβαίνουν τη «δίψα» που διαρκώς πολλαπλασιάζεται πλησιάζοντας στην επίτευξη ενός σφοδρότατου πόθου πολλών ετών η οποία υφίσταται στις τάξεις τους. Σα να μην τους είπε τίποτα η εικόνα της Τούμπας της περασμένης Κυριακής.

Σεβαστοί κι οι λόγοι ασφαλείας και τα προληπτικά μέτρα αλλά ο σεβασμός πρέπει να είναι αμφίδρομος για να μπορούν να τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Και πέρσι υπήρξε σχετική απαγόρευση όμως ο κόσμος ήταν και πάλι εκεί. Όπως και να ‘χει απαιτείται προσοχή απ’ όλους, εντός κι εκτός γηπέδου, συγκέντρωση κι αποφασιστικότητα. Πέντε και σήμερα γράφει το αγωνιστικό ημερολόγιο κι αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία όλων. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα