Μαρτσέλο Λιπι: «Δίψα» για νίκες και επιτυχίες! (photos)

Σήμερα είναι τα 71α γενέθλια του Μαρτσέλο Λίπι, ενός από τους μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.Γεννημένος στις 12 Απριλίου 1948 στο Βιαρέτζιο, ο Λίπι έπαιξε στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Σαμπντόρια, έγινε και αρχηγός της, με περισσότερες από 200 εμφανίσεις με τους «μπλουτσερκιάτι».

Με την φανέλα της Σαμπντόρια

Το καλοκαίρι του 1979 πήγε στην Πιστογέζε, βοηθώντας την να κερδίσει την άνοδο στην Serie A,
αν και υποβιβάστηκε την αμέσως επόμενη σεζόν.Ο Λίπι τελείωσε τη σταδιοδρομία του στην Serie C2 με την Λουκέζε προτού ασχοληθεί με την προπονητική.

Ο Λίπι στο καλωσόρισμα από την διοίκηση της Τσεζένα

Ο Ιταλός τεχνικός επέστρεψε στη Σαμπντόρια ως προπονητής στην Primavera, προτού μάθει τα κατατόπια στα κατώτερα πρωταθλήματα με τη Σιένα, την Πιστογέζε και την Καραρέζε.Η πρώτη του δουλειά στο Serie A ήρθε με την Τσεζένα την περίοδο 1989-90, και κράτησε την ομάδα της Τοσκάνης στην μεγάλη κατηγορία, προτού απολυθεί την επόμενη σεζόν.

Μετά από μια επιστροφή στην Λουκέζε και ένα πέρασμα στην Αταλάντα, ο Λίπι ανέλαβε τη Νάπολι το 1993.Οι «παρτενοπέι» ήταν απογοητευμένοι, αγωνιζόμενοι να επανέλθουν στις ημέρες δόξας του Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά είχαν πέσει σε οικονομική κρίση.Ωστόσο, ο Λίπι την οδήγησε στην έβδομη θέση και στο Κύπελλο UEFA και καθιέρωσε στην ομάδα τον νεαρό τότε Φάμπιο Καναβάρο.Η καλή δουλειά στη Νάπολι του άνοιξε τον δρόμο για την Γιουβέντους

«Είχα ήδη παρατηρήσει τις ικανότητες του στις προπονήσεις πριν το ξεκίνημα της σεζόν» είχε πει αργότερα ο Λίπι.«Ξεκινήσαμε άσχημα στο πρωτάθλημα, με δύο ήττες. Η άμυνα δεν με έπειθε και αποφάσισα να αλλάξω πράγματα, τοποθετώντας τον Φάμπιο στο κέντρο της άμυνας. Ήταν νέος, αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβει ότι θα γίνει πρωταθλητής. Έπαιξε το πρώτο παιχνίδι και δεν έχασε ποτέ τη θέση του»
Πρωταθλητής με την Γιουβέντους το 1995

Η έξοδος της Νάπολι στην Ευρώπη ήταν αρκετή για να πείσει τη Γιουβέντους να φέρει τον Λίπι στο Τορίνο, αφού η ομάδα δεν είχε κερδίσει το Scudetto από το 1986.Ο Λίπι το διορθώνει αμέσως αυτό, κερδίζοντας τη Serie A και το Coppa Italia στην πρώτη του σεζόν, ενώ έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου UEFA του 1995.

Πρωταθλητής Ευρώπης με την Γιουβέντους το 1996
Μια ομάδα που περιλάμβανε τον νεαρό Ντελ Πιέρο, κέρδισε το Champions League την επόμενη σεζόν, πριν από δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα το 1997 και το 1998, χρονιά κατά τα οποία η «Γηραιά Κυρία» έχασε στον τελικό του Champions League.Μια κάμψη στην ομάδα την περίοδο 1998-99 - ίσως εν μέρει εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο που υπέστη ο Ντελ Πιέρο - είδε τον Λίπι να εγκαταλείπει την ομάδα και έγινε μέλος της Ίντερ την επόμενη σεζόν
Ο Ιταλός προπονητής οδήγησε τους «νερατζούρι» στην τέταρτη θέση και στον τελικό του Coppa Italia, αλλά απολύθηκε μετά από το πρώτο παιχνίδι της σεζόν 2000-01.Ο Κάρλο Αντσελότι απολύθηκε από την Γιουβέντους στο τέλος αυτής της σεζόν και ο Λίπι επέστρεψε στο Τορίνο.
Οι «μπιανκονέρι» είχαν πουλήσει τον Ζινεντίν Ζιντάν στην Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι, αλλά είχαν φτάσει στο Τορίνο, ο Μπουφόν, ο Νέτβεντ και ο Τουράμ. Αμέσως ο Λίπι οδήγησε την Γιουβέντους στην κατάκτηση άλλου ενός πρωταθλήματος. Η Γιουβέντους ήταν έναν βαθμό πίσω από την Ίντερ την τελευταία αγωνιστική, αλλά η πρώην ομάδα του ηττήθηκε 4-2 από την Λάτσιο και η Γιουβέντους κατέκτησε τον 26ο τίτλο της.Την επόμενη χρονιά ήρθε άλλο ένα πρωτάθλημα, αλλά για άλλη μία φορά η Γιουβέντους ηττήθηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή την φορά από την Μίλαν στα πέναλτι. Μετά από μία μέτρια σεζόν το 2003-04 που οι «μπιανκονέρι» τερμάτισαν τρίτοι και έχασαν στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, ο Λίπι αποχώρησε πάλι. Στις δύο διαφορετικές περιόδους που ήταν προπονητής στην Γιουβέντους, κάθισε 405 φορές στον πάγκο της και κέρδισε 13 εθνικά και διεθνή τρόπαια.
Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2006

Ο Λίπι ανέλαβε την Εθνική Ιταλίας τον Ιούλιο του 2004 στην θέση του Τραπατόνι που είχε μείνει με την ομάδα, εκτός από την φάση των ομίλων στο Euro 2004. Μετά από μια σχετικά απλή προκριματική φάση, η Ιταλία φαινόταν σε καλή κατάσταση πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, αφού είχε πετύχει και σημαντικές φιλικές νίκες επί της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Πέρασε ως πρώτη από την φάση των ομίλων, στους «16» απέκλεισε την Αυστραλία, στα προημιτελικά την Ουκρανία και στα ημιτελικά αντιμετώπισε την Γερμανία. Η κανονική διάρκεια του αγώνα τελείωσε χωρίς σκορ. Ο Λίπι δεν ακολούθησε τα ιταλικά στερεότυπα, έβαλε στην παράταση τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και τον Βιτσέντζο Ιακουίντα για να κερδίσει το ματς και όχι να το οδηγήσει στην διαδικασία των πέναλτι. Δύο γκολ του Φάμπιο Γκρόσο στο 119΄και του Ντελ Πιέρο στις καθυστερήσεις της παράτασης έδωσαν την πρόκριση στην Ιταλία για τον μεγάλο τελικό όπου θα αντιμετώπιζε την Γαλλία.
Ο τελικός του Βερολίνου, έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο εμβληματικά παιχνίδια στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων....Προηγήθηκε η Γαλλία με τον Ζιντάν, ισοφάρισε ο Ματεράτσι και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Ο Ματεράτσι είχε αναλάβει από το ξεκίνημα το μαρκάρισμα του Ζιντάν, ο Ιταλός αμυντικός κατάφερε να τον εκνευρίσει και να προκαλέσει την αποβολή του Γάλλου που τελείωσε έτσι άδοξα την καριέρα του.

Στη διαδικασία των πέναλτι και οι 5 παίκτες της Ιταλίας που εκτέλεσαν από την άσπρη βούλα, ευστόχησαν, ο Τρεζεγκέ αστόχησε και η Ιταλία αναδείχτηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, όταν ελάχιστοι το περίμεναν πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.Για 2 χρόνια προτίμησε να μείνει μακριά από την προπονητική, και επέστρεψε ξανά στην Εθνική το 2008, μετά την απόλυση του Ρομπέρτο Ντοναντόνι. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, η Ιταλία ταπεινώθηκε, μένοντας τελευταία και χωρίς νίκη σε έναν βατό όμιλο με Παραγουάη, Σλοβακία και Νέα Ζηλανδία.

Ο πρώτος τεχνικός που κατέκτησε και το Ευρωπαϊκό και το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ

Αυτό φαινόταν να είναι το τέλος της σταδιοδρομίας του Λίπι, αλλά εκείνος επέλεξε την Κίνα και την Κουανγκτσού Έβεργκραντ, με την οποία κέρδισε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα και έγινε ο πρώτος τεχνικός που κατέκτησε και το Ευρωπαϊκό και το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Στην συνέχεια ανέλαβε την Εθνική ομάδα της Κίνας και στις αρχές του χρόνου έκλεισε την σπουδαία καριέρα του, μετά τον αποκλεισμό της Κίνας από τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ασίας.
Ο Λίπι θα μείνει βαθιά χαραγμένος στους Ιταλούς οπαδούς για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, ενώ και για τους οπαδούς της Γιουβέντους θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές που κάθισαν στον πάγκο της.Στο Champions League, οι μονομαχίες του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έγιναν θρυλικές και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δύο.

«Ο Μαρσέλο Λίπι είναι ένας εντυπωσιακός άνθρωπος», γράφει στην αυτοβιογραφία του ο Φέργκιουσον.
«Το βλέμμα στα μάτια του, είναι αρκετό να καταλάβεις ότι έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που «κυβερνά» απόλυτα τον εαυτό του και το επάγγελμα του. Αυτά τα μάτια κάποιες φορές «καίγονται» από σοβαρότητα, μερικές φορές αναβοσβήνουν και δείχνουν υψηλή νοημοσύνη. Κανείς δεν μπορεί να κάνει το λάθος, να μην πάρει στα σοβαρά τον Λίπι!»Το ομαδικό πνεύμα και η ηρεμία στα αποδυτήρια ήταν στις βασικές αρχές του Μαρτσέλο Λίπι. Όλοι ήταν «υποταγμένοι» στο καλό του συνόλου. Κάποτε μέσα σε λίγες λέξεις περιέγραψε την φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο:
«Αν κάποιος σκέφτεται πάρα πολύ για πράγματα που απασχολούν εκείνον και λιγότερο για αυτά που απασχολούν την ομάδα, θα ήταν το πιο σοβαρό λάθος που θα μπορούσε να διαπράξει»Δεν ήταν σε θέση να απομακρυνθεί πλήρως από το ποδόσφαιρο και αποδέχτηκε το ρόλο τεχνικού διευθυντή στη Κουανγκτσού, όπου θα επιβλέπει τον πρώτο ρόλο που έχει ως προπονητής, ο Φάμπιο Καναβάρο.
ΤΙΤΛΟΙWorld Cup: 2006
Serie A: 1994–95, 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2002–03
Coppa Italia: 1994–95
Supercoppa Italiana: 1995, 1997, 2002, 2003
Champions League: 1995-96
UEFA Cup: 1994-95
UEFA Supercup: 1996
Intercontinental Cup: 1996
Chinese Super League: 2012, 2013, 2014
Chinese Cup: 2012
AFC Champions League: 2013
Keywords
Τυχαία Θέματα