Μακραίνει η μαύρη λίστα των νεκρών – 25 οι αγνοούμενοι από τον πύρινο όλεθρο

Μια εβδομάδα μετά την ανείπωτη τραγωδία που συγκλονίζει το πανελλήνιο, και οι αριθμοί των θυμάτων προκαλεί απέραντη θλίψη. Σε 25 άτομα ανέρχονται οι αγνοούμενοι από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

«Σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, από τη διαδικασία και τη διασταύρωση των στοιχείων προκύπτει ότι, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25 άτομα, οι οποίοι έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στην υπηρεσία
μας και για τα οποία οι έρευνες συνεχίζονται», τόνισε η κ.Μαλλίρη, ενώ επισήμανε ότι «η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, κατέληξαν 4 άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου, ενώ εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Διευκρινιστική ανακοίνωση, για τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων, από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, εξέδωσε η Πυροσβεστική, προκειμένου, όπως αναφέρει, να σταματήσει η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί.

Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση προς τα ΜΜΕ, μέχρι να ταυτοποιηθούν όλες οι σοροί που βρίσκονται στο νεκροτομείο, να μην προσθέτουν τους νεκρούς με τους αγνοούμενους, καθώς επί της ουσίας, πολλοί από τους φερόμενους ως αγνοούμενοι μπορεί να είναι μεταξύ των νεκρών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ με τα υπάρχοντα στοιχεία μπορεί ακόμα να δοθεί οριστική απάντηση για τον αριθμό των νεκρών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την αρχή δηλώθηκαν ότι χάθηκαν στην πυρκαγιά συνολικά 84 ονόματα.

Από αυτούς τους 84 μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι 59, που είναι νεκροί. Οι υπόλοιποι 25 παραμένουν ως αγνοούμενοι, δεδομένου ότι συνεχίζεται το μακάβριο έργο της ταυτοποίησης των νεκρών, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και αυτοί.

Επισήμως, λοιπόν, μέχρι αυτή την ώρα, οι νεκροί είναι οι 59 που ταυτοποιήθηκαν από το DNA, συν τέσσερις που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία (σύνολο 63) και υπολείπονται οι 25 που ακόμα είναι υπό έρευνα.

Κινητές μονάδες από την Αστυνομία
Η Ελληνική Αστυνομία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, διαθέτει Κινητές Αστυνομικές Μονάδες για τη διεκπεραίωση καθημερινών θεμάτων διοικητικής φύσεως, πέραν των περιπολιών τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που ήδη δραστηριοποιούνται στα σημεία αυτά. Ειδικότερα, διατίθενται δύο στελεχωμένα οχήματα τύπου βαν που θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ως Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.), ένα στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και ένα στο δήμο Μεγαρέων.

Σημειώνεται ότι από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκαν οδηγίες προς τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, ώστε να συνδράμουν με υπηρεσιακά οχήματα ανήμπορους πολίτες για τη μετάβασή τους στις αρμόδιες αρχές έκδοσης ταυτότητας. Επίσης, σε περιπτώσεις ατόμων που νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή αδυνατούν να μεταβούν στις αρμόδιες αρχές έκδοσης, λόγω νόσου ή κινητικών προβλημάτων, αρμόδιος υπάλληλος θα μεταβαίνει στον τόπο κατοικίας ή νοσηλείας για την παραλαβή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.

Οι πολίτες των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών της Ανατολικής Αττικής μπορούν να απευθύνονται:

Στο Αστυνομικό Τμήμα Μαραθώνα, τηλ: 22940-69400

Στο Τμήμα Ασφαλείας Μαραθώνα, τηλ: 22940-69406 και 22940 - 66211

Στο Αστυνομικό Τμήμα Πικερμίου - Ραφήνας, τηλ: 22940- 29410 και Στο Τμήμα Ασφαλείας Πικερμίου - Ραφήνας, τηλ: 22940-29415

Και των πληγεισών περιοχών της Δυτικής Αττικής:

Στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγαρέων, τηλ: 22960-22100

Στο Τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων, τηλ: 22960-28878 και 22960 - 28001.

Η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει, επίσης, ότι η έκδοση - αντικατάσταση των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας (κατεστραμμένων ή απολεσθέντων) πραγματοποιείται ατελώς, χωρίς καταβολή παραβόλου.

Αρχηγός ΟΥΚ: Όταν βρήκαμε τους νεκρούς δεν μπορούσαμε να πούμε αν ήταν άνθρωποι
Την εκτίμηση ότι καλώς οι πληροφορίες για ύπαρξη νεκρών κατά την φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας, αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη εξέφρασε ο επικεφαλής ΟΥΚ Λιμενικού Δ. Μπαλτάκος.

Όπως λέει ο επικεφαλής της ομάδας των βατραχανθρώπων, η κατάσταση των θυμάτων δεν ήταν ανανγωρίσιμη.

«Μόνον όταν ήρθαν ειδικοί πιστοποίηθηκε πως ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους. Εμείς όντως εντοπίσαμε νεκρούς απλά γνωρίζουμε ότι είναι νεκροί σήμερα που μιλάμε. Τη στιγμή που εμείς τους εντοπίσαμε, οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε μια κατάσταση η οποία δεν ήταν αναγνωρίσιμη. Δεν ήταν δηλαδή δυνατόν κανείς άνθρωπος, παρά μόνο εξειδικευμένη υπηρεσία, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ότι ήταν όντως άνθρωποι αυτό το οποίο βλέπαμε, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».

«Ο κ. υπουργός έχει δίκιο στη δήλωσή του ότι οι πληροφορίες τις οποίες εμείς μεταβιβάζαμε δεν κρίθηκαν ασφαλείς», επισήμανε ο κ. Μπαλτάκος. «Και δεν κρίθηκαν ασφαλείς και με δική μας παραίνεση, επειδή κανείς από την υπηρεσία την δική μου που βρισκόταν στο νερό δεν μπορούσε να πει με ασφάλεια ότι αυτό που βλέπαμε στην παραλία ή λίγο πιο μέσα στη στεριά ήταν όντως άνθρωποι».

Ο Δ. Μπαλτάκος, αξιωματικός της Ομάδος Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού που βρέθηκε στο σημείο επικεφαλής 40 ανδρών, είχε προηγουμένως μιλήσει και στον ΣΚΑΙ όπου και εκεί είχε πει πως εντόπισαν νεκρούς στο λιμανάκι του τρόμου στο Μάτι, όπως σημειώνεται, και στη συνέχεια ενημέρωσε τους ανωτέρους του ως όφειλε, οι οποίοι και θα αξιολογούσαν την κατάσταση, αφού οι ίδιοι επιχειρούσαν μέσα στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να διασώσουν με τα σκάφη όσους είχαν καταφύγει στο νερό για να γλυτώσουν από την κόλαση της φωτιάς.

Όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, επίσης, στις 20.40 το απόγευμα εντόπισαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που επιχειρούσαν στο σημείο τον πρώτο νεκρό της φονικής πυρκαγιάς της ανατολικής Αττικής.

Πολιτική κόντρα για το χρόνο ανακοίνωσης των θυμάτων
Πολιτική κόντρα, σε επίπεδο κυβέρνησης - αντιπολίτευσης αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακό έχει προκαλέσει ο χρόνος που επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι υπάρχουν νεκροί από τη φονική πυρκαγιά της Αττικής.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών». «Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων.

Με μια επιθετική προς τη ΝΔ ανακοίνωση απάντησε το Μαξίμου. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει «την ώρα που ακόμη ψάχνουμε τους νεκρούς μας, η ΝΔ με τα ΜΜΕ που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος».

«Δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις δυο και μισή, αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η προσπάθεια της ΝΔ να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα