Λουτσέσκου «Ίσως να μην πιστέψαμε πως μπορούσαμε να περάσουμε αυτόν τον γύρο»


Λίγη ώρα μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Ραζβάν Λουτσέσκου τοποθετήθηκε για την εμφάνιση, το αποτέλεσμα και τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τη συνέχεια του Europa League. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος τεχνικός απαντώντας αρχικά στο ερώτημα για ποιόν λόγο ήταν τόσο κακή η ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο και γιατί έβγαλε τέτοιον εκνευρισμό μετά το γκολ
που δέχτηκε:«Παρατηρήσατε πολύ σωστά. Όλοι μας είχαμε τη θέληση να νικήσουμε τον αγώνα είχαμε τις ελπίδες μας να προκριθούμε γνωρίζοντας πως δεν ήταν μόνο στο χέρι μας και δεχόμενοι το γκολ χάσαμε εντελώς το μυαλό μας κι ότι ακολούθησε ανάμεσα στο πρώτο γκολ μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ήταν μια σύγχυση. Μετά ίσως όλο αυτό ήταν μια αποτύπωση του τί συνέβη σ’ αυτόν τον όμιλο του Europa League. Το θέλαμε αλλά την ίδια στιγμή δεν ήμασταν προετοιμασμένοι σ’ επίπεδο νοοτροπίας ν’ αντιδράσουμε σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις με αποτέλεσμα και στη μικρότερη αρνητική από αυτές να καταρρεύσουμε».

- Πώς εξηγείται πως στην Ελλάδα δε συμβαίνει το ίδιο, σε αντίθεση με την Ευρώπη;

«Επειδή έχουμε τεράστια πίεση λόγω του κάθε αγώνα κάθε τρεις ημέρες και η συγκέντρωσή μας βρίσκεται 101% στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν είναι ότι δε θέλαμε ή ότι δεν κάναμε τη σωστή προσέγγιση. Το θέλαμε γιατί η Ευρώπη είναι ένας καθρέπτης για όλους, την ομάδα, τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή αλλά όπως σας είπα, παίζοντας κάθε τρεις ημέρες, με την πίεση να νικήσουμε στο πρωτάθλημα κάθε αγώνα για να είμαστε πρώτοι, χάνουμε κάτι έπειτα από τρεις ημέρες. Για να δώσω ένα παράδειγμα η μοναδική ευκαιρία που είχαμε να προπονηθουμε γι’ αυτό το ματς ήταν χτες το πρωί. Όχι και τόσο φυσιολογική κατάσταση. Δεν είναι δικαιολογία αλλά ίσως να μην πιστέψαμε πως μπορούσαμε να περάσουμε αυτόν τον γύρο κι ειδικά μετά τα δυο ματς με τη Βίντι».

- Η γενική αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο είναι πως η ομάδα δεν ήθελε, δεν προτιμούσε να κάνει κάτι στην Ευρώπη δίνοντας προτεραιότητα στο πρωτάθλημα. Πόση δόση αλήθειας έχει αυτό;

«Είναι δύσκολο να το πεις αυτό. Δεν μπορείς να πας και να πεις ‘εντάξει, αυτό το ματς ας το χάσουμε’ ή ‘δεν πειράζει αν δεν τα καταφέρουμε’, όχι ... Είναι μια απολύτως λάθος ιδέα. Πρέπει ν’ αναλύσουμε όλην την κατάσταση, να πάμε παιχνίδι με παιχνίδι, να δούμε πώς δημιουργήθηκε όλη αυτή η κατάσταση. Ξεκινώντας από το πρώτο παιχνίδι, ενδεχομένως υποτιμήσαμε τον αντίπαλο λόγω όλων των κασταστάσεων των οποίων είχαν συμβεί πιο πριν, επειδή έπρεπε να πάμε δυνατά σε όλους τους αγώνες εκείνης της σειράς με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, πριν και μετά Άρης, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος κι όλες αυτές τις στιγμές η προσήλωση ήταν μεγαλύτερη στους αγώνες πρωταθλήματος και – ναι – όταν ήρθε η στιγμή να πάμε στην Ουγγαρία για το ματς με τη Βίντι, πήγαμε όντας εντελώς τρελαμένοι να νικήσουμε, να νικήσουμε, να νικήσουμε, δίχως να σκεφτούμε ούτε μια στιγμή πως ακόμη κι η ισοπαλία θα μας βοηθούσε για τα ματς που ακολουθούσαν».

Και πρόσθεσε: «Είναι μια άποψη κι αυτή. Εκεί φαίνεται η ψυχολογική πίεση κι η πραγματική δουλειά στο γήπεδο. Οι διαφορές που έχουμε στη βαθμολογία από ΑΕΚ και Ολυμπιακό, εκεί φαίνεται η πραγματική μας δουλειά. Υπάρχει πίεση και μπορεί να επηρεάσει το ψυχολογικό κομμάτι, είναι φυσιολογικό να μιλάμε γι’ αυτό. Και δεν επιτίθεμαι σε κανέναν, αυτήν είναι η πραγματικότητα. Όπως το καλοκαίρι σε διαφορετικές καταστάσεις, έχοντας έναν αγώνα την εβδομάδα, είχαμε άλλη προσέγγιση, διαφορετικές εμφανίσεις κόντρα στη Βασιλεία, τη Σπαρτάκ ... Ίσως μπορώ να πω πως υπήρξε μια τεράστια απογοήτευση από το ματς με την Μπενφίκα, που επειδή είχαμε δημιουργήσει υψηλές ελπίδες για το Champions League τ’ ότι δεν τα καταφέραμε μας προκάλεσε μια ... πτώση».
- Αν ξεκινούσε τώρα ο όμιλος θα δημιουργούσατε δυο διαφορετικές ομάδες, μια για κάθε διοργάνωση και βλέπετε τον Μάτος των προηγούμενων ετών;

«Μα νομίζω πως εκεί κρίθηκε η κατάσταση, ειδικότερα στα παιχνίδια με κάποια προβλήματα που είχαμε μέσα στην ομάδα, όσον αφορά κάποιους ποδοσφαιριστές κι έπρεπε να δώσουμε μια προτεραιότητα στους αγώνες του πρωταθλήματος. Εκεί θεωρώ πως υπήρξε το πρόβλημα γιατί ενδεχομένως να πέρασε το λάθος μήνυμα. Όχι, δε με προβληματίζει η εικόνα του Μάτος, είναι ένας ποδοσφαιριστής με εμπειρία. Έχει δώσει πολλά στην ομάδα, ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτόν, θα μας βοηθήσει πολύ».

- Υπήρξε στρατηγική από τη διοίκηση πάνω στο θέμα των προτεραιοτήτων, ανάμεσα σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη;

«Έχω ήδη εξηγήσει, δεν μπορώ να εξηγήσω παραπάνω κάποια πράγματα. Θέλουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια. Αυτό που είναι ανθρωπίνος δυνατόν είναι να είσαι συγκεντρωμένος σε ένα παιχνίδι και μετά από τρεις να έχει άλλο. Τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά αν δεν είχαμε τραυματισμούς. Για εμάς είναι κάτι καινούργιο να είμαστε σε διαφορετικές διοργανώσεις. Όταν ξέρεις ότι έχεις έναν στόχο και τα πηγαίνεις καλά, είναι λογικό το μυαλό σου να πηγαίνει στο πρωτάθλημα και να αντιδρούμε διαφορετικά.

Αν δεν πηγαίναμε τόσο καλά στο πρωτάθλημα, ίσως οι αντιδράσεις μας να ήταν διαφορετικές στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.Ακόμα και αν δεν μου αρέσει να το λέω αυτό, μετά την Τσέλσι, είχαμε το ματς με την ΑΕΚ, μετά ένα τρελό παιχνίδι με τον Άρη και ακολουθούσε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση να στέλνουμε ένα μήνυμα ότι είναι προτεραιότητα το πρωτάθλημα, αλλά όντως αυτά τα ματς ήταν προτεραιότητα για εμάς. Προσπαθώ να εξηγήσω την κατάσταση, Η δουλειά των παικτών είναι φανταστική, ο μόνος υπεύθυνος για την σημερινή ήττα είμαι εγώ».

- Έχει ο ΠΑΟΚ τους ποδοσφαιριστές που πρέπει για να μπορέσουν ν’ αντέξουν το βάρος δυο τέτοιοων διοργανώσεων;

«Είναι διαφορετικό να είσαι δεύτερο-τρίτος. Δεν είναι πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ. Είναι μια διαδικασία που ο ΠΑΟΚ, γίνεται δυνατότερος σαν σύλλογος. Χθες διάβασα μια συνέντευξη του Τούχελ, που έλεγε ότι για να κατακτήσεις το Champions League, πρέπει να έχεις εμπειρία και η Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχει εμπειρία από ημιτελικούς ή τελικούς του Champions League. Είναι θέμα διαδικασία, ο ΠΑΟΚ δεν έχει συνηθίσει να είναι τόσο μπροστά στην βαθμολογία του πρωταθλήματος.Είναι θέμα εμπειρίας και του μηνύματος που στέλνει η ομάδα.

Πιστέψτε με ότι ήθελα να προκριθούμε, θέλω να κερδίσω το πρωτάθλημα, θέλω να κερδίσω το Κύπελλο, υπήρξε αυτή η κατάσταση, είμαστε άνθρωποι, κερδίζουμε κάπου και ενδεχομένως να χάνουμε κάπου αλλού. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, αλλά είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα από την ΜΠΑΤΕ και την Βίντι, έχουμε μεγάλη πίεση στο πρωτάθλημα και κάποιον να παραμονεύει στη γωνία, για κάθε ζήτημα. Ενδεχομένως το καλοκαίρι αν η εμπειρία μας ήταν διαφορετική, ίσως να είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση σε όλα αυτά τα ματς».
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Ρουμάνου τεχνικού:
Keywords
Τυχαία Θέματα