Κορονοϊός: Καμιά αποκλιμάκωση πριν τον Αύγουστο – Γιατί η Βόρεια Ελλάδα έχει διαφορετική εικόνα στο έκτο κύμα

Δεν αναμένεται αποκλιμάκωση του έκτου κύματος πριν τον Αύγουστο, με τον αριθμό των ημερήσιων εισαγωγών να παραμένει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμη μεγαλύτερος από τα εξιτήρια. Εντούτοις φαίνεται πως μπαίνουμε σε μια φάση σταθεροποίησης.

Αυτό δείχνουν τα επιδημιολογικά μοντέλα, με βάση την πορεία των ενεργών κρουσμάτων- που υπολογίζονται σε περισσότερα από τριακόσιες χιλιάδες- και την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα των δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

“Λογικά θα μπούμε στην αποκλιμάκωση από την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού”,

εκτίμησε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Και ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου το πέμπτο κύμα με την Όμικρον 5 ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, η κορύφωση ήρθε έναν μήνα μετά, όμως οι μολύνσεις φτάνουν τις 4 με 6 χιλιάδες μολύνσεις την ημέρα.

Εντούτοις η αποκλιμάκωση θα καθυστερήσει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δεν έχουν κυριαρχήσει ακόμη οι δύο υποπαραλλαγές.

Γέμισαν τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα από τις 11 έως και τις 17 Ιουλίου, το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 2.540 ασθενείς (επταήμερος μέσος όρος.: 363, 11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς (επταήμερος μέσος όρος 300, 25% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 115 (63.6% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 71 έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, το 92% όσων μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι άνω των 70 ετών, ενώ στους θανάτους το 90% αφορά τους άνω των 70 και το 70% στους άνω των 80,

Με βάση στοιχεία του ECDC για την Ελλάδα, ο βαθμός θετικότητας (στις 10 Ιουλίου) υπολογίζεται γύρω στο 13%.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας λένε πως το 30% με 35% των περιπτώσεων νοσηλευομένων με κορονοϊό είναι περιπτώσεις ασθενών που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό.

“Τα μοντέλα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι σταθεροποιείται το κύμα, οπότε στην σταθεροποίηση του κύματος θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα παραμείνει μία πίεση και σιγά – σιγά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Από τη στιγμή που σταθεροποιείται το κύμα και έχουμε μείωση, ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος. Βέβαια ο Αύγουστος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές. Υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία έχουν αρκετά κρούσματα, αλλά μεταφορά αυτών των κρουσμάτων σε νοσηλείες σε νησιωτική περιοχή που να δημιουργούν παραπάνω πίεση από ότι υπολογίζαμε στο σύστημα, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή” σημείωνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.Μοιρασμένη εικόνα στο ιικό φορτίο

Την τελευταία εβδομάδα μέχρι τις 17 Ιουλίου το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στην Αττική παρουσίασε μείωση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (-57%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 04-10/07/2022.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε άνοδος 28%. Στην πόλη του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσιάζει οριακή μείωση (-11%).

Στα Χανιά όμως η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+245%). Στην Κέρκυρα, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-29%)

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα