Κόλο Μουανί: Το αστέρι της Άιντραχτ που έλαμψε στην Bundesliga (vids)

Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου 1998, ήταν ένας σχετικά καθυστερημένος άνθος στον σύγχρονο κόσμο του ποδοσφαίρου των ακαδημιών. Ξεκίνησε στη Villepinte στα προάστια του Παρισιού και στη συνέχεια έπαιξε για την Tremblay-en-France και την Torcy από το επίπεδο U11-U16 – αλλά μόλις τον Νοέμβριο του 2015, έναν μήνα πριν από τα 17α γενέθλιά του, ο έφηβος εντάχθηκε στις τάξεις των νέων της Ναντ. Θα έπρεπε και πάλι να περιμένει τον χρόνο του για μια ευκαιρία στην πρώτη ομάδα, αλλά τελικά έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 30 Νοεμβρίου 2018. Η 22λεπτη εμφάνιση

του κόντρα στην Σεντ-Ετιέν ήρθε τρία ολόκληρα χρόνια αφότου υπέγραψε στα «Καναρίνια».

Μέχρι τη στιγμή που έκλεισε τη σεζόν 2018/19, ο τότε 20χρονος είχε έξι αγώνες στη Ligue 1 . Ακολούθησε μια περίοδος δανεισμού στη Μπουλόν στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας το 2019/20, όπου ο Κόλο Μουάνι αποβλήθηκε δύο φορές στις πρώτες πέντε εμφανίσεις του. Πέτυχε τρία γκολ και μοίρασε πέντε ασίστ σε 14 συμμετοχές κατά τη διάρκεια μιας σεζόν που έληξε πρόωρα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επέστρεψε στη Ναντ την επόμενη σεζόν, σκοράροντας εννέα γκολ και παρέχοντας άλλα οκτώ στους συμπαίκτες του. Η πιο σημαντική συνεισφορά του Κόλο Μουάνι ήρθε στα play out του υποβιβασμού στο τέλος της περιόδου 2020/2 όπου κράτησε τη Ναντ στην κατηγορία. Βελτίωσε αυτό το ρεκόρ το 2021/22, σημειώνοντας 12 γκολ στο πρωτάθλημα και κατακτώντας το Κύπελλο Γαλλίας για να κερδίσει μια καλοκαιρινή μεταγραφή στη Φρανκφούρτη.

Σταθερός στη Γερμανία με μια ασίστ στο ντεμπούτο του DFB Cup στο Μαγδεβούργο και ένα γκολ στο ντεμπούτο του στην Bundesliga στην ήττα από την Μπάγερν Μονάχου. Έχει ταλέντο στο να βρίσκει τους συμπαίκτες του, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στην Μπουντεσλίγκα με τις περισσότερες ασίστ (εννιά) σε 13 αγώνες. Είχε οκτώ δικά του γκολ σε όλες τις διοργανώσεις όταν το πρωτάθλημα σταμάτησε για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τα πιο σημαντικά από αυτά να έρχονται στο UEFA Champions League, τελειώνοντας τελικά την παρθενική του χρονιά με τα χρώματα της Άιντραχτ με 23 γκολ και 14 ασίστ σε 45 παιχνίδια. Κανένας παίκτης της Μπουντεσλίγκα δεν συνέβαλε περισσότερο από τις 26 προσπάθειές του (15 γκολ και 11 ασίστ).

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει επιβραβευτεί και σε διεθνές επίπεδο. Ο Νο. 9 της Άιντραχτ έκανε το ντεμπούτο του με τη Εθνική της Γαλλίας U21 τον Οκτώβριο του 2020 και σημείωσε το πρώτο του γκολ ένα μήνα αργότερα στη νίκη με 3-1 επί της Ελβετίας. Έχει επτά συμμετοχές U21 στο όνομά του και έπαιξε και στους τρεις αγώνες της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 που έγιναν το καλοκαίρι του 2021. Πήρε μια παρθενική κλήση στην ομάδα των ανδρών χάρη στη φόρμα του για την Άιντραχτ , και έκανε το ντεμπούτο του στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2022 σε μια νίκη 2-0 επί της Αυστρία.

Στη συνέχεια, ο Κόλο Μουάνι κλήθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, αφού ο επιθετικός της Λειψίας, Κρίστοφερ Ενκουνκού αποκλείστηκε λόγω τραυματισμού. Ήρθε από τον πάγκο και σκόραρε μόλις 44 δευτερόλεπτα αφότου μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στον ημιτελικό της Γαλλίας εναντίον του Μαρόκου, το τρίτο πιο γρήγορο γκολ από αλλαγή στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ κέρδισε και ένα πέναλτι στον τελικό με την Αργεντινή.

Η οικογένεια του Κολό Μουανί είναι από το Κονγκό, αλλά γεννήθηκε στο Μποντί, μια πόλη στα βορειοανατολικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος γεννήθηκε μόλις 15 ημέρες μετά, μεγάλωσε στο ίδιο μέρος, ενώ το Μποντί έχει παράγει επίσης τους Γάλλους διεθνείς Ικονέ και Σαλιμπά.

Keywords
Τυχαία Θέματα